Magyarország bennszülött növényei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiskunsági Nemzeti Park
Advertisements

Az év madara és fája.
Ízeltlábúak törzse.
Ausztráliai túra Az Ausztrál Államszövetség 6 szövetségi államból és 2 szövetségi területből áll, fővárosa: Canberra. A 6 szövetségi Új Dél Wales (New.
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
MEGHÍVÓ Csiki-hegyek és a Naprózsa tanösvény Természetismereti túra Szombat.
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
Védett növények gyűjteménye
Tavirózsa, tündérrózsa
A mosómedve.
Növénytársulásaink - Talajaink
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Velence Magyarország egyik leggyorsabban, leglátványosabban fejlődő kisvárosa, mely a Velencei-tóval a Velencei- hegység lankás dombjaival, hazánk egyik.
A földfelszín domborzata
A SZERENCSI-DOMBSÁG ÁSVÁNYAI
Kiss Bence 9.c Koala.
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
A Tisza környékén élő madarak
Aggteleki Nemzeti Park
Készítette: Nagy Zsanett
FÖLDRÉSZEK.
Gyűrthegységek.
Készítette: Rácz Imre Vince
Védett növények a Bükkben
A védett növények
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
Magyarország – Dunántúli hegység Általános jellemzők ÉK-DNY irányban kb. 200km hosszban A Velencei-hegység kivételével középidei üledékes vonulatok.
Tk. 89. oldal, Mf. 41. oldal Dr. Fischer Alajos
A gyilkos galóca.
Képek és információk az internetről
2010.Február 27 Szombat Budapest és környéke természeti értékei IV. Természetismereti és létesítményellenőrző túra Beszámoló.
A nyílméregbéka.
Mirtusz.
Románia Nemzeti Parkjai
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Vegetáció- és tájtörténet III.
Szivacsok törzse.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Aggteleki Nemzeti Park
Magyarország természeti kincsei
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
A Mátra élővilága Kelt:
A Mátra erdős táj, változatos erdőtársulásokkal. Legjellemzőbb erdőtársulásai a cseres-tölgyes erdők. A cseres-tölgyeseket északon 550 m, délen 650 m.
Magyarország.
Mátra Növényvilága.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
Hazai fátlan társulások III.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Bocskai István Református Oktatási Központ
Aranyos futrinka Fémes aranyzölden csillogó rovarok, férgek csdigák
Kutyák A német juhász A spániel Testméretek További információk.
Készítette : Ruszcsák Bori
cs: Meténgfélék - Apocynaceae
Védett növényvilág a Karancs-Medvesen és a környező területeken
A füves puszták élővilága
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
Százlábúak,rákok és pókszabásúak
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Velünk élő középkor Forrás:
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Előadás másolata:

Magyarország bennszülött növényei A Kárpát- medence endemikus növényeinek száma több mint 70,ebből hazánk területén több mint 60 faj él. Mindössze két gyakori faj van közöttük a magyar szegfű. A többi közepesen vagy nagyon ritka. Ploj Petra 7.a

A Magyarföldi husáng A közép-ázsiai magashegységekben számos husángfaj él,a mi növényünk azonban egyedül fejlődött önálló fajjá a Kárpát-medencében a jégkor egyik melegebb periódusában Mindig meredek szikla töréseken találjuk 600 m körüli magasságban. Az egyes populációk egymástól távol helyezkednek el,sokat a bányászat és a betelepített muflonok tettek tönkre.

Magyar kökörcsin A réti kökörcsinnek több alfaja van, közülük a fekete kökörcsin az egész országban elterjedt. A jóval halványabb, belül szürkés-zöldessárga, kívül szennyes ibolyaszín virágú magyar kökörcsin viszont szűk elterjedésű, kelet-magyarországi növény. Korábban önálló fajnak tartották, és ma mindössze 4-5 populációját ismerjük.

Magyar gurgolya Kizárólag a Közép-hegység dolomitján fordul elő Vékony sallangú, fűzöld majd nyár végére megsárguló leveleiről könnyen felismerhető. Ereklye növény, de nem nagyon ritka, a dolomitszikla gyepeken szinte mindenütt megtalálható

Pilisi len Ennek a nagyon dekoratív lennek a világon egyetlen állományát ismerjük, a hozzá legközelebb álló faj az olimposz magashegyi régióiban él. Virága hasonlít a sárga lenéhez,de levele más, töve fásodó Borbás Vince fedezte fel a századfordulón. Budapest környékén él dolomitsziklagyepben, a termőhely nagyobb részét korábban feketefenyővel ültették be, ezért az állomány nagysága jelentősen lecsökkent

Tornai vértő Jávorka Sándor találta ezt a növényt a Tornai-karszton, ma is csak egy őshonos állományát ismerjük, mészkősziklagyepen. A populáció fele a szlovák oldalra esik. A szirmai élénk citromsárgák vagy fehéres színűek,nyúlánk felegyenesedő szárú virág. Állomány a fokozott védelem ellenére is lassan csökken.

Fehéres csüdfű Tartós szegfű Magyar nőszirom Fehéres csüdfő Kitaibel Pál bukkant rá Kitaibel Pál fedezte föl Pannóniai bennszülött Alföld homokpusztáin él Tokaji-hegyen él A Középhegység mészkőgyepjeibe él Karcsú, magas Kis áreájú, ritka Közepesen ritka Nem feltűnő 20 forintos érmékre rákerült Lilás-rózsaszínes színű feltűnő M: 30-60 cm M:25-40 cm M: 10-30 cm V: 12-16 mm V : 50-65 mm V: 1,5-2 cm Fehéres csüdfű Magyar nőszirom