Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

A keynesiánus makromodell
Makroökonómia gyakorlat
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Közgazdasági elméletek története
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
A befektetési környezet
Fogalma, összefüggések
Előadás 31 Pénz vagy értékpapír? -- a háztartások pénzigénye Előnyök és hátrányok :  A pénznek nincs hozadéka - hátrány  Az értékpapírnak vannak költségei.
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Neoklasszikus szintézis
Új klasszikus makroökonómia
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon Növekedés erőforráskorlátokkal.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
A makrogazdaság piacai
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Költségvetési (fiskális) politika
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Közgazdasági elméletek története
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
Keynes Keynes előzményei és utóhatása
Elmélettörténet Az osztrák iskola.
Elmélettörténet Monetarizmus.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
Makroökonómia 1. ea..
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VII.Előadás Növekedés, ciklusok Május.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A keynesiánus munkapiac
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
Keynesiánus modell és neoklasszikus modell
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Előadás másolata:

Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon Korai cikluselméletek

Neoklasszikus cikluselméletek A Say dogmáról (1803): a kínálat megteremti a keresletet és vice versa. Say ezt egy kereskedelmi példán mutatja be: Brazília csak akkor tud Angliából importálni, ha előbb maga is exportál Angliába, és font sterlinghez jut. Azaz a két koncepció: kereslet és kínálat elválaszthatatlanok egymástól. Volt munkanélküliség a 19. században? Volt. Voltak látható túltermelési problémák? Voltak. Akkor mégis miért fogadják el a Say dogmát a klasszikusok és a neoklasszikusok? Megoldás: a dolog nem ilyen egyszerű.

Hogyan lehet túlkínálat miközben minden megtakarítást beruháznak? Ez az általános túltermelés paradoxona. Ezzel foglalkozik Matlhus, Sismondi és Mill is. Mit feltételezünk általában? Y=F(K,L,T), ahol K-tőke, L-munkaerő, T-föld, makrogazdasági kínálat. Legyen ezek ára egyenlő a határtermékükkel (r, w, és t) és nincs profit. Ekkor: Y=rK+wL+tT=C+I, vagyis ez a makrogazdasági kereslet. Ha mindenki elkölti a jövedelmét, akkor érvényes a Say dogma.

Hogyan lehet túlkínálat miközben minden megtakarítást beruháznak? Mi van, ha a földtulajdonosok nem költik el a jövedelmüket, csak annak q-ad részét? (Malthus és Sismondi felvetése). Xd=rK+wL+qtT<Y=rK+wL+tT Tehát hiába lesz minden megtakarítás beruházva, ha nem fogyasztanak el minden fennmaradó jövedelmet, akkor lehet túlkínálat. (Ricardo a földjáradék tulajdonosokat parazitának tartja, Malthus inkább a fogyasztásra ösztönzésüket javasolja)

Exogén tényezőkre alapozott magyarázatok Eltekintve az esetleg el nem fogyasztott jövedelmektől, a neoklasszikusok nem hisznek az endogén ciklusokban. Exogén, külső faktoroknak tulajdonítják őket. Ezek általában természeti tényezők, azaz periodikusak. Innen ered az üzleti ciklusok periodikusságának hite. Jevons (1875, 1878): napfolt-elmélet. Összefüggést vél felfedezni a naptevékenység és az üzleti ciklusok között. Magyarázata: az intenzív naptevékenység miatt magasabb hőmérséklet kedvezően hat a mezőgazdasági kibocsátásra, és ennek megfelelően befolyásolja az árakat. A ciklus hossza ennek megfelelően 10,5 év.

Exogén tényezőkre alapozott magyarázatok Henry L. Moore: időjárási ciklusok (1914), a Vénusz helyzete (1921) Johan Ǻkerman (1931): a kisebb időjárási ciklusok, a gazdasági mechanizmusokon keresztül alakulnak át (propagálódnak) átfogó ciklusokká.

Túlberuházási elméletek Clement Juglar (1862): felveti a „hitelciklus” létét, de nem magyarázza meg. Hitelciklus: a hitelkínálat ciklikussága. Tugan-Baranowsky, Wicksell, Spiethoff, és Cassel: a hitelciklussal foglalkoznak. Kétféle kamatlábat különböztetnek meg: r a tőke határterméke, ez érvényesül hosszútávon, és i, ami a bankok által kért hitelkamatláb. Ha r>i, akkor érdemes hitelt felvenni, mert a hozadéka magasabb mint az ára. Ha r<i, akkor nem érdemes hitelt felvenni. Mitől lehet r>i? Tugan-Baranowsky: a tőkebősége csökkenti i-t, Wicksell: idővel felhalmozódik a hitelezhető pénzállomány. Spiethoff: technológiai haladás, mint exogén faktor növeli r-t i fölé.

Túlberuházási elméletek Hayek: lényegében a Wickselli elmélete használja fel. A bővülés mechanizmusa: Pénzbőség → i>r → beruházási kereslet növekszik → az aggregált kereslet meghaladja a kínálatot → a tőkejavak ára növekszik, a vállalkozók a tőkejavak javára csökkentik a fogyasztási javak termelését → a fogyasztók nem tudják minden pénzüket elkölteni (forced savings) → további megtakarítások lent tartják az i-t → a növekvő kibocsátás növeli a jövedelmet, egyre nagyobb keresletet teremtve a fogyasztási javakra. Illetve a hitelkamatok is felmennek. Elérkezik egy egyensúly r=i, ez a csúcspont. Az összehúzodás mechanizmusa: r>i, és a tőkejavak iránti kereslet is csökken → elbocsátások → csökken a tőkejavak kibocsátása → csökken a fogyasztási javak kereslete → a megtakarítások ismét felhalmozódnak, előkészítve a következő expanziót.

Pszichológiai magyarázatok A beruházási ciklust pszichológiai okokkal magyarázzák. Fisher (1907): Wicksel elképzelését csak annyiban módostja, hogy a várt reál hozamok befolyásolják a döntéseket. Aftalion (1913): szintén a várakozásokat emeli ki. Et-1(rt) a t-dik időpontra várt r, a t-1-ik időpontban meglévő információk alapján (feltételes várható érték) A beruházások időigényesek. Ez tovább növeli a bizonytalanságot. Példa: az ingatlanok ára felmegy a prosperitási időszakban. Ha erre a vállalatok házépítéssel reagálnak, mire ezek elkészülnek, lehet, hogy már összehúzódás van. Megjelenik az akcelerátor elv is: vagyis a jelenlegi beruházás a kibocsátás változásától (a kereslet alakulásától) függ:

Alulfogyasztási elméletek Hobson (1910): a fogyasztás sohasem olyan arányban növekszik, mint a jövedelmek, azaz a megtakarítások egyre nagyobbak, így óhatatlanul beköszönt a túltermelés/alulfogyasztás (mivel a megtakarítások kapacitásbővítésre fordítódnak). Amikor beköszönt az összehúzódás, akkor ez pont fordítva történik. Formalizáljuk ezt a gondolatot a multiplikátorokkal: Foster és Catchings (1923, 1925, 1928): hitelt főleg a termelők, nem a fogyasztók kapnak. Azaz a termelés erőteljesebben növekedhet, mint a fogyasztás.

Akcelerátor és multiplikátor elv egyesítése Egy AR(1) folyamathoz jutunk. Ha: A folyamat stabil. Ha: Akkor oszcillál (azaz ciklikus).

Keynesi multiplikátor/akcelerátor elméletek Multiplikátor elv: a jövedelem egyensúlyi szintje nagyobb mértékben növekszik, mint a kiadások autonóm (exogén) összetevőinek megváltozása.

Akcelerátor és multiplikátor elv egyesítése Nagyon egyszerű változat:

Akcelerátor és multiplikátor elv egyesítése, sokkok nélkül

Akcelerátor és multiplikátor elv egyesítése, véletlen sokkokkal

Akcelerátor és multiplikátor elv egyesítése, véletlen sokkokkal, exogén technológiai haladással

keynesi multiplikátor/akcelerátor elméletek Hasonló, de AR(2) folyamathoz jut el Hicks, Samuelson, Frisch és Slutsky is. Most AR(1) folyamatot mutattam be, mert azt egyszerűbb átlátni, de a lényeg ez: az akcelerátor és a multiplikátor elv egyesítésével képesek vagyunk valamilyen endogén ciklikusságot megmutatni. Manapság már nem ez a módszertan. Frisch és Slutzky egyébként azt mutatja meg, hogy egy ilyen rendszerben a külső sokkok is ciklikusságot okoznak (ez majd az RBC-ben újjáéled). Azaz ez egy lehetséges propagációs mechanizmus.