P1P1 C PU- C PU+ C PU° C PR+ C PR- C PR° C PR+ C PR- C PR° C BEHNV+ C BEHNV- C BEHNV° C BEHNV+ C BEHNV- C BEHNV° P: Személy D: Dekódolás E: Kódolás (folyamatos,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

Az élet értelméről mint metaforikus kifejezésről Mráz Attila CEU, Budapest Metafora Konferencia május 28.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A kommunikáció.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A mondat.
A kommunikáció fogalma, formái, szabályszerűségei
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Kommunikációs stratégiák
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
PRAGMATIKA.
NYELVFILOZÓFIA.
NYELVFILOZÓFIA.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Logika Érettségi követelmények:
A kommunikáció története
Dell Hymes: SPEAKING S – scene, setting – színtere, a kommunikáció időbeli és térbeli helyszíne. Annak minden fontos jellegzetességével P – participants.
Logikai műveletek
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Az érvelés.
Halmazelmélet és matematikai logika
1 1 1.
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Meggyőzéstechnika
Nyelvfilozófia.
Meggyőzéstechnika
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége Fogyasztóvédelem Szabályozása képzési program Kommunikáció és konfliktuskezelés     Az előadás a három.
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
Asszertivitás E. Tóbiás Sára 2009.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Kommunikációelméleti modellek
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
MARKETING-KOMMUNIKÁCIÓ
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
A mondattan Általános kérdések
Az alapvető kommunikáció
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
Csitáry-Hock Tamás*************Szeretettel Aliz
Tárgyalás és kommunikáció a tanácsadó és az ügyfél kapcsolatában Szociálpszichológiai szempontok Dr. Dévényi Márta Egyetemi adjunktus Pécsi Tudományegyetem.
A beszéd mint cselekvés. A beszédaktus-elmélet „A nyelvhasználat maga a cselekvés, nem csupán annak irányítója”
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Beszédaktusok és kommunikáció
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Kognitív és emotív jelentés
Nagy elbeszélések október 4..
Kommunikáció típusai.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Bevezetés a nyelvtudományba 7. Pragmatika
Előadás másolata:

P1P1 C PU- C PU+ C PU° C PR+ C PR- C PR° C PR+ C PR- C PR° C BEHNV+ C BEHNV- C BEHNV° C BEHNV+ C BEHNV- C BEHNV° P: Személy D: Dekódolás E: Kódolás (folyamatos, megismételhetetlen, irreverzibilis) Cpu: Nyilvános támpont Cpr: Privát támpont C beh(nv): Non- verbális viselkedési támpont D E

C BEH V D D E E P1P1 P2P2 M M M M C BEH V : verbális viselkedési támpont M : üzenet

Mit tudunk eddig a kommunikációról? - INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY - KOMMUNIKÁCIÓS MODELLEK –Shannon-Weaver; Schramm; Roman Jacobson - A KOMMUNIKÁCIÓ FUNKCIÓI –Információs; érzelmi; motivációs; ellenőrzési - KOMMUNIKÁCIÓS ISKOLÁK –Tranzakciós,- interakciós,- kultivációs,- participációs- iskola; rituális modell - TRANZAKCIÓS ISKOLA –Eric Berne (játszmaelmélet), Dean Barnlund modellje

INTERAKCIÓS ISKOLÁK A BESZÉDAKTUS-ELMÉLET

GYÖKEREI - a filozófiában, a logikai pozitivizmusban (képviselői: Gottlob Frege, Russel, Whitehead) Russel:a nyelvet atomi kijelentések alkotják, Azok a kijelentések értelmesek, melyekről meg lehet állapítani, hogy igazak, vagy hamisak Fredge-elv: a mondat jelentése kiszámítható az összetevők és a kapcsolatuk módjának jelentésének összegzéséből (Éva + fut halmazok) ÁM EZEK A FELTÉTELEZÉSEK NEM BIZONYULTAK MINDEN HELYZETBEN HELYTÁLLÓNAK!! Ludwig Wittgenstein: nyelvjáték elmélet  egy szó jelentése a használatával azonos

JOHN AUSTIN - BIZONYOS MONDATOKHOZ NEM RENDELHETŐ IGAZSÁGÉRTÉK!  Köszönöm. Gratulálok! - Azok a megnyilatkozások, amelyekhez nem rendelhető igazságérték, atokkal nem megállapítunk, hanem cselekszünk. Kétféle megnyilatkozás: 1. Konstatívok (Esik az eső. Sötét van. Éva most lépett ki a kapun.) 2. Performatívok (nemcsak kimondjuk, cselekszünk is vele, a kimondás maga a cselevkés) - ahhoz, hogy sikerüljenek, bizonyos követelményeknek meg kell felelniük!

Austin 6 szerencsefeltétele: 1. Léteznie kell egy hagyományosan elfogadott, konvencionális hatású eljárásnak, melynek során bizonyos személyeknek adott körülmények között meghatározott szavakat kell kimondaniuk. 2. Az adott esetben az érintett személyeknek és körülményeknek meg kell felelniük az adott helyzetekben megkívánt eljárás kívánalmainak. 3. Ezt az eljárást minden résztvevőnek helyesen és 4. maradéktalanul végre kell hajtania. 5. A résztvevőknek valóban gondolniuk illetve érezniük kell az említett gondolatokat és érzéseket és a megfelelő magatartásra is hajlandóságot kell mutatniuk, továbbá 6. később ténylegesen így kell viselkedniük

Sikertelen a beszédaktus, ha… 1. nincs ilyen eljárás Pl.: nincs olyan, hogy szóbeli vizsga közben az ember kimond egy szót, s azzal mintegy varázsütéssel átment a vizsgán. 2. téves alkalmazás pl.: nincs jogom nevet adni annak a vitorlásnak; a tanú válaszol arra a kérdésre, hogy „Akarod-e feleségedül...?” 3. Botlás pl.:a vőlegénynek megbotlik a nyelve, és nem az igen szót mondja ki. 4. Fennakadás nem vágták hozzá a hajóhoz a pezsgősüveget, a vőlegény nem teljesen mondta végig az eskü szövegét 5. Őszintétlenség Ha azt mondom egy barátomnak, hogy sajnálom, hogy nem ő kapta meg az állást, pedig egyáltalán nem sajnálom, mert én kaptam meg helyette. 6. Nem teljesítik eszem ágában sincs megadni a pénzt, elfelejtem visszavinni a könyvet

A beszélés során, Austin szerint 3 aktust végzünk, ezek a következőek : 1. Lokúciós aktus : egy bizonyos mondat kiejtése egy bizonyos értelemmel és referenciával. 1.a. Fonetikus aktus: hangok kiejtése, esetleg lehetnek zajok, zörejek. 1.b. Fatikus aktus: olyan hangsorkiejtése, mely egy meghatározott grammatikához tartozik. 1.c. Rétikus aktus: a fenti szavak határozott értelemmel és referenciával telítődnek. 2. Illokúciós aktus : valamire használjuk a lokúciós aktust: Pl. kérdés feltevése, kérdés megválaszolása, ítélet kihirdetése, szándék bejelentése. 3. Perlokúciós aktus : A hallgatóra gyakorolt hatás. Vagyis a lokúciós és az illokúciós aktussal elérünk valamit a hallgatóban.

A beszédaktusok felosztása 1. Ítélkezők: ez egy tipikus bírói aktus. Pl.: ítélet, döntéshozás, becslés, felmérés. 2. Végrehajtók: hatalom, jogkör gyakorlása során elhangzó mondatok. Pl.: kinevez, elvet, elrendel, koboz, kiközösít, stb. 3. Elkötelezők: A beszélő egy bizonyos cselekvés mellett elkötelezi magát. Pl.: ígér, elvállal, javasol, megfogad, stb. 4. Viselkedők: Az emberi viselkedésre reagálunk velük. Pl.: bocsánatkérés, gratulálás, ajánlás, stb. 5. Bemutatók: ezekkel álláspontot fejtünk ki. Pl.: állít tagad, kijelent, informál, említ, megjegyez, megmond, kérdez, stb.