Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma 2010. június 3. Szent István Egyetem, Gödöllő Egyetemi könyvtárak a minőségi oktatásért és kutatásért Bazsa György,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nincs egyetem könyvtár nélkül Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár MSZ EN 9001:2009 tanúsítvány átadás szeptember 29. Bazsa György,
Advertisements

Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
Könyvtárhasználat.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
LEGYÉL TANÍTÓ!.
Minőségbiztosítás az oktatásban - minőségértékelési eljárás
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Újdonságok a nyílt hozzáférésről Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
AJÁNLOTT IRÁNYELVEK: 1. A felsőoktatási intézmény könyvtára, könyvtári rendszere szakirodalmi, információs, oktatási és kutatási feladatokat ellátó nyilvános.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Akkreditációs aktualitások Bazsa György, a MAB elnöke MRK plénum Budapest, november 9.
LB felkészítő: március
Zentai László : Az ELTE intézményakkreditációs tapasztalatai – XI. 18. Az ELTE intézmény- akkreditációs tapasztalatai (2009–2010)
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Az intézményakkreditáció eljárásrendje, az LB feladatai
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Javaslatok a látogató bizottságok munkájához Temesi József LB-elnök, P18.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
Magyar Tudományos Művek Tára
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
A digitálisan született tartalmak megőrzése
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma június 3. Szent István Egyetem, Gödöllő Egyetemi könyvtárak a minőségi oktatásért és kutatásért Bazsa György, a MAB elnöke

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 39. vándorgyűlése július 13. SZTE TIK: „genius loci” Tudás – Egyetem – Könyvtár Bazsa György, a MAB elnöke

kölcsönhatások (átfedés): a partnerség tudás egyetemkönyvtár E EE K K K tudás

Kölcsönhatások, partnerség - 1 egyetem  könyvtár: nincs egyetem könyvtár nélkül (Feladatok: Virágos Márta előadása az MRK előtt.) az egyetemi (főiskolai) oktatás és kutatás egyik nélkülözhetetlen eleme és bázisa; az egyetem minőségének fontos mércéje; könyvtáros képzés – könyvtári tanszékek; a hallgatók bevezetése a könyvtárhasználatba; szolgáltatások oktatóknak, kutatóknak ; önálló szervezet(i egység), könyvtári bizottság … önálló honlap; szimbolikusan: az MRK egyik bizottsága.

Kölcsönhatások, partnerség – 2 könyvtár  könyvtár: már régóta nincs könyvtár könyvtári kapcsolatok nélkül – a könyvtárak egymás partnerei (néha riválisai) Erről (is) szól a MKE és ez a vándorgyűlés. A partnerség eme formáit Önök ismerik, gyakorolják és bővítik. Kölcsönhatások, partnerség – 3 egyetem  egyetem: bonyolult partneri és rivalizáló verseny-kapcsolatok (mi tudjuk)

Kölcsönhatások, partnerség – 4 egyetem  könyvtár  MAB a MAB az intézményi akkreditáció során értékeli az intézmény könyvtári/informatikai stratégiáját és helyzetét; a szakindítási eljárásban kéri a szak oktatásának (soft és hard) szakirodalmi hátterét – nem szám- szerűen, hanem a „megfelelőség”-re épülő minőség elve alapján. A MAB elnöke kér: javaslatokat az akkreditációhoz; kérdezi: milyen a magyar könyvtárügy minőségpolitikája és gyakorlata?

Kölcsönhatások, partnerség - 5 egyetem  könyvtár  informatika Egyetemi Könyvtár – Tanulmányi és Információs Központ Kölcsönhatások, partnerség – 6 magyar könyvtárak  külföldi könyvtárak világhálós kapcsolatok: nagy perspektíva Kölcsönhatások, partnerség – 7 könyvtár  pénzforrások (szponzorok) könyvtár  kiadók, könyvterjesztők könyvtár  egyetem  társadalom (gazdaság, kultúra, közoktatás stb., stb.)

Várom az akkreditációs javaslatokat és remélem a minőségügyi válaszokat. Köszönöm a figyelmet! (2007-ben!)

Ftv. 15. § (12) A felsőoktatási intézményre vonatkozóan minimális (kötelező) feltételként elő kell írni a feladatellátás- hoz szükséges oktatói, kutatói létszám, az oktatáshoz, kutatáshoz szükséges helyiségek, szociális helyiségek, szabadidős létesítmények, informatikai háttér, eszközök, könyvtár, felszerelések, a működés fedezetét tükröző költségvetés, az intézményi dokumentumok meglétét. Ftv. 19. § (3) A felsőoktatási intézménynek az alaptevékenysé- géhez igazodóan biztosítania kell a könyvtári szolgáltatást, az anyanyelvi és idegen nyelven a szaknyelvi ismeretek fejlesztését és a rendszeres testmozgás megszervezését. Ftv. 30. § (5) A felsőoktatási intézmény könyvtára, könyvtári rendszere szakirodalmi, információs, oktatási és kutatási feladatokat ellátó nyilvános tudományos közgyűjtemény, amely könyvtári feladatokon túl levéltári és múzeumi funkciót is elláthat.

108. § (3) A felsőoktatási intézmények képzési és tudományos kutatási tevékenységét, művészeti alkotótevékenységét rendszeresen, ötévenként - munkaterve szerint - a Magyar Felsőoktatási Akkre- ditációs Bizottságnak értékelnie kell. Az értékelés- nek ki kell terjednie a képzés és tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység személyi, tárgyi feltételeinek meglétére, továbbá az intéz- ményi minőségfejlesztési program keretében ennek fejlesztése érdekében tett intézkedések megvalósu- lásának értékelésére.

Kérdéseim a könyvtári főigazgatókhoz az intézményi akkreditációs eljárásokról: 1.Részt vettek-e aktívan az intézményi önértékelési jelentés elkészítésében? 2.A MAB látogató bizottsága megtekintette-e a könyvtár(aka)t? 3.Ismerik-e a MAB akkreditációs határozatát? 4.Van-e abban a könyvtárra vonatkozó ajánlás? 5.Hol volt „good practice”?

A MAB szakmai bírálati szempontjai: A szakindítások infrastrukturális feltételei  Tanszéki, kari vagy intézményi könyvtár, amelyben az illető tudományág, interdiszciplináris terület legfontosabb folyóiratai is megtalálhatók vagy elektronikusan elérhetők. Alapképzésben: szakkönyvállománya tartalmazza a tantárgyi tematikák irodalomjegyzékében felsorolt könyveket. Mesterképzésben: rendelkezik a szakképzéséhez és a kutatáshoz megfelelő szakkönyvtári háttérrel.  Olyan korszerű szolgáltatásokat nyújtó informatikai hálózat, amelyhez a hallgatók rendszeresen és szervezett formában hozzáférhetnek.

Válasszunk minőségi és teljesítményparamétereket a alapján. Például: szolgáltatási spektrum informatikai ellátottság, hozzáférési lehetőségek leltári állomány (fajtánként) könyvtárhasználat (típusonként) éves állománygyarapítás (tételek, összegek) szakszemélyzet kutatás-fejlesztés, publikációk Mindezeket fajlagos - /hallgató, /oktató – adatként és a szakmai sajátságok figyelembevételével értékeljük. Ez lehet az egyik alapja az akkreditált gyakorlóhely minősítésnek.

Az oktatás információforrásai (*könyvtár) személyes, élő: előadás, szeminárium, gyakorlat, konzultáció egyedi, hardcopy: előadási jegyzet, handouts, worksheets, fóliák, példák, fogalom- és más gyűjtemények *klasszikus nyilvános: tankönyv, szakkönyv *digitális (zárt és nyílt hozzáféréssel): ppt- prezentációk, *multimédiás tananyagok, tesztek, interaktív tanulássegítő programok  *internet: a kinyílt világ ➜ globális könyvtár

A kutatás információforrásai (*könyvtár)  személyes, élő: konferenciák, workshopok  *klasszikus, nyilvános: folyóiratok, reviews, referáló folyóiratok szakkönyvek, monográfiák stb.  *internet: kinyílt a világ elektronikus folyóiratok folyóiratok elektronikusan adatbázisok keresőprogramokkal archívumok, repozitóriumok

Átalakuló, bővülő könyvtárkultúra: klasszikus cédulakatalógus, polcok, helyben olvasás ➜ elektronikus adatbázisok kereső- programmal (figyelő-programmal) ➜ internetes hozzáférés (open access, de előfizetéses is) „passzív” könyvtárhasználat (olvasás) ➜ „aktív” (reflektív) információközlés (a közlés maga nem elég, visszhang/hivatkozás kell - tudománymetria fejlődött ki)  hardcopy-s állománygyűjtő, követő könyvtár ➜  pro- és interaktív, kezdeményező, elektronikus (informatikus) könyvtárkultúra: nem ismer határokat (csak olykor falakat)

Könyvtárkultúra funkciók: a) Idehozni, elérni (mind)azt, amit mások közöltek. állomány: nyomtatott, digitalizált (multimédiás) katalógus – keresési technikák hozzáférés: ­a könyvtárban, az intézményben, városban ­könyvtárközi úton ­online – térben és időben szinte korlátlanul

b) Megmutatni mindazt, amit mi közöltünk! egyén(en)ként: publikációs és hivatkozási listák, egyéni honlapok (korábban bibliográfiák) – kérik! intézményként: honlap, adatbázis, archívum, repozitórium – számuk növekszik – közpénz! nagyobb tudományos közösségenként: - MTA: Köztestületi Publikációs Adatbázis (KPA), Tudományos Publikációs Adattár (TPA); - Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT); - HUNOR (HUNgarian Open Repositories); - MATARKA, MANCI, MOKKA stb. stb. stb.! ???

c) Megmutatni, megtanítani, terjeszteni, hogyan kell mindezt használni és művelni! a szakirodalom követésében az adatbázisok kezelésben és feltöltésében (MTMT, HUNOR stb.) a személyes honlapok készítésében stb. Ezt a nyílt könyvtárkultúrát kell segíteni, kiépíteni a hallgatókban, az oktatókban, kutatókban és az informatikus könyvtárosokban is! Ezzel is segítik a könyvtárak az oktatást és kutatást!

Informatikus könyvtárosok képzése Alapszakok/mesterszakok: DE, ELTE, KE, NYME, PTE, SZTE, SZIE, EJF, EKF, KF, KFRTF, NYF Az akkreditált gyakorlóhely kérdése - A szakindítási beadványban lehet megnevezni gyakorló helyeket – ha elég és ha jó az információ, a MAB deklarálhatja ezt. - Ha a informatikus könyvtáros szakfelelősök és a felsőoktatási könyvtárak kialakítanak egy minőség- értékelési rendszert, annak is lehet ilyen kimenete.

A könyvtárügy minőségének kérdése: belső minőségbiztosítás (Quality Assurance) külső minőségértékelés (Quality Assessment) Egy spanyol példa: C. B. Díaz et al.: Excellence and Quality in Andalusia University Library System (Assessment University Libraries Pilot Plan to do a global analysis of the Library System.) IFLA Congress, 2005, Oslo Hogyan működik a könyvtári QA+QA Magyarországon?

Doktori képzés, doktori adatbázis