2. előadás Munkakörelemzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezetfejlesztési Program
Advertisements

4. előadás.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
A tervezés mint menedzsment funkció
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Starjobs Magyarország Kft.. A Starjobs Magyarország Kft óta kínál megoldásokat munkaerő-közvetítés, -kölcsönzés területén, a diákmunkában 1983 óta.
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása Vizsgarészhez.
előadás A teljesítményértékelés
Teljesítmény-menedzsment
Emberierőforrás-ellátás
Munkakörelemés és -tervezés
Teljesítménymenedzsment
Készítette: Magyar Orsolya
Pepper Rendszerház Zrt.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK Tapasztalatok Javaslatok Ajánlott dokumentum.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
1 Szoftverfejlesztési folyamat a gyakorlatban Tamás Árpád – QualSoft Kft
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Biztosítók irányítási rendszere
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Kiválasztás: érvényesség, megbízhatóság az interjú és az Assesment Center módszere esetén Barta Bea
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
A HEM kialakulása és fejlődése
Munkakörök kialakítása és elemzése
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Munkakörelemzés munkakör-tervezés
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
EASY e-HR ® Automatizálja HR adatbázisát egyszerűen.
Munkaköri leírás, Markov analízis
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
A munkakörelemzés 1 A munkakörelemzés fogalma és célja
előadás A teljesítményértékelés
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
1 5. ELŐADÁS. 2 Munkakör-értékelés 3 A munkakör-értékelés szisztematikus folyamat. Célja a munkakörök relatív értékének meghatáro- zása adott szervezet.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
5. ELŐADÁS. Munkakör-értékelés A munkakör-értékelés szisztematikus folyamat. Célja a munkakörök relatív értékének meghatáro- zása adott szervezet keretei.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Készítette: Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta, egyetemi docens Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési Tanszék Elérhetőség:
Az üzletek operatív működtetése
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Készítette: Farkasné Veres Edina
Stratégiai szemléletű munkakörlemezés és kompetencia-modellezés
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

2. előadás Munkakörelemzés

A munkakörelemzés I. A munkakör fogalma A munkakörelemzés fogalma és tartalma

A szervezet legkisebb azonosítható egysége, aminek felelőse van. A munkakör: A szervezet legkisebb azonosítható egysége, aminek felelőse van. A munkakörelemés: egy olyan általános szisztematikus eljárás, amely segítségével meghatározzuk a munkakör elvégzésével összefüggő 1. szervezeti viszonyokat 2. feladatokat 3.felelősségeket 4. kapcsolatokat 5. lehetőségeket és határokat 6. munkaköri követelményeket ( tudás, tapasztalat és képesség )

A munkakörelemzés II. A hagyományos munkakörelemzés: Munkaköri feladatokat és felelősségeket pontosan meghatározva hozzárendelhetnek egyidejűleg több munkakörbetöltőhöz. A munkafeladatok elvégzését a munkaköri leírásban is rögzítették A menedzsment minden szempontból ellenőrizte a munkavégzést Az amerikai gazdaságot a XX.sz.-ban ez a felfogás vitte sikerre.

A munkakörelemzés III. A munkakörelemzés folyamata és elemei I.: A munkakör elemzés céljának meghatározása Teljesítménykövetelmények megállapítása Képzési program céljainak meghatározása Munkakör értékelés Toborzási és kiválasztási információk megszerzése

A munkakörelemzés IV. A munkakörelemzés folyamata és elemei II.: 2. Háttérvizsgálat: Szervezet és folyamat elemzés a.áttekintik a a szervezeti kultúrát, üzleti klímát, a rövid és hosszú távú célokat b.tisztázni kell a felelősségi és hatásköri, valamint alá- és fölérendeltségi viszonyokat

Célszerű elemezni, hogy a szervezeti stratégiából adódóan, hogyan alakulnak a munkaköri célok, elvárások, fő feladatkörök, hatáskörök és a munkakör betöltéséhez szükséges követelmények.

A munkakörelemzés V. A munkakörelemzés folyamata és elemei III.: c.Vizsgálni az alkalmazottak általános tudás- és magatartás jellemzőit. d.Megalapozni különböző szintű rendszerfejlesztéseket ( TQM,ISO stb. kialakítása, továbbfejlesztése )

A munkakörelemzés VI. A munkakörelemzés folyamata és elemei IV.: 3. Lehetséges elemzési módszer(ek) kiválasztása a. Meglévő munkaköri leírások vizsgála- ta b. Minta munkaköri leírások vizsgálata c. Interjú d. Kérdőív e. Megfigyelés

A munkakörelemzés VII. A munkakörelemzés folyamata és elemei V.: 3. Lehetséges elemzési módszer(ek) kiválasztása II. c. Interjú - előre meghatározott kérdések - egyenként v. csoportosan - rendkívül időigényes - felhasználása: teljesítményértékelési standardok kialakításához, képzési igé- nyek meghatározásához

A munkakörelemzés VIII. A munkakörelemzés folyamata és elemei VI.: 3. Lehetséges elemzési módszer(ek) kiválasztása III. d. Kérdőív - a legelterjedtebb infó gyűjtés - gyorsabb, könnyebb mint az interjú - standardizált, specifikus infót szolgál- tat az adott munkakörről

A munkakörelemzés IX. A munkakörelemzés folyamata és elemei VII.: Munkakörelemző minta kérdőív: Lásd honlapomon: www.jila37.atw.hu

A munkakörelemzés X. A munkakörelemzés folyamata és elemei VIII.: 3. Lehetséges elemzési módszer(ek) kiválasztása V. e. Megfigyelés - teljes mintavételes - részleteket mutat a munka:időzítéséről, gyakoriságáról,összetettségéről,a munkame- netről, a hatékonyságról,a munkafeltételekről,a használt anyagokról - mintavételes munkanapfelvétel

Teljes mintavételes megfigyelés: akár videó felvétel is készíthető, így többször elemezhetőek a látottak. !! Néha az alkalmazottakat zavarja a megfigyelés.!!!mintavételes munkanapfelvétel: nem a teljes munkanapot, hanem csupán egy részét figyelik meg, főleg ismétlő feladatokkal járó munkakörök esetén előnyös ( pl. szolgáltató )

A munkakörelemzés XI. A munkakörelemzés folyamata és elemei IX.: 4. Információ gyűjtés 5. Munkafolyamat megfigyelése, elemzése 6. Adatok rendszerezése 7. Úgy nevezett bizottsági áttekintés 8. Utómunkálat: a munkaköri leírások időnkénti frissítése

A munkakörelemzés XII. Különböző profil azonos munkakörök Ú.n. minta ( benchmark ) munkakörök Egységes jellemzőkkel

Azonos munkakörök: a különböző profilú szervezetekben vannak feltehetően azonos munkakörök: pl.: titkárnő, irodavezető, informatikus, személyzeti vezető. Az egységes jellemzőkkel könnyen összehasonlíthatók már szervezetek hasonló munkaköreivel. Nem kell minden alkalommal feltalálni a spanyolviaszt, ezért léteznek nemzetközi általános munkaköri leírások, ahonnét lehet munkakörökről információkat szerezni. Természetesen a minél pontosabb munkaköri leírások sokat segítenek a munkaügyi döntőbírósági perek, a speciális munkajogi kérdések esetében.

A munkakörelemzés XIII. 8. Eredmények: - új aktualizált munkaköri leírások 9. Utómunkálat: - meghatározni a végeredmények felhasználási módját és - az aktualizálás gyakoriságát - ez garancia a munkaköri leírások pontosságára, s a jövőbeni használhatóságára

Munkaköri leírás I. Fogalma: Dokumentum, amely az adott szervezet előírásainak megfelelő formában rögzíti a munkakört: - azonosítóit (megnevezés, munkakört betöltő neve, felettese) - célját - a fontosabb felelősségeket ( feladatokat ) - a szervezeti elhelyezkedését rögzítő szer- vezeti ábrát - mennyiségi dimenzióit - követelményeit (tudás, készség, tapasztalat )

Írott munkaköri leírás Munkaköri leírás II. munkakörelemzés Írott munkaköri leírás A munkakör elemzés leggyakoribb végeredménye az írott munkaköri leírás

Munkaköri leírás III. Az írott munkaköri leírás felhasználása: Álláshirdetések A munkakör relatív értéke Teljesítményértékelés Információ a felvételi elbeszélgetésekhez Információ a betanítási programhoz Információ a közvetlen vezető és beosztottja számára .

A munkakör relatív értéke: meg tudják vele határozni az összehasonlítandó tényezőket. Teljesítmény értékelés: a munkaköri leírásban a benne foglalt kötelezettségek, felelősség és magatartás alapján)Felvételi elbeszélgetés: infót nyújt az újoncok tájékoztatásában, és a velük szemben támasztott követelmények meghatározásánál

Munkaköri leírás IV. Minta munkaköri leírás Lásd honlapomon: www.jila37.atw.hu

Munkaköri leírás V. Munkakörelemzési problémája: félelem oka: Fenyegető veszélyek a dolgozókra nézve

Félelem: a munkavállalók tartanak a munkakör elemzésektől OK: régebben ilyen elemzéseket használtak 1. A munkaterhek fokozására 2. a dolgozók számának csökkentésére 3. a dolgozók fizetésének csökkentésére.

Munkaköri leírás VI. A munkakör elemzésének problémájának kiküszöbölése Bevonni a dolgozókat a munkakörelemzés készítésébe + tájékoztatni őket Miről kell tájékoztatni a dolgozókat: 1. ki kezdeményezte az elemzést 2. miért lesz vizsgálat 3. milyen hatással lesz ez a dolgozókra. 4. miért fontos a közreműködés a dolgozóknak .

Munkaköri leírás VII. További hiba lehetőségek a munkakörelemzések során Tapasztalatlan munkatárs végzi Hiba ha tapasztalat nélkül végzik: mondván ez rutin munka. TÉVEDÉS. A jó megoldás, ha a HR részleg szakembere és a munkakört betöltő személy végzi a feladatot. ( pl.: ORACLE számítógépes rendszer bevezetése a céghez, rossz munkaköri leírások alapján, káosz lett az eredmény )

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !!!