A társadalmi változások elmélete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Energia a középpontban
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A gazdasági fejlettség mutatói
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Megújuló energiaforrások.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Föld energiagazdasága
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
Biokémia Szarka András
Biokémia: az élő anyagok kémiája
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Szocializáció Fogalmak:
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Gazdasági növekedés rövid- és hosszútávon
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Természeti erőforrások védelme
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
KÖRNYEZETVÉDELEM. Környezeti és egyéb válságok Hordozó rendszerünk a természet Élelmiszertermelés és természetes környezet.
Dr. Brezovits László tudományos igazgató KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET ALAPÍTVÁNY KITÖRÉSI PONTOK A HATHATÓS VÁLTOZÁSOK FELÉ ELŐADÁS 2011.november 23. Magyar.
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A vidéki tér sikertényezői
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Energetika. Követelmények Aláírás megszerzése: jelenlét a TVSZ szerint (70%) Vizsga: írásbeli (30%) + szóbeli (70%) (az írásbelin minimum 20% a 30%-ból)
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
A pszichikumról általában
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Neorealizmus és neoidealizmus
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Evolúcióbiológia és asztrobiológia
Az orosz kultúra jellegzetessége
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Fenntarthatóság és Káosz
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGIAELLÁTÁS FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
Globális problémák Globális problémák.
Európai Uniós ismeretek
Agrár-környezetgazdálkodás
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Energiaforrásaink.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

A társadalmi változások elmélete Társadalmi komplexitás és a makrováltások dinamikája

Komplex rendszerek Sok, általában különböző alkotóelem Erős kölcsönhatás, kollektív hatások Multiattraktor szerkezet (attraktor = egy komplex rendszer kifejlődésének végső állapota) Érzékenység a kontroll paraméterekre, kezdő- és határfeltételekre, hosszú távú kapcsolatok, a rendszer nem bontható részekre Adaptáció, tanulás, önszerveződés,önreprodukció Megismerés által kondicionált fejlődés, önreflexió, önbeteljesítő jóslatok

Komplex rendszerek A sejt Az agy Az élőlény Ökoszisztéma A társadalom A gazdaság A pénzügyi rendszer

Komplex rendszerek Egy komplex rendszert hatalmas számú, jórészt ismeretlen változó ír le. Bármelyik változó megváltoztatása olyan folyamatokat generál a rendszerben, amelyeket nem láthatunk előre. Egy komplex rendszert nem lehet irányítani, csak finoman ösztökélni.

Egy kis energetika A komplex rendszerek bonyolultsága energia- bevitellel nő, energiavesz-téssel csökken. Entrópia: egy rendszer rendezettségi foka (minden rendszer egyensúlyi állapotra törekszik)

Egy kis energetika

A társadalmi evolúció Leslie White szerint az evolúció állapotának leírására az energiafelhasználás mértéke a legjobb jellemző. White szerint „a kultúrák elsődleges funkciói az energiatermelés és annak irányítása”. A fejlődés szintjei: 1.emberek a saját izmaik energiáját használják fel. 2. + a háziállataik energiája 3. + a növények energiája (mezőgazdasági forradalom). 4. + az ősmaradványi erőforrások energiái (szén,olaj gáz) 5. + atomenergia „a kultúrák arányosan fejlődnek az egy főre jutó felhasznált energiával és az energiát munkává alakító eszközök hatékonyságával”. Gerhard Lenski az információra koncentrál. Annál fejlettebb egy társadalom, minél több (természeti környezetének megváltoztatásához szükséges) információ áll rendelkezésére. Az emberiség fejlődésének négy szakasza: 1. az információt a gének adták át 2. az ember tapasztalatai alapján tanult és adott át információkat 3. a logikus gondolkodás és a jelek használata 4. a jelek létrehozásának, a nyelvek és az írás korszaka

Társadalmi szingularitás

A makrováltások dinamikája Fogalmak: makrováltás - nagy léptékű változás bifurkáció- fejlődési elágazás

Makrováltások a természetben

Makrováltások az ember evolúciójában

Makrováltások az emberi civilizáció történetében

A makrováltás szakaszai 1. kezdeti szakasz; találmányok fejlesztések 2. Gyorsabb átalakulások szakasza; nő az energiatermelés, a társadal- mi komplexitás 3. Válság és áttörés szakasza, érté- kek, normák megkérdőjelezése, a rend minden kis megingásra érzékeny 4/a: áttörés szakasza: a társadalmi kultúra, értékrend képes jó irányba elmozdulni 4/b: összeomlás szakasza: az érté- kek és intézmények túl mere- vek, a társadalom ellenáll a változásnak

A jövő lehetőségei a jelenben

A másik szempont „A világot nem régi szemléletű emberek fogják megmenteni új programokkal. Ha a világ megmenekül, új szemléletű emberek fogják megmenteni - programok nélkül.” Daniel Quinn

Makrováltások a bioszféra átalakítás folyamatában A tűz használata A nyelv kialakulása A mezőgazdaság A civilizációk (államok) kialakulása Az európai hódítások A tudományos-technikai-energetikai forradalom

Akit több is érdekel…

Köszönöm a figyelmet!