Az összehasonlító geometria elemei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Átma-Véda-Vishwa-Bráhm
A jövő kezdete! Élő kommunikáció az interneten, iWowWe a kommunikáció új generációja Pénzcsinálási alapképzés.
MIKROÖNTÖZÉS Lényege: a berendezés kis nyomáson (
OpenGL 2. gyakorlat Hapák József
Készítette: Bátori Béla 12.k
A kulcskompetenciák.
Matematika és módszertana
Minőségmenedzsment alapelvek
Interaktív tábla használata a gyakorlatban. Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különböző eszközök segítségével próbáljuk mi pedagógusok.
Számítógépes geometriai leíró nyelvek
Geometriai fogalomalkotás valóságos és virtuális modellek együttes alkalmazásával Anna Rybak Uniwersytet w Białymstoku, Instytut Informatyki
A két tanítási nyelvű képzés helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Fazekas Csaba a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese a Kétnyelvű Iskoláért.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Geometriai Transzformációk
Geometriai modellezés
Avagy a kapcsolatteremtés tudománya
Designelmélet I A geometrikus formák
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Széchenyi István Egyetem
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
3.6. A hő terjedésének alapformái
Matematika és művészet
A fejlesztő értékelés.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Felsorolások. Egyszerű felsorolás Első elem Első elem Második elem Második elem Harmadik elem Harmadik elem TYPE = disk – teli kör (alapértelmezett)
Célok 1. Az elemi matematika órák mindegyikében alkalmazható feladatanyag megoldásokkal; 2. Módszertani szempontú összeállítás, kidolgozás; 3. Eligazítás.
A modern fizika matematikája a középiskolában
8. Az eladásösztönzés.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Rendezett ZnO nanorudak előállítása és vizsgálata Rendezett ZnO nanorudak előállítása és vizsgálata Készítette: Horváth Balázs Batthyány Lajos Gimnázium,
Zsebnavigátor a telefonomon?. A Zsebnavigátor bemutatása- bárhol, bármikor!
H2O Projekt Projektszponzor: Dr. Kürti Sándor, PhD Kürt Zrt. Projektvezető: Rácz Tünde Fatima Kulturális antropológus Tudományos.
Kerület, terület, felület, térfogat
Szép napot.
Geometriai alapismeretek
Pozsgay Balázs IV. évfolyamos fizikus hallgató
Rendszám Felismerő Rendszer Fajt Péter Vácz István
Szemcsés rendszerek statikája Tibély Gergely X. 26.
Bolyai János.
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Gazdagító programpárok Logikai-matematikai tehetséggondozás.
„Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” A program komplexitásának pozitív tapasztalatai és megvalósításának nehézségei Kiss Imre - szakértő.
Társadalompolitikai és stratégiai célok Dr. Simicskó István.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Kerékpártúrák. Kerékpározás előnyei Olcsó, használatát nem korlátozza a benzin árának az emelkedése. Gyors. A kerékpár csak látszólag lassú közlekedési.
Geometriai problémák bemutatása számítógépes szoftverekkel
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
a laboratórium egy chipen?
„Csináljunk egy gépet, ami helyettünk gondolkodik” Bill Gates.
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
Kedvenc prezentáció készítő szoftverem
Játékszenvedély Készítette:ViniczayGábor Forrás:Wikipedia.
„Fiatalok EGYÜTT, EGYMÁSÉRT 2015”
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Görög matematikus Eukleidész.
A Fraktálok Szent István Király Zeneművészeti szakközépiskola és AMI
Reflexferseny Lévai Levente Borbényi Dániel
A hiperbolikus sík kiterjesztett formuláiról G
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
A folyadékállapot.
Új felületek az Origo-n
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Üdvözöljük önöket Jó szórakozást
Előadás másolata:

Az összehasonlító geometria elemei Lénárt István www.lenartgomb.hu www.bolyaitestamentum.hu

Összehasonlító geometria A különböző elképzeléseket együtt, egyidőben tanítjuk: ugyanolyan szinten és nehézségi fokon és úgy, hogy élményt nyújtson. Lényege: egy geometriai fogalmat megvizsgálunk mindkét geometriában: ÉS A GÖMBÖN? Több évtizedes tapasztalat (1969 óta), nemzetközi fejlesztések; a világ sok iskolájában használják a módszert és az eszközt a matematikai és természettudományos oktatás különböző szintjein;

Összehasonlító geometria előnyei a síkgeometria jobban tanítható a segítségével; eredményesen és gyorsan tanítható a gömbi geometria; könnyen tanítható vele a hiperbolikus és a Bolyai geometria; felkelti az axiomatizálás és a bizonyítás igényét; a számítógépes világban fejleszti a térszemléletet; a többféleség üzenete: tolerancia, metakogníció. 1: elmélyíti: végig kell gondolnia a síkgeometriai fogalmakat, tételeket; 2, 3: alsós gyerekek is megértik az alapokat: manuálisan megtapasztalják; gömbi geometria: földlakók: földi koord. rsz; a gömb gyakori a természetben; mobil, repülő, űrutazás: a mai élet része; a mai élet része, tehát érdemes közérthető módon, modellekkel és kísérletezéssel, a közoktatásban is foglalkozni vele 4: a MIÉRT? kérdésének felvetése: megbeszéli önmagával, a társaival; alkot magának axiómát, és ha nem jó, kijavítja (Hilbert is így csinálta). 5: 2D előtt nőnek fel a gyerekek (video, TV, monitor, stb.); így fogalmat szereznek a 3D-s világból, kilépnek oda, kézzelfogható tapasztalataik lesznek; fejleszti a térszemléletet: rákényszerülnek a MANIPULÁCIÓra, A KÉZ MAGYARÁZ A FEJNEK: ahogyan csinálja a kezem, az agyam úgy gondolja át utána; 6: etika: ha más a véleménye a társamnak, megbeszéljük; KOOPERÁCIÓ, KOMMUNIKÁCIÓ AZONNAL KÉRDEZZENEK