W INDOWS V ISTA O PERÁCIÓS R ENDSZER Készítette: Omaszta Renáta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Főbb változások, újdonságok
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Szoftver Fogalma, típusai.
Új online technológiák: lehetőségek és kihívások Kerese István Fejlesztési platform üzletág igazgató Microsoft Magyarország
BIOS újdonságok és érdekességek
Operációs rendszerek Beállítások.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
A Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténete.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Windows operációs rendszer
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Iskolai Hálózat Létrehozása
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Doros Roland Mérnök-informatikus hallgató BMF-Nik
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A Windows operációs rendszerek
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Operációs rendszerek fejlődése
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
2. Operációs rendszerek.
Elindult a Vistánk. A Vista véleménye a hardverről.
SZOFTVEREK (programok)
(2010. október 25.).  Mi az? ◦ A számítógép és a felhasználó közötti kapcsolatot segíti elő ◦ Különböző vizuális elemeket felhasználva teszi átláthatóbbá.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

W INDOWS V ISTA O PERÁCIÓS R ENDSZER Készítette: Omaszta Renáta

T ARTALOMJEGYZÉK  Operációs rendszer fogalma  Windows operációs rendszer változatai  Váltás Windows Vistára, avagy miért éppen Vista?  Vistáról bővebben  Windows Vista grafikus felületei  Újdonságok a Vista operációs rendszerben  Újdonságok II.  Újdonságok III.  Újdonságok IV.  A Windows eddigi legbiztonságosabb verziója?  Mindenünk a Microsoft Windows!  Jövő képekben.

O PERÁCIÓS RENDSZER FOGALMA  Operációs rendszer nélkül a számítógép nem működik. Ezzel a programmal találkozunk, amikor a számítógép bekapcsolás után elindul, és várja a parancsainkat.  Az operációs rendszer főbb feladatai:  Programok indítása, futtatása,befejezése  Az erőforrások kezelése(pl: memória,nyomtató)  Kapcsolattartás a felhasználóval  Hibakezelés  Megfelelő védelem biztosítása  A futó programok közötti kapcsolat megteremtése

WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZER VÁLTOZATAI  Windows 95 Nem volt önálló operációs rendszerek, csupán grafikus felületet biztosítottak egy korábbi operációs rendszerhez(Dos)  Windows 98 és a Windows 2000  Windows Xp Operációs rendszer elődje  Windows Vista Windows Vista a Windows operációs rendszer 2007-ben megjelent változata, ezért képes kezelni a korábbi Windows operációs rendszerhez írt programokat is. Nagy újdonsága, hogy a számítógép grafikus lehetőségeit jobban kihasználja.

V ÁLTÁS W INDOWS V ISTÁRA, AVAGY MIÉRT ÉPPEN VISTA ?  A felhasználói élményt alapvetően meghatározó részletben különbözik a Windows Vista az XP-től.  Minden kicsit hasonló az előző változathoz, de mégis, minden kicsit más. Forradalmi újítások nincsenek: az új Windowsban igazából nem találkoztunk olyan megoldással, amit más operációs rendszerben, vagy külön szoftverként ne láttunk volna már valamilyen formában.  Az összhatás mégis kellemes, főleg azért, mert kényelmesebb lett a kezelés.

V ISTÁRÓL BŐVEBBEN  Otthoni felhasználók számára a Microsoft háromféle verzióban kínálja majd a Windows Vistát: 1. Basic: alapváltozat nem tartalmazza az új Aero grafikus felületet, a Media Centert és a DVD Maker alkalmazást sem 2. Home Premium:az előzőekben felsoroltakat tartalmazza. 3. Ultimate: vállalati és otthoni változatok minden funkcióját tartalmazza.

W INDOWS V ISTA GRAFIKUS FELÜLETE . Mappaszerkezet böngészése Asztal megújult külsővel Mappák létrehozása, törlése

Ú JDONSÁGOK A V ISTA OPERÁCIÓS RENDSZERBEN  Új külső Az új Windows legfeltűnőbb vonása az operációs rendszer színvilágát - legalábbis alapbeállításban - az alul lévő fekete tálcát és az újonnan megjelenő oldalsó eszköztárat kiegészítő fátyol- szerű színátmenetek határozzák meg.  Virtuális mappák előnézettel A Vistában a mappákat megjelenítő ablakok is máshogy néznek ki, ez azonban már inkább a gyakorlatias funkciókhoz, mint a dizájnhoz tartozik.

Ú JDONSÁGOK II.  Felturbózott kereső  Beépített kereső(Start menü): webkeresőkhöz hasonlóan indexeli a gépet - vagyis katalógust állít össze a keresendő elemekről.  GYORS  Új formában jelentkezik : egyszerűbb a kezelése  Könnyítés a játékosoknak  A Vistában a játékok megkülönböztetett figyelemben részesülnek: a rendszer egy speciális, az angol verzióban Games Explorernek nevezett mappába telepíti őket.  Látványosabb grafikát is ígér : DirectX 10 multimédiás komponensnek köszönhetően  Új Windows hardverminősítő rendszere azt is segít eldönteni, hogy a gép alkalmas-e a kiválasztott szoftver futtatására.

U JDONSÁGOK III.  Gyermekbarát rendszer A hatékony felhasználókezelés azt is lehetővé teszi, hogy a számítógépet a szülők gyerekbiztossá tegyék. Részletesen be lehet ugyanis állítani, hogy az egyes felhasználók milyen szoftvereket futtathassanak, milyen weboldalakat nézhessenek  Multimédiás extrák A Microsoft fejlesztői igyekeztek mindennél jobban a hétköznapi igényekhez szabni az operációs rendszert, ezért annak multimédiás tudásán is erősítettek. A Vista képkezelője a digitális fotósok életét könnyíti meg azzal, hogy a képeket retusálni lehet benne.

Ú JDONSÁGOK IV.  Új funkció laptoposoknak Kifejezetten a hordozható PC-k használóit célozza a Vista Mobility Center funkciója, amellyel az akkumulátorról való üzem módját lehet szabályozni.

W INDOWS EDDIGI LEGBIZTONSÁGOSABB VERZIÓJA ?  Hatékonyabb védelem a kémprogramok ellen.  Az új biztonsági funkciói veszélytelenné teszi az on-line tevékenységet. A Windows Defender, a Microsoft Windows Vista rendszerbe épített kémprogram-eltávolítója segít megelőzni a számítógép kémprogramok és más nem kívánt szoftverek okozta lelassulását, a magánszféra megsértését, valamint a nem kívánt előugró hirdetéseket.  Bizalmas böngészés az Internet Explorer 7 védett módjában.  Ez a csak a Windows Vista rendszerben megtalálható funkció az Internet Explorer 7 program számára csak a webböngészéshez elegendő engedélyeket biztosítja, és nem teszi lehetővé a fájlok vagy beállítások módosítását – ezzel megóvja a számítógépet a web alapú támadásoktól.

M INDENÜNK A M ICROSOFT WINDOWS !

J ÖVŐ KÉPEKBEN

K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !