A termelési tényezők piaca

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
A tőke és piaca, annak formái:
Makroökonómia gyakorlat
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
A piac Szakiskola.
A befektetési környezet
Piaci korlátok.
Vállalati pénzügyek alapjai
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Értékpapír piaci műveletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A munkapiac és az összkereslet
Makroökonómia 3.előadás.
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 12. Ricardo.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Rózsa Andrea – Csorba László
KOCKÁZAT – HOZAM.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Közgazdasági elméletek története
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Költségek, költségfüggvények
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Termelési tényezők piaca
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Siker a tőzsdén A/1 1.Gondolkodásmódunk megváltoztatása. f ogyasztói szemlélet befektetői szemlélet 2. Gondolatok a pénzpiacról: felhasználók > jelenbeli.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A gazdasági élet problémái
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Institut für Wirtschaftstheorie Termelési tényezők Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar,
Mikroökonómia előadás Oligopólium és monopolisztikus verseny P. A. Samuelson – W. D. Nordhaus: Közgazdaságtan; KJK Kerszöv Budapest Hirshleifer,
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az értékpapírok.
Vállalati pénzügyek II.
SZÁMVITEL.
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
A piac és a piacgazdaság
A tőke és piaca, annak formái:
A tőke és piaca, annak formái:
A munkaerő-kereslet.
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
A munkaerő-kereslet.
Előadás másolata:

A termelési tényezők piaca

Termelési folyamat mikro-szereplői TÉNYEZŐPIAC ERŐFORRÁSOK Bér Bérleti díj Kamat VÁLLALATOK HÁZTARTÁSOK TERMÉKPIAC ÁRUK SZOLGÁLTATÁSOK PÉNZ Pénz Pénz

A termelési tényezők csoportosítása Természeti erőforrások, ezek tulajdonosainak jövedelme a járadék. Munka, az ezért kapott jövedelem a munkabér. Tőke, jövedelme a kamat vagy bérleti díj. Vállalkozói készség: sajátos jövedelme a gazdasági profit. Eredetük, keletkezésük szerint Elsődleges tényezők Tőketényezők Termelt tőkejavak (reáltőke, humántőke) Kölcsöntőke (pénz és értékpapír- tőke)

Az erőforrások keresletének és kínálatának főbb összefüggései

A termelési tényezők kereslete A vállalat kapcsolata a termékpiaccal és a tényezőpiaccal Termelési tényezők piaca S – kínálat P – ár reálinput VÁLLALAT Termelés Költség Bevétel Profit Q, C, R, Π, MP, MC, MR, MΠ reáloutput TERMÉKPIAC Fogyasztók X termék DD kereslet Px piaci ár kínálat Sx S, P piaci kereslet inputkereslet dd DD, Px Származékos kereslet: a vállalat azért keres inputtényezőket, mert a vásárlók meg kívánják venni a termékét, s ebből profitot remél. Szk129,

Optimális munkafelhasználás Hogyan alkalmazkodik a vállalat egyszerre a termékének piacához és a munkapiachoz? Továbbra is érvénye , hogy Π max és MC = MR! A vállalat határbevételét az eladott termék piaci ára, a költségeit a vásárolt tényező piaci ára határozza meg (munka esetén munkabér, pl. napi-, havi-, órabér). Egy tényező felhasználása akkor optimális, ha határtermékének piaci értéke egyenlő a tényezők határköltségével. A határtermék piaci értéke = az adott inputtényező határtermékének és a termék piaci egységárának szorzata. A tényező határköltsége = az adott input tényező mennyiségének változása és az input egységének szorzata. szk129

Munkapiac

Munkapiac A munka a társadalom legfontosabb erőforrása, a jövedelmek legnagyobb hányadának birtokosa, a munka végzője, az ember nem tárgya, hanem alanya a társadalmi-gazdasági folyamatoknak. Felmerülő kérdések: Miért vállal valaki munkát vagy marad inkább otthon ? munkakínálat oldala Milyen feltételekkel alkalmaznak munkatársakat a cégek? munkakereslet oldala

Munkakínálat Egyéni munkakínálat: fogyasztási javak megszerzéséhez jövedelemre van szükség – megszerzésének feltétele a munkavégzés. Munkavállaló szabadidőigénye Jólét, életminőség maximalizálás Miként reagál a munka a magasabb bérekre? Alacsonyabb jövedelemtartományban a munkavállaló általában nagyobb munkakínálattal, vagyis csökkentett szabadidővel reagál. Igen magas jövedelem esetén a munkavállaló fokozódó szabadidőigénnyel lép fel, munkakínálata csökkenő. Az egyéni munkakínálat legfontosabb mikro-ökonómiai tényezői: a munkabér (jövedelem), a szabadidő és a kettő együtteséből elérhető életminőség.

Munkakereslet A munka kereslete származékos kereslet (azaz nagysága a végső fogyasztási cikkek piaci helyzetének alakulásától függ). A termelési tényezők kereslete összefügg a gazdasági élet hullámzásával. A munka iránti keresletben a munkának a végső javak előállításában megvalósuló határterméke tükröződik vissza. A munka határterméke (határtermelékenység) azt jelenti, hogy adott gazdálkodó egységben a pótlólagosan felhasznált egységnyi munka mekkora terméknövekedést produkál (ceteris paribus). Ez függ: az együttműködő tényezők mennyiségétől, a technológia színvonalától, a munka minőségétől, a szakismerettől, a képzettségtől, a műveltségtől, stb. Bevételnövekmény = MP x p, ezt kell viszonyítani a költségnövekményhez. mg64

A munkabér alakulása Bérkülönbségek okai: A munka termelékenységében meglévő különbség Kellemes – kellemetlen munkák Társadalmi értékítélet Kompenzációs bérkülönbség: nem a munka termelékenységének különbségéhez, hanem a munka jellegéhez kapcsolódó alacsony vagy magas munkakínálathoz kötődik. Munkapiac sajátossága – a munka kínálata nem egyetlen termelési tényező, hanem különböző minőségű munkafajták kínálata! Munkaerő területi mobilitása – lakóhelyhez kötöttség Társadalmi, politikai okok – diszkrimináció (roma, nő)

A bérek alakulása kompetitív viszonyok között A munkabér a munka ára (pénzbér vagy nominálbér). Reálbér index = A keresleti-kínálati görbe metszéspontjának megfelelő bér az egyensúlyi bér. Nominálbérindex Fogyasztói árindex A bérek és a munkakereslet alakulása nem kompetitív viszonyok között Állami beavatkozás – minimálbér meghatározása. Munkakínálat korlátozása (pl. külföldiek) Természetes monopolhelyzetek

A munkabérek alakulása Ezekből az összefüggésekből csak a munkabér felső és alsó határát állapíthatjuk meg. A munkabérek felső határát a vállalatok jövedelmezőségi viszonyai befolyásolják. A munkabér alsó korlátját a létminimum, a dolgozó megélhetési, képzési és családfenntartási ráfordításai.

Tőkepiac

A tőkepiac sajátosságai A tőke a piacon két fő formában van jelen: Reáltőke formájában (gépek, berendezések, eszközök = eszközpiac) Nominál- vagy kölcsöntőke formájában (pénz, értékpapír)

Pénz- és értékpapírpiac A pénzpiacon a pénzhasználat jogát adják-veszik meghatározott időre. A piac – az ügyletek lejárati idejének függvényében – két szektorra oszlik: Pénzpiac: Rövid lejáratú kölcsöntőkék piaca. Eszközei: kereskedelmi váltó, kincstárjegy, rövid lejáratú bankbetét és bankhitel, rövid lejáratú letéti jegy. Tőkepiac: hosszabb lejáratú tőkeátcsoportosítás. A tőkepiacon a tőkeáramlás két fő formája: Bankhitel, illetve bankbetét Értékpapír Főbb eszközei: hosszú lejáratú bankbetét, bankhitel, részvények, kötvények, záloglevelek. Az értékpapírok adásvétele az értékpapírpiacon történik. Az értékpapírpiac a pénzpiacnak és a tőkepiacnak is része, de ezektől függetlenül is létezik.

Bankhitelek, bankbetétek A kamat a kölcsönadott pénz, tőke használati díja. A jelenbeli fogyasztásról és likviditásról való lemondás jutalma. Betéti kamat: megtakarítóknak fizetett kamat. Hitelkamat: hitelezők fizetik a felvett hitelek után. Kamatrés: a kettő közötti különbség, bank költségeit és nyereségét fedezi. Kamatláb: a kölcsöntőke kamata 1 éves futamidőre számítva, %-os formában. Reálkamatláb = nominálkamatláb – inflációs ráta Tőke határtermelékenysége mg68

Bankhitelek, bankbetétek Ha inflációs ráta > pénzkamat, kényszermegtakarítás. Megtakarításnál a bankbetét és a különböző értékpapírok egymással versenyben vannak. A tőke hozadékrátája és a piaci kamatláb hosszú távon megegyezik. A tőke hozadékrátája az évente kapott nettó hozadék a befektetett tőke arányában (egységnyi beruházásra jutó profit vagy bérleti díj) %-os formában. A megtakarítások közötti választást befolyásoló tényezők: Hozam Időtényező Likviditás Kockázat Tisztán piaci viszonyok között a kamatláb a kereslet-kínálat kölcsönhatásaként alakul, de napjainkban gazdaságpolitikai jelenséggé vált (a kölcsöntőke piaca is tökéletlen piac). Egymással is összefüggő tényezők

Értékpapírtípusok Az értékpapír valamilyen vagyonnal kapcsolatos jogot megtestesítő, forgalomképes okirat. Váltó: fizetési ígérvény vagy felszólítás, rövid lejáratú forgatható értékpapír. Saját váltó Idegen váltó Állampapír: az állam adósságát megtestesítő értékpapír. Államkötvény: hosszú lejáratú, nagy címletű (ktgvetés tartós hiányát fedezi) Kincstárjegy: rövid lejáratú, kis címletű (rövid távú likviditást segíti) Kötvény: hitelviszonyt megtestesítő, általában fix kamatozású, hosszú lejáratú értékpapír. Vállalatok, intézmények bocsátják ki. Névértéke: a kötvényen feltüntetett érték Kibocsátási ára Árfolyama: adott időpontban a D/S hatására kialakuló ár (névérték %-ban) Záloglevél: mg. hosszú lejáratú finanszírozása (kötvény rokona). Letéti jegy Pénztárjegy

Értékpapírtípusok Részvény: tulajdonosi jogokat megtestesítő, lejárat nélküli értékpapír. Névértéke, kibocsátási értéke és árfolyama van. A részvény tulajdonosa a részvényt vissza nem válthatja, csak eladhatja. Reáltőke – fiktív tőke. Osztalék és árfolyamnyereség. Portfólió. Részvények fajtái: Forgalomképesség alapján: bemutatóra szóló részvény, névre szóló részvény. Tagsági jogok alapján: elsőbbségi részvény, törzsrészvény, dolgozói részvény.

A tőzsde Értékpapírpiac típusai: elsődleges (kibocsátás) és másodlagos (tőzsde). Adásvétel történhet bankok hálózatán vagy brókercégeken keresztül (földrajzilag szétszórtan)  tőzsdén (koncentráltan). A tőzsde koncentrált piac, a piacok piaca. Funkciói: Adásvétel szabályainak kialakítása Infógyűjtés, nyilvántartás, terjesztés Infók megjelenítése az árakban, ezáltal gazdasági folyamatok előrejelzése, jövőbeni várakozások Vagyonértékelő funkció Befolyást gyakorol a tőzsdén kívüli folyamatokra Tőzsdére csak azok a papírok kerülhetnek, amelyek megfelelnek a tőzsdei bevezetés előírt feltételeinek.

A tőzsde A tőzsdei ügyelet célja kettős: Hosszú lejáratú tőkebefektetés Spekulációs nyereség Tőzsdei ügyletek alaptípusai (esedékesség szerint): Azonnali vagy prompt ügylet Határidős vagy termin ügylet Spekulációs ügylet: a spekuláns árfolyamkockázatot vállal nyereségszerzés reményében. Hossz-spekuláns (árfolyam emelkedésre számít) Bessz-spekuláns (árfolyam csökkenésre számít) A tőzsdei spekulációnak fontos szerepe van a piac élénkítésében.

A reáltőke piaca A termelt tőketényezők piacát eszközpiacnak nevezzük. Termékei lehetnek tőzsdei és nem tőzsdei termékek. Tőzsdei termékek: nyersanyagok, mezőgazdasági alapanyagok, kőolaj, stb. Nem tőzsdei termékek: gépek, berendezések Lízing: a bérlet sajátos formája, a bérelt eszköz bizonyos feltételek mellett egy idő után átmegy a bérlő tulajdonába.

Tőkebefektetések értékelése - vagyonértékelés Befektető dönt ― értékmegőrzés, gyarapítás ― folyó jövedelemszerzés Döntési alternatívák értékelésében kiemelkedő szerepe van a betéti kamatnak. Jelenérték: egy jövőbeni pénzösszeg mai pénzben kifejezve. Nettó jelenérték: a befektetés révén megszerzett tőkejószág jelenértékének és a megszerzés , befektetetés pénzráfordításának különbsége. Jövőérték: kamatos kamat. Vagyonértékelés: egy vagyontárgy tőkeértéke a jelenértéke, vagyis a jövedelmeinek a kamatlábbal diszkontált hozadék összege. mg72

Földjáradék A föld kereslete származékos kereslet, összkínálata állandó, teljesen rugalmatlan. Földjáradék típusai (minőségi különbség miatt): Minőségi hozadék (termőképesség) Belterjességi vagy intenzitási hozadék Helyzeti járadék Abszolút földjáradék (tiszta tulajdonosi járadék) A föld árát a földjáradék tőkésített értéke határozza meg, a valóságos földár azonban ennek általában a többszöröse. A föld hosszú távon az egyik legjobb értéknövekedésű vagyontárgy, vagyontartási forma.

Vállalkozó, mint termelési tényező A vállalkozói szolgáltatás díja: Vállalkozói jövedelem = bevétel – folyó ktg-ek Vállalkozói nyereség = bevétel – teljes gazdasági ktg-ek (gazdasági profit) Versenyelőny biztosításának eszközei: Innováció Új versenytárak jogi korlátozása Monopólium vagy oligopólium

A jövedelmek elosztása Miként oszlik meg a megtermelt terméktömeg azon szereplők között, akik részt vettek a termelési folyamatban? A tényezőtulajdonosok által az inputpiacokon kapott ellenérték (munkabér, kamat, bérleti djí, földjáradék) egyben a tényezőtulajdonosok bevétele, jövedelme is, tehát egyszerre ár és jövedelem. A termelési tényezők árát azok határtermék-értéke határozza meg, így az össztermékből való részesedésük is határtermék arányaikat tükrözi.

A jövedelmek elosztása A tényezők határtermékének és mennyiségének szorzata egyenlő a termelés mennyiségével: P · Q = p · MPL · L + p ·MPK ·K + p · MPA · A + MPE · E munka tőke föld vállalkozó MP = az adott tényező határterméke P = a termék ára Ezt nevezzük a jövedelmek funkcionális elosztásának! Pareto-féle hatékonyság: a szabadversenyes piac mechanizmusai révén elvégzi a termelési tényezők olyan elosztását, allokációját, amely garantálja legnagyobb kibocsátás mellett a jólét elérhető maximumát.

Tesztkérdések Melyik állítás igaz? a.) Alacsonyabb jövedelemtartományban a munkavállaló általában nagyobb munkakínálattal, vagyis csökkentett szabadidővel reagál. b.) Igen magas jövedelem esetén a munkavállaló fokozódó szabadidőigénnyel lép fel, munkakínálata csökkenő. c.) Mindkettő igaz a.) Az értékpapírok adásvétele az eszközpiacon történik. b.) Az értékpapírpiac a pénzpiacnak és a tőkepiacnak is része, de ezektől függetlenül is létezik. c. ) A pénzpiacon a termelt tőketényezőket adják-veszik. a.) A kamat a jelenbeli fogyasztásról és likviditásról való lemondás jutalma. b.) Hitelkamat: a megtakarítóknak fizetik a felvett hitelek után. c.) Az értékpapír valamilyen vagyonnal kapcsolatos jogot megtestesítő, forgalomképes okirat. d.) az a.) és c.) igaz e.) a b.) és c.) igaz a.) A tőzsdei adásvétel vagy bankok hálózatán vagy brókercégeken keresztül történik. b.) A gépek, berendezések tőzsdei termékek. c.) A váltó hitelviszonyt megtestesítő, általában fix kamatozású, hosszú lejáratú értékpapír.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!