Tehetségek, Alulteljesítő tehetségek Érdeklődés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Tehetséggondozás művészetek
Magyar Tehetséggondozó Társaság
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Tehetségazonosítás gyakorlata
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Instrukció - Autonómia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás Készítette: Ludánné Pécsi Erzsébet NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Magyar Akkreditált Grafológiai Iskolák Fóruma Grafológiai Konferencia augusztus „A tehetség kibontakozásának göröngyei és gyöngyszemei.”
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
4. Kreatív döntéshozatal
Gyarmathy Éva Az iskolai kudarcok háttere – a másképpen tanulók
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
Tehetség, tehetségazonosítás
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Tehetséggondozás a könyvtárban Eger, december 10. Hock Zsuzsanna Mérei Pedagógiai Intézet
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Esély a tehetségeseknek
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
Fejlesztő munka I. félév. Fejlesztést végző pedagógusok: 4 fő ( 2 fő logopédus, 1 fő tanító / nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus, 1 fő tanító/
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS PONTJAI I
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
A komplex tehetségfejlesztő program
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Előadó: Dr. Nagy Erzsébet Debrecen, január 29.
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Speciális gyermekvédelem
„Mindenki tehetséges valamiben ”
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
Az országos mérések megújult rendszere
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Tanulástechnikai foglalkozások
LEGO Dacta program.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Készítette: Csibi-Gungl Adrienn Konzulens : Gáspár János.
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
2015. évi eredmények Újpesti Bajza József Általános Iskola Készítette: Kohodné Tóth Andrea intézményvezető.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Mindent lehet még jobban tenni
Előadás másolata:

Tehetségek, Alulteljesítő tehetségek Érdeklődés Azonosítás Fejlesztés Készítette: Dudásné Bán Valéria Bp., Móra, 2013. A hagyományos tehetség-meghatározások egyike: Renzulli háromkörös modellje (1978) TEHETSÉG: a kreativitást tekintette a képességekkel egyenrangúnak, valamint a feladatelkötelezettséget, ami tisztán személyiségjegyekből áll és segíti a tehetség kifejlődését. Legfontosabb összetevői: az érdeklődés kitartás önbizalom énerő kritikus gondolkodás. 1

Tehetségek Renzulli háromkörös modellje (1978) A hagyományos tehetség-meghatározások egyike: Renzulli háromkörös modellje (1978) Renzulli a kreativitást tekintette a képességekkel egyenrangúnak, valamint a feladatelkötetezettséget, ami tisztán személyiségjegyekből áll, és segíti a tehetség kifejlődését. Legfontosabb összetevői: az érdeklődés kitartás önbizalom énerő kritikus gondolkodás

Renzulli A tehetségre jellemző viselkedést három alapvető tulajdonságcsoport - átlag feletti képesség, kreativitás és feladatelkötelezettség integrációjaként írta le. Az alulteljesítő tehetségesek nem férnek bele a fenti tehetségmodellbe, mert az alulteljesítők általános képességeiben hiányosságok mutatkozhatnak, sőt mindehhez a motiváció deficitje is társulhat.

Gagné (1991) "Megkülönböztető Modell" Elkülönítette a természetes képességeket és a módszeresen fejlesztett készségeket. Megkülönböztette az átlag feletti képességekkel rendelkező tehetséget, és a valamely speciális tevékenységben átlag feletti teljesítményt nyújtó tehetséget. A különleges tehetség a tudás és a szükséges készségek megszerzéséhez felhasznált képességek alkalmazásával, az intraperszonális katalizátorok (motiváció,önbizalom, érdeklődés, kitartás stb.) és környezeti katalizátorok (család, iskola, véletlen, stb.) támogatásával, valamint szisztematikus tanulással és gyakorlással jön létre.

Alulteljesítők Az oktatási rendszer a verbalitásra, a bal agyféltekei funkciók fejlesztésére irányul. Kifejezetten hátrányban vannak az iskolában azok a gyerekek, akik nem verbális hangsúlyú szocio-kulturális háttérből érkeznek, pedig nagyon fontos képességek birtokában vannak. Kutatásokban igazolták, hogy egyes tanulási zavarral küzdő tanulóknál (a diszlexiásoknál), a balkezeseknél, a hiperaktív gyerekeknél a jobb oldal győz, azaz a jobb agyi félteke a fejlettebb. Tanulási zavarból Kreatív tehetség

Az agy működése, a féltekék funkciói Bal agyfélteke funkciói: Jobb agyfélteke funkciói: -logika -megérzés -részletek megfigyelése -széles perspektívában való vizsgálódás -tényszerűség -képzelet -szavak és nyelvtudás -szimbólumfelismerés, képzelőerő -jelenre és múltra fókuszálás -jelenre és jövőre fókuszálás -matematika és tudományok -filozofikus, vallásos gondolkozás

-alapos megértés, felfogás -összességében való megértés Bal agyfélteke funkciói: Jobb agyfélteke funkciói: -alapos megértés, felfogás -összességében való megértés -meggyőződés -hit -értékelés -méltánylás -rendszeresség -minta felismerése -térlátás -elméleti tudás -gyakorlati tudás -valóság-orientáltság -képzelet-orientáltság -stratégiai gondolkodás -lehetőségek vizsgálása -gyakorlatiasság -ötletszerűség -biztonságos meggyőződés -rizikóvállalás

Alulteljesítés, alulteljesítők Az alulteljesítés mint az „alulellátottság” következménye jelenik meg. Több csoportja létezik az alulteljesítő tehetségeknek: - az óvodáskorú és az általános iskola alsó tagozatára járó tehetségesek - a tehetséges lányok - a szociálisan hátrányos helyzetűek - az etnikai kisebbségi csoportokhoz tartozók - a képességdeficittel küzdő tehetségesek azok a főbb populációk (mint alulteljesítők), amelyek a tehetséggondozás terén általában hátrányban vannak.

Az alulteljesítők viselkedésjegyeikben jellegzetesen eltérnek azoktól, akik képességeiknek megfelelően teljesítenek. A tehetségesek jól teljesítő és alulteljesítő csoportjait összehasonlító vizsgálatok kimutatták, hogy az alulteljesítők önbizalma, belső kontrollja gyengébb, teljesítmény motivációjuk alacsonyabb, bár motivációjuk erős. Ezek a gyerekek többnyire szociálisan éretlenek, érzelmi problémákkal küzdenek, antiszociális viselkedés és alacsony önértékelés tapasztalható náluk.

Néhány konkrét tanács a tehetséges tanulási zavarokkal küzdő gyerekekkel való foglalkozáshoz 1. Vegyünk fel szemkontaktust a gyerekkel, mielőtt szólunk hozzá. Egyszerre minél kevesebb utasítást adjunk, és azokat írjuk fel a táblára vagy papírra. 2. Hagyjuk a gyereket, hogy megfigyeljen másokat, mielőtt az új feladattal megpróbálkozik. 3. Kerüljük el az időre mért feladatokat, dolgozatokat, versenyeztetést. Inkább saját rekordjait próbálja megdönteni otthon vagy egyéni foglalkozáson. 4. Lehetőleg szóban mérjük fel tudását, képességeit az átlagosakhoz és a hozzá hasonló nehézségekkel küzdő tanulókhoz viszonyítsuk. 5. Tartsuk közelünkben, az elterelő zajoktól távol a gyereket, biztosítsunk nyugodt helyet munkájához.

6. Szoktassuk rá emlékeztető listák készítésére elkerülve az elfelejtésekből adódó problémákat. 7. Kerüljük a nyers memorizálást, inkább összefüggéseket tanítsunk. 8. Használjunk gyakran humort a kommunikációban. 9. Engedjük, hogy felfedezze saját problémamegoldó módszereit. Adhatunk nehezebb elvonatkoztatást kívánó feladatokat még akkor is, ha más típusú, egyszerűbb, feladatokkal nem boldogult. 10. Az anyag keltse fel érdeklődését, esetleg saját szabadidős, otthoni tevékenységéhez kapcsolódjon. 11. Használjunk vizuális és kézzel megfogható, tapintható anyagokat, eszközöket.

12. Segítsük kompenzációs eszközökkel és technikákkal - helyesírási kéziszótár, írógép vagy szövegszerkesztő használata, számológép (esetleg szorobán), magnó a leckék megtanulásához, vizualizációs technikák és egyéb emlékezetfejlesztés, számolás előtt becsléssel állapítsa meg az eredményt, gondolattérkép, pókábra , színek stb. 13. Koncentráljunk erősségeire, találjuk meg a sikeres területeit gyenge pontjai helyett. Ezeknek a nehézségeknek a korrekciója a 9. éven túl egyre kevésbé hatásos ismétlési gyakorlatokkal. Az unalmas feladatok ráadásul igen kellemetlen élményt jelentenek a gyereknek, elfordíthatják a foglalkozásoktól. 14. Biztosítsuk a gyereket arról, hogy nehézségein túl fog jutni. Mondjuk el, hogy nagyon sok felnőtt sikeresen kompenzálja ilyen jellegű problémáit. 15. Mutassunk be alkotókat, olyan felnőtteket, akik az övéhez hasonló hátránnyal sikeresekké váltak. Lehet, hogy mindjárt a családjában találunk ilyet.

Az alulteljesítés megszüntetésére alkalmazott stratégiák: - a személyes tanácsadás (pl. önbizalom erősítése) - az oktatási-nevelési környezet megváltoztatása Igazi eredményre csak intenzív, hosszútávú fejlesztő munka vezethet. Az igazi megoldás sokkal inkább a problémák kialakulásának megelőzése lenne, ehhez viszont a minél fiatalabb életkorban történő azonosításra és gondozásra lenne szükség. A tanulási zavarokkal küzdő tehetséges gyerekek azonosítása leginkább sajátos információfeldolgozási és tanulási jellemzőik mentén lehetséges.

Képességmérő tesztek A MAWI, a MAWGYI-R az értelmi képességek mérésére készült teszt, azaz IQ-teszt (nem a tanulási zavarokat okozó részképességek azonosítására irányul) Raven-teszt (a megfigyelőképesség és a világos gondolkodás tesztje, nonverbális teszt) Kognitív Profil Teszt (diszlexia.hu) Érdeklődés Térkép (érdeklődési mátrix) stb.