Készítette: Bakos Ágnes, Eperjesi Erika (Forrás:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Termelési folyamatok folytonossága
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Aon – tények és számok Az Aon világ legnagyobb
MAGYAR EXPORTHITEL BIZTOSÍTÓ RT.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Humán rendszerek, közszféra
A legfontosabb tudnivalók a Generali mezőgazdasági biztosításairól
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
A kockázatkezelés és a hatékony biztosítási portfolió kialakításának szükségessége az egészségügyi intézményekben XVIII. Magyarországi Egészségügyi Napok.
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Áttekintés a hitelezés tőkekövetelményeiről
QIS 3 tapasztalatai a nem-élet területen
Vállalatfinanszírozás
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Biztosításgazdaságtan 2. téma
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Biztosításgazdaságtan 10. téma
A biztosító mint üzleti vállalkozás kockázatai
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Egészségpolitika.
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Az ellátási láncok biztonsága
Nemfizetési kockázatok Magyarországon és a régióban Dercze Zoltán, COFACE Hungary, november 25.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
13. A zillmerezés, mint bruttó
Banyár József: Életbiztosítás 5.
Szűrés A rosszul informált fél lehetőségei a jobban informált fél ösztönzésére.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
A szanálás finanszírozása
A médiakoncentráció korlátozása Médiaszabályozás március 26. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
EFFAS – Derivatív modul
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Nyugat – dunántúli Igazgatóság Értékesítési Osztály A gépjárművek biztosítása múlt jelen jövő.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
A piac és a piacgazdaság
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
A nemzetközi tőkeáramlások
A regionális gazdasági integrációk
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Építés- szerelési biztosítások
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Készítette: Bakos Ágnes, Eperjesi Erika (Forrás: www.pszaf.hu) Katasztrófa kockázat Készítette: Bakos Ágnes, Eperjesi Erika (Forrás: www.pszaf.hu)

Bevezetés Az elmúlt években egyre gyakrabban láthatók a médiába pusztító katasztrófák drámai képei. Az általános emberi magatartás, a segítségnyújtás által biztosított anyagi kompenzáció azonban legtöbbször nem elegendő. A helyreállítás kérdései már a biztosítókra, valamint gyakran állami forrásokra hárulnak. Az OECD már 2004. november 22-23-án Párizsban nagy nemzetközi körre kiterjesztett konferenciát rendezett. A konferencia témájába tartozónak tekintette a terrorizmus kockázatát is.

A katasztrófa kockázat fogalomköre A katasztrófa kockázatok két nagy csoportját különböztetjük meg: a természet erőivel összefüggő katasztrófa kockázatok nem természeti katasztrófák, amelyek meghatározóan emberi tényezővel hozhatók kapcsolatba (man-made disasters) a) nem szándékos események (unintended events) b) szándékos események (willful events)

A terrorizmus kockázata A terrorizmus kockázatának fogalma folyamatosan napirenden van. Az OECD konferenciát is olyan események motiválták, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, valamint a madridi bombamerényletek. A konferencia, illetve a világ biztosítási szektorának célja meghatározni, - milyen kritériumok alapján sorolhatunk egy eseményt a terrorizmus fogalomkörébe (illetve szükséges-e egyáltalán ilyen kritériumok felállítása); - hogyan oldható meg hatékonyan az ilyen típusú kockázatok fedezete megaterrorizmus: olyan események, amelyek által okozott károk összességükben meghaladják mind a piac, mind a kormányzat erőforrásait

A terrorizmus olyan kockázati tényező, amely túlnő az egyes országok keretein A hatalmas méretű, nem megbecsülhető károk komoly kihívást jelentenek a biztosíthatóság szempontjából, mivel a kockázat biztosíthatóságának alapvető feltételei az alábbiak: nagyobb számú megfigyelési egység, hogy valószínűségszámítási alapon elemezhető legyen, illetve tényleges kockázatmegosztás lehessen, homogének legyenek a kockázatok, az esetleges károk véletlenszerűek legyenek, az esetleges kár egyértelműen leírható és megbecsülhető legyen, az esetleges ügylet mindkét fél (szerződő, biztosító) számára gazdaságos legyen.

Természeti katasztrófa kockázatok jellegzetességei A 1. illetve 2. csoportba sorolt kockázatok között éles különbségek figyelhetők meg. Vegyük pl. egy hagyományosnak tekinthető tűzkockázat és egy természeti katasztrófa összehasonlítását.

Természeti kockázatok Különbségek Tűz kockázat Természeti kockázatok Különbségek Az esemény be-következtének gyakorisága Nagy kockázatú Alacsony kockázatú Az esemény mérete Egyedi kockázat a portfólióban (egy épületet vagy egy épületegyüttest érint) A teljes portfólióra kiterjedő kockázat Az esemény helyszíne Jelentősége kicsi Jelentősége nagy Kockázatmérés, tervezés, árazás Elegendő a költségelemzés és a kockázatok minősítése Szükséges a modellezés Az egy eseményből származó potenciális veszteség nagysága Alacsonytól a közepes kockázatig Magas kockázatú A földrajzi helyzet Minimális hatással bír a potenciális veszteség nagyságára Nagy jelentőséggel bír a potenciális veszteség nagyságára

Természeti katasztrófák számokban Az USÁ-ban a Katrina hurrikán 1326 áldozatot követelt, valamint 1,5 millió ember kényszerült elhagyni New Orleans-t és térségét. A közgazdasági értelemben vett károk a becslések szerint 150-200 milliárd dollárra tehetők. A Katrina a biztosítás történetének legköltségesebb eseményévé vált. A katasztrófák mind számukban, mind az okozott károk nagyságában egyre nagyobb pusztítást okoznak.

A kockázatkezelés és kockázatcsökkentés piaci formái A katasztrófa kockázatok piaci alapú menedzselésének két fő típusa: kockázatkihelyezési, kockázatporlasztási eszközök, technikák - hagyományos biztosítási szerződések - viszontbiztosítási típusok - új tőkepiaci technikák egyéb piaci eszközök - speciális banki/pénzpiaci hitelezési formák - olyan tőkepiaci eszközök mely révén kapcsolat jön létre a biztosítási szektor és a tőkepiac között

Állami szerepvállalási formák Az állam szerepvállalásának két tipikus módját különböztetjük meg. Ex post – biztosítói szerep; a katasztrófa után közvetlen állami segítségnyújtás; nem szed biztosítási díjat Ex ante – megelőző, hatékony kockázatcsökkentés Két fő finanszírozási modellről beszélhetünk: 1. az állam díjat szed, felvállal meghatározott kockázatokat; a díjfizetés kötelező és egységes, 2. az állam kvázi viszontbiztosítóként jelenik meg.

A „moral hazard” dilemma Morális kockázatnak tekinthető, hogy az állam növekvő részvétele még nem feltétlen jelenti az állampolgárok részéről is a nagyobb arányú részvételt a kockázatok csökkentésében. „velem nem történik meg” „az állam úgyis fizeti a helyreállítást”

Kompenzációs mechanizmusok az OECD országokban Különböző pénzügyi alapok, összetett kompenzációs rendszerek. Finanszírozás: többnyire adókból (pl.: vállalati adóból). A károkat többnyire egy meghatározott limit erejéig kompenzálják (pl.: Finnország – 80%). Ausztrália - Natural Disaster Relief Arrangements Ausztria - Austrian Catastrophes Fund Japán – Japán Földrengés Viszontbiztosító Társaság Mexikó – Nemzeti Katasztrófa Alap (FONDEN) Törökország – Török Katasztrófabiztosítási Pool

Katasztrófa kockázati kitettség az egyes OECD országokban

Alternatív tőkepiaci fedezeti technikák a katasztrófa kockázatok kezelésére Katasztrófa kötvény (cat-bond) - egyszeri vagy többszöri eseményre szóló - egyéves vagy többéves - eseményenkénti vagy aggregált Időjárással összekapcsolt derivatív eszközök (weather derivatives) Katasztrófa kockázati swap

Összegzés A katasztrófák a piac számára komoly kihívást jelentenek. Ennek oka bekövetkezésük valószínűsége és erőssége, a kockázat nehéz mérhetősége. Az okozott károk rendkívül nagyok, és a pusztítás mértékét tekintve növekvő trend figyelhető meg. A biztosítási piac keretei gyakorta elégtelenek a megfelelő kárrendezéshez. Az állami szerepvállalás formái ugyan ugyan rendkívül eltérőek, de közös jellemzőjük, hogy ezek a rendszer már önmagukban kockázatmérséklő hatásúak.