„Minden ember boldog akar lenni…”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Útvesztő számukra a világ…
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Írta: Dr Gyökössy Endre ( ) a lelkész-pszichológust,
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
A Boldogmondások margójára
A depresszió korszerű kezelése
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Gondolatok Salkaházi Sára naplójából. Kevésben hűnek lenni nagyon nehéz.A hősies nagy dolgokra mindig hajlamosabbak vagyunk... Míg a kis dolgok mellett.
A Barátság.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Sportolás hatása szervezetünkre
Az állatok olyanok, mint az emberek, mert… Ők is szeretnek játszani
és a legkevésbé teljes az
Szociális munka az onkológiában
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
“13 tanács egy életre".
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Albert Schweitzer Tucy
Gyermekkori depresszió
A jó közérzet művészete
"Keresd az életben mindig a szépet
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Rokszin Mónika Pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
A jó közérzet művészete Maria Treben.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
13 tanács egy életre.
Szegénység és egészségi állapot
A Helytelen Testtartás
Az emberi tanulás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
„Adj szót fájdalmadnak” ( Veszteség, Gyász )
Skizofrénia.
Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász,
Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk!
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
CLICK TO ADVANCE SLIDES ♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! Kapcsold be a hangszóród. Kattintásokkal lépj tovább a következő oldalakra.
2. OPNI PAVILON Minden, ami szocio - terápia 3. OPNI Valentin Ház OFA HEFOP EQUAL 1. Izzó Munkalélektani laboratórium ergonómia.
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
{ Miért utálnak a férfiak gyülekezetbe járni? Nehéz kérdések, Békevár, Jóföldi Endre, 2012.
BOLDOGOK, akik tudják, miért élnek, mert akkor azt is megtudják majd, hogyan éljenek.
Mindennapi veszteségeink
Dr. Tóth-Baranyi Zsuzsanna
Csendben és bölcsen...
Az én kedves barátimnak
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
A fenntartható fejlődés
A csodálatos Az érzéki Az Anya A szerető.
A reintegráció lehetőségei
Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
1. Boldogok a lelki szegények:
Szkizofréniák A lakosság kb 1 %-át érinti világszerte
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

„Minden ember boldog akar lenni…” A DEPRESSZIÓ „Minden ember boldog akar lenni…”

A depresszióhoz való viszonyt bizonyos kettőség jellemzi A depresszióhoz való viszonyt bizonyos kettőség jellemzi. Egyfelől a mai napig erősen tartja magát az a nézet, hogy a depressziós ember voltaképpen gyengeségében képtelen "összeszedni magát". Egy törött kéz, a magas láz, vagy - ne adj isten - egy súlyosabb betegség "hangosan" segítségért kiált és meggyőzőbbnek tűnhet, mint a kétségbeesett ember csöndje. Korunk egyik „népi” betegségéről, a depresszióról lesz szó a következőkben.

TARTALOM: -a depresszió fogalma -a köznyelven hallható hiteles és téves információk -az orbáncfű, mint antidepresszáns -rossz hangulat vagy depresszió -kiváltó okok -mit tehetünk ha mi is…

Az orvosi, pszichiátriai nosológia nagyon precízen meghatározza, hogy mi a depresszió és hogy mik a tünetei. Tünetei: levert hangulat, érdeklődés csökkenése, súlyváltozás, alvászavar, nyugtalanság vagy gátoltság, fáradság, érdektelenség, csökkent döntési készség, halál gondolatával való foglalkozás. Fogalma: Olyan bipoláris affektív zavar, depresszív epizód ami tartós hangulatingadozásokkal jár együtt.

A köznyelv sokkal általánosabban használja a depresszió kifejezést A köznyelv sokkal általánosabban használja a depresszió kifejezést. Bele érti a szomorúságot, a bánatot, a bút, a rosszkedvet, rossz hangulatot, az elkeseredést, a csalódást, a veszteségérzést, a gyászt. Így kissé leegyszerűsítő módon a hangulataink változásait könnyen betegségként éli meg. Még többen vannak, akik ha nem is tudják érzéseiket a fentebb említett kategóriákba besorolni, hanem egyszerűen “rosszul érzik magokat a bőrükben”. Ilyenkor eszükbe nem jut lelki betegségre gondolni. Gyengeségnek, szégyenleni való helyzetnek, állapotnak élik meg érzésüket.

Népi orvoslásban hosszú nemzedék óta ismerik az orbáncfű gyógyító hatását. Vizsgálták placebóval, valamint két közismert antidepresszánssal. Eredményképpen jobb hatása volt, mint a placebónak és az antidepresszánssal megegyező hatással bírt.

Különbözőek vagyunk, az életünk során ránk nehezedő terheket különböző módon éljük meg. Máshogy ítélünk meg sikereket, kudarcokat, elválásokat és változásokat. Azonban korra, nemre való tekintet nélkül mindannyian voltunk már életünk során szomorúak, lehangoltak, elkeseredettek. A rossz hangulatú napok és a depresszió, mint hangulatbetegség közötti különbség nem a (rossz) hangulat minőségében, hanem intenzitásában és időtartamában mutatkozik. A depressziós emberre a teljes és befolyásolhatatlan kétségbeesés, sírógörcsök, letargia.

KIVÁLTÓ OKAI: Depressziót sokféle ok válthat ki. Az ún. exogén depresszió külső események (haláleset, állás elvesztése, környezet megváltozása) következtében alakulhat ki, míg az endogén depressziót biokémiai vagy genetikai tényezők okozzák. A kettő között azonban sokszor elmosódik a határvonal. Mániás depressziónak nevezik a betegségnek azt a fajtáját, amikor a depressziós szakaszokat mániás szakaszok követik, melyekre a túlzott felhangoltság jellemző. (Ennél a fajtánál a biológiai tényezők jelentősebb szerepet kapnak.) A depresszióra való fogékonyságot ezen felül fokozhatja még néhány tényező, melyek a korai fejlődési szakaszra, a gyerekkorba nyúlnak vissza és szoros összefüggésben vannak az egyén önértékelésével, önképével.

Ahogy sok minden okozhatja a depresszió kialakulását, sok fajta eszköz áll rendelkezésünkre, hogy legyőzzük magunkban a hajlamot és felvértezzük magunkat a kikerülhetetlen külső tényezők ellen. Ha megpróbálunk kiegyensúlyozott életet élni, melynek fontos "kelléke" a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, társas kapcsolatok kialakítása, a másokkal való törődés, ha van időnk végiggondolni napjainkat, ha olyan tevékenységet végzünk, melyben örömünket leljük, akkor tapasztalhatjuk, hogy van erőnk és képességünk életünk kézben tartására. Mindez persze iszonyúan nehéz, de végül is nincs más dolgunk!

Multimédia Slide-show 2003.május Készítette:Gál vanda II.évfolyam Szociálpedagógia