A BSC tantervek várható struktúrája szakok, képzések a hallgatóknál – ETR3 A hallgató jelentkezik a felvételi tájékoztatóban meghirdetett szakra, és felveszik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Oktatásszervezési változások. Mintatantervi változások.
Advertisements

Elektronikusan támogatott folyamatok az ELTE-n Köblös István ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Bevezetés a szabad bölcsészetbe
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
Alapszakon belüli 50 kredites képzések választása
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Tanügyi tapasztalatok és jövőkép IV. ETR konferencia Viszket Anita Budapest, január
V. ETR konferencia április Fogalomrendszer: ETR & ETN Kodácsy Tamás etn at kodasoft.hu.
Vizsgalapok oktatói kezelése Készítette: Fekete Tamás.
Alapszakon belüli 50 kredites képzések választása DE Bölcsészettudományi Kar március 10. Bartáné Kustár Katalin tanulmányi osztályvezető.
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
Felszíni víz monitoring
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
Szlávi Péter: VISz Oktatói-díj
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Szervező modul. Vizsgaidőpontok kezelése – új létrehozás - Új vizsgaidőpontot vagy teljesítéslapot a „Vizsgaidőpont” menü „Új létrehozás” menüpontjában.
Szervező, kurzusóra => kurzus A kurzus az adott ciklusban (heti gyakoriságú, féléves, …) időponttal, hellyel és oktatóval meghirdetett képzési alkalom.
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
ETR Tanügy DEXTER Informatikai kft.. ETR Képesítési követelmények Tantervek Oktatási Tevékenység Oktatási folyamat Szervezése, lebonyolítása Erőforrások.
Bolognai oklevél nyomtatása ETR-ből
SZAKIRÁNYOK BIOLÓGUSOKNAK
Személyes adatok (hallgatói, oktatói adatok egy felületen) Szakok kezelése Új funkcióik.
Tanári mesterszakok Felvételi eljárás Bartáné Kustár Katalin
május 6. A zenei könyvtáros képzés lehetőségei az egri Eszterházy Károly Főiskolán Tóvári Judit.
Tájékoztató a szakmai gyakorlatról
Mesterképzés az EKF-en
Mesterképzés az EKF-en
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Ügyfélszolgálatok minőségi fejlesztése Hallgatói és Oktatói „BAT” ügyfélszolgálat a Nyíregyházi Főiskolán Márföldi Józsefné alprojekt vezető.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
E gységes T anulmányi R endszer ®. A rendszerhez történő hozzáférés  A felhasználói nevet és a jelszót a Tanulmányi Osztály adja  Az ETR Internetes.
Konferencia január 25.SZTE, Homor, Makay1 BA/Bsc tantervi struktúrák a Szegedi Tudományegyetemen Dr. Homor Géza, Dr. Makay Árpád.
A FIR-es statisztikára épülő intézményi finanszírozási kimutatási rendszer tervezése Szegedi Tudományegyetem Dr. Varga Zsuzsanna,
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
ETR generáció váltás Tanterv konverzió előkészítés Tanterv konverzió (ösvényesítés)
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 26.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Szakirányválasztási eljárás - Orientációs eljárás.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
TANÁRKÉPZÉS A BOLOGNAI RENDSZERBEN Gaál István DE TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettes.
Az ELTE-TTK BSc szakjai, szakirányai, tervezett mesterszakok
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
BA Szakirány-választás Határidő (hétfő) 8 órától (vasárnap) 24 óráig!
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
A tanárképzés szerkezete
Tájékoztató az Angoltanári MA-ról
Környezettan BSc Diploma előtt
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Felvételi eljárás 2014/2015.
Némethné Kárpáti Nóra mb. tanulmányi osztályvezető
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
DE Bölcsészettudományi Kar március 10. Bartáné Kustár Katalin tanulmányi osztályvezető.
Szakirányválasztás Lengyel Ágnes ELTE Pedagogikum Központ Oktatásszervezési és Tanulmányi Főosztály Szakirányválasztással kapcsolatos tájékoztató – pedagógia.
Tanári mesterszakok Felvételi eljárás Bartáné Kustár Katalin
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
FELVÉTELI ELJÁRÁS
Bartáné Kustár Katalin tanulmányi osztályvezető
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

A BSC tantervek várható struktúrája szakok, képzések a hallgatóknál – ETR3 A hallgató jelentkezik a felvételi tájékoztatóban meghirdetett szakra, és felveszik a gólya-konverzió során: hozzárendelődik egy szak hozzárendelődnek képzések Azt javasoljuk, hogy a szakhoz tartozó olyan kpr-ek, amelyek minden olyan szakosnál relevánsak, automatikusan kerüljenek a hallgatóhoz, azok pedig, amelyek közül választani kell (mert pl. egy-egy szakirányt valósítanak meg), ne kerüljenek automatikusan a hallgatóhoz.

10 kredit tanári 120 kredit MA + 30 kredit gyak. + Normál képzési program (KPR) Behívható KPR 50, vagy 60 egyéb kredit megkötés nélkül? (Pl. több szak számára felvehető szakképzés, vagy kötetlen kreditgyűjtés.) 110 ill. 120 kredites törzsképzés 50, vagy 60 kredites specia- lizáció 50 kredit minor szak 10 % egyéb kredit bárhonnan kredit szabadon

A „szak” tanterve, amelyre a hallgatót felveszik (kb. 180 kredit): A szak közös része (kb kredit) Választandó szakirány (kb kredit) ez lehet egy másik minor szak, vagy a szakon belüli szakirány vagy más szak által nyitottá tett szakirány Tanári alapozó (10 kredit) Szabadon választhatók (ami általában a tanári alapozóval alternál) (kb kredit) „FŐ” KPR, ami mindenképpen a hallgatóhoz rendelődik Bárhonnan gyűjtögethető kurzusok, a képzés 10%-nak erejéig ingyen, aztán fizetősen Ha egy szakon belül max. 5-6 szakirány van, akkor ez megvalósítható a „Fő KPR”- en belüli ösvényekkel, ha több, akkor praktikus külön kis KPR-ekkel megvalósítani őket, amiket a hallgató szakirány-szerűen vehet fel a weben, tehát nem rendeljük őket hozzá automatikusan Mindkettő külön kis kpr (vagy egy kis kpr két ösvénnyel). Ha valószínűleg minden hallgató legalább kipróbálja a tanári alapozást, akkor érdemes a hallgatóhoz rendelni automatikusan, egyébként nem. Külön kpr, „egyéb” típusú. Ha nincsenek alternáló változatok, akkor érdemes a hallgatóhoz rendelni a gólyával.

Szakok megvalósításai MK-törzs szakirány1szakirány2 2 Ösvényes tanterv MK-törzs MK- szakirány 1 Ösvényes tanterv MK1MK2 KPR1 KPR2 2 Ösvényes tanterv MK-törzs szakmai szakirány tanári szakirány KPR1 KPR2 MK választható Tanári 10kr. KPR Szabad 5-10kr. KPR Minor KPR

A szakon belüli szakirányok megvalósítási módjainak különbségei A „FŐ-KPR”-en belüli szakirányok előnyei és hátrányai előny: egy kpr-ben, egy tantervben, egy képzésben van a hallgató összes tantárgya, egyszerre történik rá a beiratkozás stb. hátrány: hacsak nem kötjük a kurzusfelvételt az előzetes szakirány-felvételhez, nem szabályozható, hogy az egyes szakirányokon hány hallgató lehet egyszerre. Az egyes szakirányokat, ha más szakon is használják, minden tantervben újra kell építeni, nem lehet egyszerűen oda is becsatolni. A „kis KPR-ekkel” megvalósított szakirányok előnyei és hátrányai előny: az így megvalósított szakirányra kvázi felvétellel lehet bekerülni, így a létszámok és a bekerülési módok jól szabályozhatóak. Továbbá a fő tanterv jól átlátható, ami nagy számú szakirány belezsúfolása esetén nem mondható el. A szakirányok sok „Fő-KPR”- ből könnyen elérhetőek, nem kell minden kpr-ben újraépíteni/újra rögzíteni őket.

Kevés szakirányt tartalmazó szakon: FŐ-KPR (kb. 170 kredit) (természetesen további mérföldköveket lehet nyitni pl. a Szakdolgozatnak minden ösvényen stb.) Tegyük fel, hogy 3 szakirány van ezen a szakon = 3 ösvény 1. ösvény: MK-A: Alapozás MK-T: Törzsképzés MKS: MKS-1: Szakképzés: 1. szakirány – a szakirányk megvalósíthatóak itt létrehozott almérföldkövekkel és tantárgyakkal, vagy (ha más szakba is szeretnénk a szakirányt beilleszteni), akkor ide becsatolt kis-kpr-rel 2. ösvény: MK-A: Alapozás MK-T: Törzsképzés MKS: MKS-2: Szakképzés: 2. szakirány 3. ösvény: MK-A: Alapozás MK-T: Törzsképzés MKS: MKS-3: Szakképzés: 3. szakirány

Sok szakirányt tartalmazó szakon: FŐ-KPR (kb. 170 kredit) (természetesen további mérföldköveket lehet nyitni pl. a Szakdolgozatnak minden ösvényen stb.) Tegyük fel, hogy 70 szakirány van ezen a szakon = 1 vagy 2 ösvény (kettő, ha el akarjuk különíteni a tanári és a nem-tanári szakirányt). Most a két ösvényes változatot mutatom meg. 1. ösvény: MK-A: Alapozás MK-T: Törzsképzés MKS: MKS-TANAR: Szakképzés: Tanári szakirány – ide kell becsatolni az egymással alternáló minor- kpr-eket (mondjuk 50 db). Továbbá ide kell becsatolni a 10 kredites Tanári alapozót kötelező becsatolt kpr-ként. 2. ösvény: MK-A : Alapozás MK-T: Törzsképzés MKS: MKS-NEMTANAR: Szakképzés: Nem tanári szakirány – ide kell becsatolni az egymással alternáló szakon belüli vagy más szak által kinyitott szakirányos mini-kpr-eket (mondjuk 20 db). Továbbá ide kell becsatolni a 10 kredites Szabadon választhatót (ami a Tanári alapozóval alternál) kötelező kpr-ként. HA a Tanári alapozó és a Szabadon választható elvégzése független attól, hogy valaki minor-kpr-t vesz fel, vagy szakirányt, akkor ezeket a kis-kpr-eket egy 4. mérföldkőhöz kell becsatolni minden ösvényen, egymással alternálóként.

Hogy kerül a kis kpr a hallgatóhoz? 1.A beadott kérvény alapján a TO-n rögzítik 2.A hallgató a weben jelzi a szándékát, hogy fel akarja venni ezt a kpr-t (illetve az ezzel megvalósított szakirányt): ehhez webes felületet biztosítunk. 1.Jelenleg: a kiválasztott FŐ-KPR után megjelennek a felvehető kis kpr-ek az előre megadott képzés-felvételi időszakban. A jelentkezést konfirmálni kell. Hasonló szigorúság kell a szakirány-felvételhez is! 2.Tervek: többszörös jelentkezési lehetőség, tartalék-listák, vonalhúzás (hasonlóan a rendes felvételi eljáráshoz).

Szabályok Törzsképzés (KPR) kódja: XXX-B –XXX a képzésre utal –B – BSc-re utal (majd M lesz a Master) –Pl. BIO-B, INF-B, MAT-B, … Minor KPR kódja: XXX-S –S – a szakirányra utal –Pl. BIO-S Normál mérföldkő kód: MK-xxx Specializációs mérföldkő kód: MKS-xxx –Pl. MKS, MKS-1, MKS-Képfeldolg

Pl. Tanár/Nemtanár eltérő minorok 1. ösvény: xxx Tanár –MK-A: Alapozás –MK-T: Törzsképzés –MKS: Tanár – Nem tanár specializáció MKS-TANAR: Tanári alapozó –ide kell becsatolni a 10 kredites Tanári alapozó kpr-t kötelező becsatolt kpr-ként MKS-MINOR-T: Választható tanári spec képzések –ide kell becsatolni az egymással alternáló minor-kpr-eket (mondjuk 50 db). 2. ösvény: xxx Nem tanár –MK-A: Alapozás –MK-T: Törzsképzés –MKS: Tanár – Nem tanár specializáció MKS-SZABAD: Szabadon választható –ide kell becsatolni a 10 kredites Szabadon választható kpr-t kötelező becsatolt kpr-ként MKS-MINOR-NT: Választható nem tanári spec képzések –ide kell becsatolni az egymással alternáló minor-kpr-eket (mondjuk 20 db).

Pl. Tanár/Nemtanár azonos minorok 1. ösvény: xxx Tanár –MK-A: Alapozás –MK-T: Törzsképzés –MKS: Tanár – Nem tanár specializáció MKS-TANAR: Tanár specializáció –ide kell becsatolni a 10 kredites Tanári alapozó kpr-t kötelező becsatolt kpr-ként –MKS-MINOR: Választható spec képzések ide kell becsatolni az egymással alternáló minor-kpr-eket (mondjuk 50 db). 2. ösvény: xxx Nem tanár –MK-A: Alapozás –MK-T: Törzsképzés –MKS: Tanár – Nem tanár specializáció MKS-SZABAD: Nem tanár specializáció –ide kell becsatolni a 10 kredites Szabadon választható kpr-t kötelező becsatolt kpr-ként –MKS-MINOR: Választható spec képzések ide kell becsatolni az egymással alternáló minor-kpr-eket (mondjuk 50 db).

WEB dokumentumok Ez: Törzs és Minor KPR-ek listája Excelben –Beküldendő: Kovács Anna – MAB alapszakok – MAB szakok szakirányokkal –