A mellékvese.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Mellékvese.
Hormonok.
Hormonális- és idegrendszer,
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Sportolás hatása szervezetünkre
Vizeletkiválasztó és elvezető szervrendszer
A kiválasztás Dr. Járos Ildikó.
Egészséges táplálkozás
Az idegrendszer vegetatív működése
A vitaminok és ásványi sók
A magas vérnyomás és gyógyszeres kezelése
A mellékpajzsmirigyek és a timusz
A szervezet szabályozása
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
A mellékvesekéreg.
HORMONRENDSZER.
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Hormonális betegségek
A hasnyálmirigy.
Belső női nemi szervek.
Jellemezze a méh idegrendszerét és keringési rendszerét!
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
A belső elválasztású mirigyek rendszere
N. VAGUS (X. AGYIDEG, BOLYGÓIDEG) VEGETATÍV IDEGRENDSZER
A szteroid hormon szintézis kompartmentalizációja
Szteroid hormonok.
A hormonrendszer.
Hasnyálmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Mellékvese.
Pajzsmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Hormonális szabályozás
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének alapjai
Férfi, női nemi működés Molnár Péter, Állattani Tanszék
Az idegrendszer mozgató működése
Az ember hormonális rendszere
A hormonok.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
A terhelés intenzitásának és időtartamának jelentősége
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Keszitette:Szilagyi Emese
Állatok szabályozása Az idegeimre mész…..…..
Belső elválasztású mirigyek – glandulae endocrinales
VITAMINOK.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Káros szenvedélyek.
Mellékvese.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Ca forgalom szabályozása
Endokrin szabályozási rendszerek, neuro-endokrinológia
Hormonális szabályozás
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Vegetatív működés II..
Előadás másolata:

A mellékvese

A mellékvesék eredet, szerkezet és működés szempontjából két különböző részből állanak: a kivül elhelyezkedő kéregállományból, és a velőállományból. 1. A mellékvese kéregállománya koleszterinből származó kortikoszteroid hormonokat termel: -mineralokortikoidok:aldoszteron -glükokortikoidok:kortizol, kortikoszteron -nemi hormonok:androgén, ösztrogénhormonok, progeszteron.

A hormon hatása: a.) Aldoszteron: a víz és az elektrolitok anyagcseréjében vesz részt, fenntartja a Na-K-egyensúlyt. Hatása gyors, életet mentő. b.)Glükokortikoidok: Hatást gyakorolnak: - az anyagcserére: növelik a nitrogén kiürítését, a vércukorszintet, a vérzsírszintet és serkentik a fehérjék lebomlását. -a vérre: növelik az alakos elemek számát. -az emésztésre: csökkentik a zsírok felszívódását, serkentik a HCl- és pepszinogén szekréciót. -a vesére: növelik a disztális vesecsatornácskák vízáteresztő képességét, fokozzák a fölösleges víz kiürítését, növelik a glomeruláris szűrést. -a központi idegrendszerre: növelik a szag- és ízingerek iránti érzékenységet, módosítják az ingerlékenységet, gátolják a figyelem összpontosítását. c.) Nemi hormonok: kis mennyiségben képződnek és hatásuk hasonló a nemi mirigyek által termelt hormonok hatásához. A fehérjék anabolizmusát serkentik.

Hiperszekréció (hormon túlterhelés): -A nagyobb mennyiségben termelt hormon a típusától függően különféle zavarokat okoz: a.) a Conn-szindrómát az aldoszteron túltermelése okozza. Ez a keringésben levő vérmennyiség növekedésében és magas osztóeres vérnyomás megjelenésében nyilvánul meg. b.) a Cushing-kór a fölös mennyiségben termelődő glükokortikoid hormonok következménye- testsúlygyarapodást, magas osztóeres vérnyomást, valamint hiperglikémiát idéz elő. c.) az androgenitális szindrómát a fölös mennyiségben termelődő nemi hormonok okozzák. Ezek hatására a nőknél "férfias" vonások jelennek meg, a gyermekek növekedése leáll, és a korai pubertás jelenik meg.

Cushing-kór

Hiposzekréció(elégtelen hormontermelés) -Ebben az esetben Adison kór lép fel, amely a bőr barnára színesődésében, fáradtság megjelenésében, az izommüködés hatékonyságának csökkenésében, gyomor-bél-rendszer és a szív és érrendszer működésének zavarában, testsúlycsökkenésben, gyenge immunműködésben nyilvánul meg.

2. A mellékvese velőállománya egy óriási szimpatikus idegdúc, amely olyan posztganglionáris szimpatikus neuronokat tartalmaz, amelyek elvesztették nyúlványaikat és hormonokat termelnek: adrenalint és noradrenalint. Mindkét hormon hatása a szimpatikus idegrendszeréhez hasonló, de amíg az adrenalin energetikai anyagcseréjét serkenti, a noradrenalinnak a vérerekre kifejtett hatása fokozottabb. A két hormon a szervezetre többféle hatást gyakorol.

A hormon hatása-Adrenalin -Noradrenalin

Noradrenalin Adrenalin

1. Adrenalin: a) Az idegrendszer szintjén:- a felszálló aktiváló retikuláris rendszer ingerlésével az agykéreg állapotára hat. -szorongást, félelmet vált ki. b) A szív és érrendszer szintjén:- fokozza a szívösszehúzódások erejét, gyakoriságát és az ingerületvezetés sebességét. -tágítja a koszorúereket, a tüdőereket és a vázizmok ereit -enyhén tágítja a gyomor és bélcsatorna ereit c) A zsigerizmok szintjén:- az emészőcsatorna, hörgők, húgyhólyag izomzatának ernyedését váltja ki -az emésztőcsatorna záróizmainak, a szőrborzoló izmoknak, a szembogár tágítóizmainak az összehúzódását idézi elő d) Az anyagcserére gyakorolt hatás: -glikogenolózis a májban és az izmokban, hiperglikémia -a szabad zsírsavak mozgósítása a zsírraktárakból, zsíranyagcsere-fokozódás

2.Noradrenalin a) Az idegrendszer szintjén:-hasonló de gyengébb hatás b) A szív és érrendszer szintjén:-hasonló de gyengébb hatás -vérerek enyhe szűkítése -vérerek szűkítése -az agy vérereinek enyhe szűkítése c) A zsigerizmok szintjén:-azonos, de gyengébb hatás -azonos, de enyhébb hatás d) Az anyagcserére gyakorolt hatás: - azonos, de enyhébb hatás.