Nők a globalizált világban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Fogyatkozás – avagy a modern társadalom népesedési problémái
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
Család.
AZ ISZLÁM.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Civil szervezetek a munka világában
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
„Férfinak és nőnek teremtette”
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
Az Ókori Kelet világnézete
A cigányság integrációja Magyarországon
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
Az Európai civilizáció válsága
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
3. előadás.
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Magyar Cserkészlány Szövetség. Szövetségünkről 1989: a Szövetség újraalakulása Nyitott minden lány és nő számára (6 éves kor felett) Csapataink hetente.
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
„Női szemmel minden más?!”
!!! Tegyünk együtt Értük.
Bevezetés.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
„A nők, fiatalok és gyerekek elleni erőszak Európában” A SCELLES Alapítvány (Franciaország) kiadványa.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
BOLDOG NŐNAPOT! MÁRC. 8..
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
A munkahelyi diszkrimináció
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
A család történeti alakulásáról
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A Z ISZLÁM TÉRNYERÉSE DÉL - ÁZSIÁBAN ÉS AFRIKÁBAN Készítette: Széplaki Dóra Geográfus MSc október 13.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Földünk népessége.
A szakiskola jelene és jövője
A brit birodalom („A világ műhelye”).
Európán kívüli világ.
Afrika népességfejlődése között
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Előadás másolata:

Nők a globalizált világban Bódi Dániel Geográfus MSc I. évf.

Előadás tartalmából Nőmozgalmak kialakulása – a feminizmus Nők helyzetének alakulása a nyugati kultúrkörben Helyzetkép a világ különböző kultúrköreiből

Nőmozgalmak – történelmi háttér Egyenjogúság igénye XVIII. sz. végén (francia forradalom) Mary Wollstonecraft: A Vindication on the Rights of Woman (1792) Nagy-Britannia: ,,a nő a férfi jó angyala” (illegális mozgalmak) XIX. sz.: női főiskolák alapítása, választójog követelése (USA, Nagy-Britannia), szüffrazsettek harca I. VH előtt választójog: Norvégia, Finnország, Ausztrália, Új-Zéland I. VH fordulat: nők a fronton harcoló férfiak helyét átvették a munkaerőpiacon Választójog megszerzése

Feminizmus Politikai eszmerendszer, mely a nők egyenjogúságáért küzd Mindez kiterjed: Nők gazdasági helyzete Fizikai biztonság (családon belüli erőszak, munkahelyi zaklatások, szexuális zaklatások, prostitúció) Protofeminizmus: I. VH-ig Első hullám: szavazati jog kivívása Második hullám: II. VH utáni USA Harmadik hullám: megkülönböztetés a munkaerőpiacon

Nők helyzete a nyugati civilizációban I. II. VH utáni fellendülés időszaka: nők megjelenése a munkaerőpiacon és a közép- és felsőoktatásban ,,Feminizált” szakmák kialakulása (nők által preferált szakok a felsőoktatásban) Ezek társadalmi presztízsének csökkenése Gyermek- és munkavállalás közötti összefüggés (hatása a népesedésre) Kisgyermekes anyák munkavállalása Youppie és DINK életmód

Szociális problémák Tradicionális családmodell megszilárdulása Triád szerepvállalás a társadalomban – túlzott elvárások Férfiaknak előny, hogy elég a karrierre koncentrálniuk Vezetői pozícióra jobb eséllyel pályáznak a férfiak (azonos iskolai végzettség mellett is)

Helyzetkép a világ különböző kultúrköreiből A világ civilizációi Samuel P. Huntington szerint

Nők helyzete az iszlám társadalmakban I. „Ti emberek! Férfitől és nőtől teremtettünk benneteket a szövetségeként és törzsekké tettünk benneteket, hogy ismerjétek meg egymást…” (Korán 49:13) „…és meg hallgatta őket az Uruk felelvén nékik: "én nem hagyom veszendőbe menni egyetlen munkálkodó művét sem, lett kitéve légyen ő férfi, a vagy nő – hiszen egyesek közületek a többiektől vannak. ” (Korán) „Próféta, mondd a feleségeidnek, a leányaidnak, és a hívők feleségeinek, hogy borítsák az (orcájukra) köntösük egy részét! Így érhető el leginkább az, hogy elismertessenek és ne zaklattassanak. Allah megbocsátó és könyörületes.” (Korán 33:59).

Nők helyzete az iszlám társadalmakban II. Médiának köszönhető sztereotípia Családközpontú társadalom, anyaság szerepe Szigorú erkölcsi rend és tabuk (pl. kéjelgés = halálbüntetés) Családon belüli döntéshozatali jog Saját vagyonnal rendelkezhetnek a középkor óra Sok alapvető jog és mozgástér DE vezető szerep a férfiaké Benazír Bhutto (1953-2007)

Nők helyzete a hindu társadalmakban I. Rengeteg vallási irányzat, eltérő viszonyulás a nőkhöz Kasztrendszer – leghátrányosabb (gyermekprostitúció) Indiában 60 milliós férfitöbblet (8%) csecsemőgyilkosságok

Nők helyzete a hindu társadalmakban II. A hozomány intézménye (1961 óta törvény tiltja)

Nők helyzete Fekete-Afrikában Területenként, vallásonként (törzsenként) eltérő szokások Legnagyobb problémák: infibuláció ebből számos egészségügyi probléma (pl. AIDS)

Köszönöm a figyelmet! India 20 év múlva?