TÁJAK MONITOROZÁSA Dr. Kárász Imre egyetemi tanár Biomonitoring…/6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

Tájvédelem, Épített környezet
Mozgások I Newton - törvényei
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
BCE Tájépítészeti Kar, Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Táj/környezettervezés Számonkérés – évközi munka 40 %, év végi dolgozat 60 % jegyajánlás 3-ig szóbeli javítás lehetséges, beugrók kellenek Irodalom •Csemez.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
A VINDORNYA-LÁP ÉLŐHELYÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA, FEJLESZTÉSE (KEOP
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
A táj esztétikai mérése
A társadalmi változások elmélete
Hidrológiai monitoringrendszerek
Környezetértékelési módszerek
Környezeti hatásvizsgálat (1.) Alapfogalmak, a KHV helye és szerepe a környezet vizsgálatok rendszerében Biomonitoring/9. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
MONITORINGRENDSZEREK
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
TÁJRENDEZÉS,TÁJVÉDELEM II.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Talaj.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
„Balaton” TÁMOP A-11/1/KONV Az egyedi tájértékek és kataszterezésük a Kaposvári Egyetemen Pál-Fám Ferenc Kazinczi Gabriella.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Elméleti közgazdaságtan
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Tájtervezés/menedzsment 2
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
A Tvt. és a Ktv. V. ea.. A) Kvt évi LIII. tv. A környezet védelméről, hatályba lépés: dec. 19. Célja: - ember és környezet harmonikus kapcsolatának.
vizuális kommunikáció
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Biodiverzitás megőrzése a Délép Ipari Park Kft.-nél
Natura 2000 területek fenntartási tervei
Nemzeti Parkok.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Ember és környezetének viszonya
Gondolatok a tájtervezés és földrajztudomány kapcsolatáról
Környezetvédelem.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Védett természeti területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Környezetvédelem.
Ipari ökológia 2 Dr. Bezegh András.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Agrár-környezetgazdálkodás A globális környezetvédelmi problémák.
A természetvédelem.
Talajok konkrét természetvédelme
Életközösségek a Földön
Hagyományos ökológiai tudás és
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

TÁJAK MONITOROZÁSA Dr. Kárász Imre egyetemi tanár Biomonitoring…/6. EKF Környezettudományi Tsz. Biomonitoring…/6.

Táj, tájérték fogalma Táj: A Föld felszínének olyan területi egysé-ge, amelyben a külső és belső erők keltet-te anyagmozgás-folyamatok törvénysze-rűségei és az általuk létrehozott formák típusai térben és időben megközelítőleg azonosak. Tájérték: A tájhasználat során létrejött érték. (megtermelt javak +/- értékcsökkenés)

Tájérzékenység A tájnak az az alapvető tulajdonsága, hogy emberi tevékenység hatására a táji adottságoktól függően, különböző mértékben (részben vagy egészben) megváltozik, a káros hatásoknak kisebb-nagyobb mértékben ellenáll. Érzékenységi skála: csekély > mérsékelt > közepes > erős > igen erős érzékenység

Tájértékelés A táji adottságokhoz hozzárendelt, objektív mutatókra épülő, tudományosan megalapozott módszer, amelynek alkalmazása a tájrendezési tervek készí-tésének szerves része. A táji adottságok kifejezésé-re rangsoranalízist cél-szerű alkalmazni (Csemez,1990)

Tájesztétika A táj külső megjelenésével, formai sajátságaival foglalkozó szakterület Szempontjai: - A táj vizuális vonzereje Vizuális változatosság (formák diverzitása) Harmónia (egységesség) Építmények, művi tájalkotók Egyéni tájértékek

Táji biodiverzitás A táj élő alkotóink sokfélesége Taxonómiai sokféleség, Társulások, életközösségek sokfélesége, Színek sokfélesége, Biológiai mozaikosság, Életforma diverzitás,

Tájidegen fajok A tájban természetes körülmények között nem előforduló, az adott területre általában emberei közvetítéssel odakerült élőlények (fajok), amelyek rövidebb-hosszabb ideig beilleszkednek az adott életközösségbe

Tájátalakítás A természeti táj ember általi átformálása kultúrtájjá. Mértéke különböző: -természeti táj > félkultúrtáj > kultúrtáj

Tájhasználat A természeti tájba (rendszerekbe) történő tudatos és célirányos emberi beavatkozás. Célja: A természet adta lehetőségek tartós vagy egyszeri felhasználása egyéni vagy közösségi célokra: - fogyasztásra (pl. gyűjtögetés) - védelemre (pl. barlanglakás) - használat (pl. termelésre)

Tájhasználati konfliktus Az optimális társadalmi-gazdasági haszno-sítástól való eltérés következménye. Jellege lehet elsődlegesen: - funkcionális - tájökológiai - környezetártalmi - vizuális-esztétikai

Tájterhelhetőség A tájnak az a tulajdonsága, hogy szennyező anyagok és/vagy mechanikai hatások bizonyos mennyiségét képes elviselni anélkül, hogy természeti adottságai, funkciói megváltoznának. Függ: - a terhelés mértékétől, - a terhelt táj (tájrészlet) méretétől, - a terhelt táj adottságaitól (érzékeny- ség)

Tájseb Az ökológiai, a termőhelyi, a tájképi adottságok jelentős mértékű megváltozásának maradandó nyoma, helye a tájban (pl. bányagödör, zagytér, hulladéklerakó, salakdepó, meddőhányó)

Tájökológia A tájléptékű térbeli heterogenitás és interakciók inter-diszciplináris tudománya, ideértve a térbeli változatos-ság biotikus, környezeti és társadalmi okait és következményeit is.

Tájrendezési terv Ökológiai, műszaki és esztétikai tervek érvényesí-tésével készülő területrendezési tervfajta. Jellemzői: Célja a táj teljesítő és termőképességének kiaknázása a táj esztétikumának megőrzésével, Ökológiai tájkutatásra alapozott, A tájban végbemenő komplex kapcsolatok feltárására irányul, Részei:tájvizsgálat >tájértékelés >program >terv

Tájrehabilitáció, tájrekonstrukció Tájrehabilitáció: A részlegesen sérült, de az eredeti rendszer alapelemeit és vázát őrző élőhelyek helyreállítása. /konzervációökológiai fogalom) Tájrekonstrukció: A teljesen megbolygatott (roncsolt) területek emberi hasznosításra alkalmas, elfogadható esztétikai látványt nyújtó, a tájba (környezetbe) illeszthető felületekké való átalakítása.

Tájvédelem 1./A környezetvédelem egyik részterülete, amely a tájkép és annak részeit hivatott szolgálni. (kv.-i) 2./ általános tájvédelem (jogi) 3./ a kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló területeken belül folytatott olyan természetvédelmi, fenntartási és kezelési tevékenység, amelynek célja az adott táj történelmileg kialakult természetes és természetközeli állapotának fenntartása, megóvása. (jogi)

Tájak monitorozása A tájvédelem érvényesítését szolgáló tevékenység, a táj vagy alkotóinak folyamatos vagy időszakos állapot figyelése és vizsgálata.