Készítette: Zsók Győző 10.C A szappangyártás A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással a szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói. A karbonsav nagyobb szénatomszámú kell, hogy legyen. Készítette: Zsók Győző 10.C
Az ősi szappangyártás A házilag készült szappant a következő technológiai lépésekben gyártották. Zsíros és faggyús állati anyagokat (például a disznóvágásból kimaradtakat) NaOH-val (nátrium-hidroxid, lúgkő) együtt főzték, melynek során glicerin és a karbonsavak nátriumsója keletkezett. Mivel a glicerin és az említett só még összekevert állapotban volt, az oldatba konyhasót adagoltak és ennek hatására a szappan kivált az oldatból. Szappangyártás régen, házilag: állati zsiradék összegyűjtése lúg elkészítése (hamu + víz)- zsír felhevítése, „főzése”felső réteg leöntése lúg hozzáadása néhány órás kevergetés eredménye: sűrű, sima, forró massza = szappanformába öntés hűtés
A szappan gyártása Alapanyagok: elszappanosítható anyag: zsiradékok (állati, növényi, zsírpótló) elszappanosító anyag: nátrium vagy kálium lúgos vegyületei kisózó anyagok: NaCl vagy KCl adalékanyagok: illóolaj, színezék Kisózás folyamata: szappanenyv megbontása -A kémiai szappan a glicerines, sós, lúgos oldat (aljlúg) felett gyűlik össze -30–48 óráig tartó ülepítés tiszta, nagy zsírtartalmú színszappan + kisebb zsírsav tartalmú, szennyezett enyvcsapadék (visszakerül a következő főzetbe) -Színszappan: vákuumtérben porlasztás és szárítás, majd adalékanyagokkal keverés Tömörítés, rudalás, darabolás, préselés után csomagolás