Készítette: Zsók Győző 10.C

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alkáli fémek.
Advertisements

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
A víz oxigéntartalmának meghatározása
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
NÁTRIUM.
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kénsav H2SO4.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
Margarin Gyártás . Sára Renáta 10/C.
A fölgáz és a kőolaj.
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Étkezési zsiradékok.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Észterek.
Szappanok káros hatása
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Szappanok és mosószerek tisztító hatása
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
A növények ásványianyag-felvétele
AP-CITROX kémiai dekontaminációs technológia nem-regeneratív változatával, az üzemi értéket meghaladó dekontamináló oldat áramlási sebességgel (1,69 m/s)
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
23. Szappanfőzés.
31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban
33. Tojásfehérje vizsgálata
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
16. Nátrium reakciója vízzel
A salétromsav és a nitrátok
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
Az oldatok.
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
Vizes oldatok kémhatása
Optikai üveggyártás.
A slambuc receptje.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
melléklet: Észterek1 diasor
Készítette: Torma Bendegúz
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
Készítette: Kothencz Edit
Az oldatok kémhatása.
Összeállította: J. Balázs Katalin
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Előadás másolata:

Készítette: Zsók Győző 10.C A szappangyártás A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással a szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói. A karbonsav nagyobb szénatomszámú kell, hogy legyen. Készítette: Zsók Győző 10.C

Az ősi szappangyártás A házilag készült szappant a következő technológiai lépésekben gyártották. Zsíros és faggyús állati anyagokat (például a disznóvágásból kimaradtakat) NaOH-val (nátrium-hidroxid, lúgkő) együtt főzték, melynek során glicerin és a karbonsavak nátriumsója keletkezett. Mivel a glicerin és az említett só még összekevert állapotban volt, az oldatba konyhasót adagoltak és ennek hatására a szappan kivált az oldatból. Szappangyártás régen, házilag: állati zsiradék összegyűjtése lúg elkészítése (hamu + víz)- zsír felhevítése, „főzése”felső réteg leöntése lúg hozzáadása néhány órás kevergetés eredménye: sűrű, sima, forró massza = szappanformába öntés hűtés

A szappan gyártása Alapanyagok: elszappanosítható anyag: zsiradékok (állati, növényi, zsírpótló) elszappanosító anyag: nátrium vagy kálium lúgos vegyületei kisózó anyagok: NaCl vagy KCl adalékanyagok: illóolaj, színezék Kisózás folyamata: szappanenyv megbontása -A kémiai szappan a glicerines, sós, lúgos oldat (aljlúg) felett gyűlik össze -30–48 óráig tartó ülepítés  tiszta, nagy zsírtartalmú színszappan + kisebb zsírsav tartalmú, szennyezett enyvcsapadék (visszakerül a következő főzetbe) -Színszappan: vákuumtérben porlasztás és szárítás, majd adalékanyagokkal keverés Tömörítés, rudalás, darabolás, préselés után csomagolás