Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HÁLÓZATOK.
Advertisements

Számítógépes vírusok.
Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Vírusok, vírusvédelem.
HÁLÓZATOK.
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Vírusok, férgek és más kártékony programok
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Vírusok, biztonság Bunkóczi László SZIE GTK GMI Gödöllő,
Vírusok, férgek, trójai programok
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Netikett Internetes bűnözés
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Számítógépvírusok.
HÁLÓZATOK.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Okostelefonok. A PDA gyártók egy része felismerte, hogy a piacon maradáshoz muszáj integrálni a tenyér számítógépekbe is a telefon részt. Miért van erre.
A számítógép vírusokról általában
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Vírusok, Hardver vírusok
A Számítógépes vírusok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Számítógépes Vírusok.
Készítette: Vaszily Zsolt MF-03 Miskolc, október 05. Számítógépes vírusok napjainkban.
Elektronikus levelezés
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Ez függ, a számítógép méretétől és felhasználásától: 1.Nagygép – vállaltnál 2.PC - vállaltnál vagy otthon 3.Speciális számítógép egy berendezésben.
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Mobil eszközök biztonsági problémái
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Számítógépes vírusok.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Vírusok és kártékony programok
Vírusok, vírusvédelem.
Számítógépvírusok.
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Ingyenes,Multi funkcionális tűzfal szoftver
Számítógépes vírus.
Budapest ápr. 29. A számítástechnika, mint az igazgatók segédeszköze Hajdu János Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás.
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
Vírusok  Minden jog fenntartva. Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó.
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Az operációs rendszer feladatai
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Előadás másolata:

Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila

Hogyan keletkeznek? Profi programozók írják Kevésbé profik megbuherálják vagy letöltenek a netről egy vírusgenerátort Vírus magától nem keletkezik!

Miért születnek a vírusok? Feltűnési viszketegség… Poénból - meg tudom-e csinálni? Terrorista célzattal Információszerzés céljából jelszó, nevek, címek Szoftvermásolás megbüntetése Piacteremtés a keresőprogramnak (!) Pénzkereset (!!!) (spam)

Mik a vírusok? Olyan programok, amelyek terjednek a számítógépeken oly módon, hogy saját másolataikat juttatják el más számító-gépekre – általában a felhasználó tudta nélkül. Kísérőjelenségek széles skálája a zavaró üzenetektől a merevlemez törléséig.

A kellemetlenkedők csoportjai

Terjedési módok

Veszélyforrások Internet – letöltött programok Programok E-mail – csatolt állomány vagy script Dokumentumok, táblázatok Floppyk, CD-k – boot Képek (?)

A vírus részei Terjedést biztosító rész Pusztítást biztosító rész

E-mail Csatolt állomány Pusztán elolvasással (script) Hoax Spam M$ programok – javítást letölteni!!! Jó öreg Netscape… Hoax Spam Piramisjáték vagy lánclevél

World Wide Web HTML – biztonságos ActiveX – digitális aláírás részben véd Java Applet – nem nagyon tud bántani Alkalmazás – mint más programok... JavaScript – kockázatos lehet, mert automatikusan fut. VBS script – veszélyes lehet Hátsó ajtó (pl. Back Orifice) Cookie – max. a szokásaidat jegyzi meg

Pusztítást biztosító rész Megkér, hogy írj levelet egy svéd lánynak Öt órakor zenél egy keveset Excel táblában adatot módosít Nem menti el a Word dokumentumot Állományokat töröl vagy átír Merevlemezt formáz Hardvert tesz tönkre Túlterheli a hálózatot Betölti a merevlemezt Zene: Yankee Doodle, Excel: Compatable, Word: CAP, Törlés: Péntek13, LoveLetter, Formázás: Michelangelo, Hardver: Chernobyl vagy CIH, Hálózat: Klez, Nimda, Merevlemez: Nimda

Hoax Figyelmeztet – új, pusztító vírus! Ne olvasd el a következő tárgyú levelet... A figyelmeztetés egy nagy szt. cégtől, ISP-től vagy állami szakhivataltól jött (pl. FCC) Technológiai szakzsargonnak tűnő kifejezé-seket használ (pl. n-edrendű végtelen ciklus) Felhív, hogy továbbítsd a levelet Túlterhelés, leállás Valóra válhat (Good Times)

Mobil telefon Főleg Simbian operációs rendszert futtató okostelefonok fertőződnek Bluetooth kapcsolat

Egyéb eszköz PDA – leginkább PC-vel való szinkronizáláskor fertőződik. Hűtőszekrény – Bluetooth

Védekezés Biztos védekezés nincs!!! Tájékozódás (pl. www.antivirus.com) Víruskereső használata és folyamatos frissítése Biztonsági másolatok