Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

A keynesiánus makromodell
Makroökonómia gyakorlat
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Makroökonómia 4. előadás.
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Pénzpiac.
Előadás 31 Pénz vagy értékpapír? -- a háztartások pénzigénye Előnyök és hátrányok :  A pénznek nincs hozadéka - hátrány  Az értékpapírnak vannak költségei.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Csortos Orsolya, Kádár András
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A munkapiac és az összkereslet
Mi a makroökonómia? Az egyes gazdasági szereplők helyett
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Elmélettörténet Posztkeynesizmus. A kezdetek Elnevezés: Eichner és Kregel 1975 Cambridge Journal of Economics 1977 R. Goodwin, L. Pasinetti, J. Robinson.
Neoklasszikus szintézis
Új klasszikus makroökonómia
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Árfolyam, Fizetési mérleg, Nyitott gazdaság
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A munkanélküliség és az infláció kapcsolata
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Keynes Keynes előzményei és utóhatása
Elmélettörténet Monetarizmus.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
A neoklasszikus modell összefoglalása
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fizetési mérleg jelentés
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Gazdaságpolitika, közpénzügyek
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Gazdaságpolitika, közpénzügyek
Gyakorló feladatok zh-ra
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Közgazdaságtan II 1. Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Előadás másolata:

Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz

Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség miatt a pénztartók más vagyontárgyak felé fordulnak, emiatt a kereslet nő, a beruházások nőnek A részvények árfolyama nő, ha a produktív tőke várható hozama nő vagy a kamatláb csökken

Tobin álláspontja Ha az árfolyam meghaladja a tőkejavak pótlási költségét, érdemes beruházni Részvények árfolyama/pótlási költség=Tobin féle q, ha q > 1, növelik a beruházásokat Ha tartós munkanélküliség van, a keresletnövekedés nem az árszínvonalat, hanem a termelést növeli A pénz Tobinnál nem semleges A nagymértékű infláció és/vagy bizonytalanság mellett a monetáris politika hatástalan lehet

Tobin álláspontja Ha kötvénykiadás finanszírozza a kormányzati kiadásokat, a megnövekedett kötvénykínálat miatt megnő a pénz forgási sebessége, megnő az összkereslet. Ezt a hatást csak korlátozza a megnövekedett kamatláb miatti kiszorítási hatás Keyneshez hasonlóan a beruházási szándékot meghaladja a megtakarítási szándék, a különbözetet a kibocsátott kötvények szívják fel, viszont a két szándék összhangját a kamatláb termeti meg.

Tobin álláspontja A megnövekedett kötvényállomány hosszú távú hatásai: Nőnek a fogyasztási kiadások Nő a pénzkereslet, ezzel a kamatláb, de ennek alárendelt szerepe van, A növekvő kötvényállományt csak növekvő kamatláb mellett hajlandóak vagyontárgyként tartani

Tobin álláspontja Ellenhatások: Az összkereslet növekedésével jobban kihasználják a rendelkezésre álló tőkeállományt, nő a tőkeegységre jutó profit Növekvő jövedelemből nő a megtakarítás abszolút nagysága, ha a relatív csökken is Növekvő nemzeti jövedelemből nagyobb az adóbevétel, csökkenthető a kötvénykibocsátás

Tobin álláspontja Teljes foglalkoztatás mellett a kötvények tőkét szorítanak ki a vagyonmérlegben, mert a költségvetési egyensúly növekvő árszínvonal mellett jön létre, és az államadóssági kötvények kamatlába magasabb, mint a tőke hozadéki rátája. Ezt ellensúlyozhatja, ha áttérnek a tőkeigényesebb eljárásra, ami akkor lehetséges, ha a nominális kamatláb növekedése elmarad az árszínvonal növekedése mögött