A pedagógiai program Érd, 2007. 12. 05..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskolai dokumentumok
Advertisements

„Ezt egy életen át kell játszani”
AZ ISKOLA ÉS A KOLLÉGIUM Kollégiumi szakmai konferencia március 26. Dr. Szenes György MSZT főtitkár Levélcím:1085 Budapest Baross u. 52 Telefon:
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Helyi tanterv módosítása
Tantervtípusok; NAT-ok
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Kompetencia alapú oktatás
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve „Természettudományt mindenkinek” 2009.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Gyakorlati tanácsok az intézményi dokumentumok kiegészítéséhez, módosításához a TÁMOP pályázati kiírás kritériumai alapján Csizmazia Sándorné Szakmai.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Kompetensek lettünk? június 27..
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Inklúzív nevelés Magyarországon
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

A pedagógiai program Érd, 2007. 12. 05.

A kulcskompetenciák Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Természettudományos kompetencia Digitális kompetencia A hatékony, önálló tanulás Szociális és állampolgári kompetencia Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség

Kulcskompetenciák fejlesztése Kulcskompetenciák tudások és képességek, 1. alkalmassá tesz a gyors és hatékony alkalmazkodásra a változásokkal átszőtt, modern világhoz, 2. aktív szerepvállalás e változások irányának és a tartalmának a befolyásolásához. Tananyag, módszerek, tanórán kívüli tevékenységek

Kulcskompetenciák fejlesztése A műveltségterületek fejlesztési feladatai a kulcskompetenciákat összetett rendszerben jelenítik meg. Sok fejlesztési terület mindegyik kompetencia részét képzi: - a kritikus gondolkodás, - a kreativitás, - a kezdeményezőképesség, - a problémamegoldás, - a kockázatértékelés, - a döntéshozatal, - az érzelmek kezelése.

Egységes alapokra épülő differenciálás Lehetőség fenntartók, a szülők, a tanulók értékeinek és érdekeinek, a pedagógusok szakmai törekvéseinek érvényesítésére. Körülmények, feltételek, lehetőségek figyelembevétele

Differenciálás Kellő idő A tananyag feldolgozáshoz, Elmélyítéshez és kiegészítéshez, A követelmények teljesítéshez, sajátos igényeik kielégítéshez.

Tantárgyszerkezet Az integratív és a tantárgyközi tantervi szemlélet a tanulók érdeklődését és tapasztalatait is figyelembe veszi. A pedagógiai program, helyi tanterv teret enged a színes, sokoldalú iskolai életnek, a tanulásnak, a játéknak, a munkának! A tanulók önismerete, együttműködési képessége, akarata fejlesztése; életmód, motívum, szokás, értékekkel való azonosulásuk fokozatos kialakításához, megalapozásához.

A tanítás nem más, mint a tanulók tanulásának szervezése: tervezése, irányítása, szabályozása és értékelése. Ismeri kell tanítványai motivációit, képességeit, érdeklődéseit és tanulási szokásait, eredményesen tudja megoldani a tanulásszervezéssel kapcsolatos feladatait.

Feltétele A pedagógiai infrastruktúra széles választéka: könyvekre, nyomtatott tananyagokra, kísérleti felszerelésekre, informatikai programokra, programcsomagokra és más eszközökre.

Differenciálás tanulás belső motivációinak, önszabályozó mechanizmusainak kialakítását, fejlesztése, a tanulók aktivitásának optimális kibontakoztatása, előzetes ismeretek, tudás, nézet feltárása, tévedések korrigálása és tudásátrendeződés, együttműködő (kooperatív) tanulás

Differenciálás tanítás-tanulás különböző szervezeti formáiban - az osztálymunkában, - a csoportoktatásban, - a tanulók páros, részben és teljesen egyéni, - individualizált oktatásában a tanulók tevékenységeinek, önállóságának, kezdeményezésének, problémamegoldásainak, alkotóképességének előtérbe állítása

tanulókhoz optimálisan alkalmazkodó differenciálás a feladatok kijelölésében, azok megoldásában, a szükséges tanári segítésben, az ellenőrzésben, az értékelésben, Ikt, a számítógép felhasználása a tanulók adaptív oktatásához, az együttműködés, a tanulási esélyek egyenlősége: (pl. komprehenzív) szervezeti formák alkalmazása tanárok, iskolák között Sajátos nevelési igényű tanulók

Esélyegyenlőség Törvényben biztosított jog tanulási nehézségek feltárása, problémák megoldása az egész folyamatban és valamennyi területen, személyiség megismerése, az ahhoz illeszkedő pedagógiai módszerek alkalmazása

Esélyegyenlőség a tanulók önmagukhoz és másokhoz viszonyított kiemelkedő teljesítménye, tehetségjegyeinek feltárása, fejlesztése minden tevékenységben, adaptív tanulásszervezési eljárások, egységes, differenciált és egyénre szabott tanulási követelmények, ellenőrzési-értékelési eljárások alkalmazása.

Szervezési kérdések A tanulók megszervezett differenciálása, szokásos és többnyire sikeres módszertani változatai a csoportbontás és az egyéni bánásmód. Előírható. Elvárások: az egyéni foglalkoztatás, a páros munka, a differenciált csoportmunka, a tanulók részére a visszajelzés folyamatos megszervezése, a szöveges értékelés következetes alkalmazása. Integrált tantárgyak, ezen belül nívócsoportok.

Fejezetek: kapcsolat a szülőkkel Nyitott iskola Eredményesség - a szülők tevékeny közreműködése A pedagógusnak szüksége van az információkra, amelyeket csak a szülő közölhet Fórumok: az iskola tevékenységének megismeréséhez, a vélemények, javaslatok beérkezéséhez, érdemi feldolgozásához.

A személyiség- és közösségfejlesztés Megjelenik minden pedagógus ismeretközlő tevékenységében, igazodva a tanulói csoporthoz. Az iskola pedagógiai értékközvetítő tevékenységének lényege Területei: az erkölcsi ismeretek, a családi és közösségi kapcsolatok elmélyítését támogató fejlesztési feladatok, és azok részét képző ismeretek, az előítéletek felismerésére, tudatosítására való képesség, a testi és lelki egészség megőrzésére történő felkészítés, a bűnmegelőzés, a drogprevenció, fogyasztóvédelmi nevelés.

A házi feladat A házi feladatok adásának szabályai Érdekesebb? Az átlagos képességű, átlagos felkészültségű tanuló napi iskolai terhelhetősége, a heti iskolai tanulmányi rend. Összehangolás: az egyes tanítási napokon, a hét első tanítási napján megkövetelhető, komolyabb felkészülést igénylő írásbeli beszámolók mennyisége, eloszlása.

A magasabb évfolyamra lépés Magasabb évfolyam, az előírt tanulmányi követelmények sikeresen teljesítése. Nem szükségszerű, hogy minden tanuló azonos időpontban azonos teljesítményt érjen el. A nevelőtestületnek jogában áll a magasabb évfolyamra lépés lehetőségét biztosítani a tanulónak akkor is, ha adott ismeretkörben kevesebbet teljesít az átlagnál.

Értékelés Kiemelkedően fontos terület rendje, normái, eszközei, formái meghatározása Tantárgyak, tananyagrészek, amelyekből a tanuló teljesítményét nem kell értékelni, illetve minősíteni Eltekintés a magatartás és szorgalom értékelésétől és minősítésétől.

Tartalmi alapok az önálló tanulás, a jegyzetelési technikák tanítása, az információszerzés-, és feldolgozás (forrásból tájékozódás, szelektálás, rendszerezés, felhasználás, új kontextusban alkalmazás) képességének fejlesztése, a kommunikációs képességek (Pl: műfajok ismerete, értése, nyelvhelyessége, helyesírása, alkotása hétköznapi helyzetekben) erősítése, a szociális kompetenciák fejlesztése, a térbeli, időbeli, mennyiségi viszonyokban való pontosabb tájékozódás,

KIEMELT FEJLESZTÉSI FELADATOK Énkép, önismeret Hon- és népismeret Európai azonosságtudat – egyetemes kultúra Aktív állampolgárságra, demokráciára nevelés Gazdasági nevelés Környezettudatosságra nevelés Tanulás tanítása Testi és lelki egészség Felkészülés a felnőttlét szerepeire