Tetoválás veszélyei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S Sulfur.
Advertisements

Szelektív hulladékgyűjtés
OXIDOK TESZT.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Készítette: Lesnik Ivett
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
Kristályrácstípusok MBI®.
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
Hulladékkezelés.
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Készítette Radványi Róbert
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Vízminőségi jellemzők
A festészet kémiája Készítette: Horváth Ágnes.
Drágakövek Tantárgy: Ásvány- és kőzettan
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
Készítette Szabó Dominik 10.c
A kémiai biztonságról évi XXV. törvény a kémiai biztonságról
Krómcsoport elemei.
Miskolc, 2005.február 11. A kutatási téma
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
A tankönyvben a oldalon. Szervetlen kémia Szervetlen kémia szervetlen vegyületek szervetlen vegyületek Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
MUNKAVÉDELEM KÉMIAI BIZTONSÁG.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Természetes Színezékek
Az üvegházhatás és a savas esők
Forrás: Hétköznapi mérgeink, Levegő Munkacsoport
Készítette: Rácz Imre Vince
Színes világban élünk.
V. A vanádium-csoport Nb régen columbium Előfordulásuk, ásványaik
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
6. tétel.
Minden, amit érdemes róla tudni
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
A acetilén C mindkettő B butadién D egyik sem
Felszíni vizek minősége
A kénsav és sói 8. osztály.
A cink, a kadmium és a higany
A salétromsav és a nitrátok
A kén Sulphur (S).
A réz-csoport I. A réz.
Az oxigén 8. osztály.
Levegőtisztaság védelme
Acélgyártás.
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
Dürer kísérletbemutató
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A savas eső következményei
A hulladékok fajtái és jellemzői
A kémiai biztonság szabályozása Tihany március 11. Dr. Raffai Mária szakértő.
Aromás szénhidrogének
Hullámhossz és frekvencia.  Hullámhossz  Ultraviola (UV) sugárzás:  UV-A: jótékony hatású: csontképződés, barnulás  UV-B: káros hatású: korai ráncosodás,
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
A nitrogén és vegyületei
melléklet: Észterek1 diasor
A kén=Sulfur.
Készítette: Kothencz Edit
Atomrácsos kristályok
A nitrogén és vegyületei
Oláh Liliána Kiss Liliána
Előadás másolata:

Tetoválás veszélyei

A tetoválás napjainkban, a testékszerek alkalmazásával együtt, reneszánszát éli. Az alkalmazott festékanyagok mellékhatásai miatt, mind több esetben jelennek meg a nem kívánatos hatások is. A bőr színezése, tetoválása a koreai, egyiptomi kultúra részeként jelet meg. Az inkák, mayák és az aztékok is alkalmazták. Ezen ősi kultúrákban, a test tetoválása, a törzsekben elfoglalt rangot jelezte, jelentette. A rómaiak a tetoválást a rabszolgák és bűnözök megjelölésére alkalmazták. Szomorú tény, hogy a XX-ik század közepén is hasonló módszereket alkalmaztak civilizált nemzetek, más nemzetiségű embertársaik megjelölésére. Ma a tetoválás célja művészi ábrák készítése meghatározott testfelületen, illetve felületeken, ugyanakkor része a kozmetika eszköztárának is, esztétikai élményt nyújtva.

Lényege, hogy a bőr alsó ügynevezett irha rétegébe, tű segítségével különböző színű festékanyagokat juttatnak. A közhiedelemmel ellentétben, a tetoválásra használt festékanyagok (pigmentek) nagy része nem növényi eredetű. Napjainkban elsősorban a fémsók használatosak. Egészséget veszélyeztető hatásuknak ismerete fontos, a felhasznált anyagok káros hatásai (toxikus hatás), valamint az egészségtelen körülmények között történő alkalmazások miatt is (fertőzések). A CIEH (Charteres Institute of Environmental Health) 2001-ben javasolta a növekvő számban végzett tetoválások és az általuk okozott veszélyek csökkentésének szükségességét.

A felhasznált pigmentek az autóiparban használatos festékek és az írószerek gyártásában használt festékanyagok. A felhasználásra kerülő „pigmentek” a következő csoportokba sorolhatók: - fém pigmentek - szerves pigmentek - növényi pigmentek - műanyag alapú pigmentek A legtöbb pigment allergiát, valamint fototoxikus reakciókat okozhat. A legveszélyesebb csoport a műanyag alapú pigmentek csoportja, mivel intenzíven festenek, hosszú ideig megtartják színüket, és felhasználásuk következtében történnek elsősorban a nemkívánatos bőrelváltozások. A pigmentek károsító hatásai mellett, fontos a beoldásukra alkalmazott oldószerek és azok hatásainak ismerete is.

Színük alapján a pigmentek, festékek lehetnek: Vörös festékek (ezek okozzák a legtöbb kóros elváltozást: alap féme a higany, illetve higany-szulfid (cinnabar). Fekete festékek: a leggyakrabban használt szín. Ezek a szén, fekete tiszafa, börzsönyfa, vas oxidok. Sárga festékek: általában kadmium-származékok Kék festékek: a kobalt különböző vegyületei, réz-vegyületek (azurit), nátrium-alumínium-szilikát, kobalt-kék. Zöld festékek: főleg króm-vegyületek és réz-vegyületek. Bíborfestékek: mangán vegyületek. Barna festékek: vas-oxid, illetve kadmium-sók. Fehér festékek: titán, illetve cink-oxid származékok, Narancs festékek: dizazopirazolon Lila festékek: mangán-alumínium-pirofoszfát, alumínium-sók, dioxazín/karbazol, quinacridon Testszínű festékek: vas oxid + enyv

A tetoválószerek a következő elváltozásokat okozhatják: Allergiás reakciók Lichenoid reakció Limfadenopatia Malignus elváltozások Más bőrelváltozások - psoriázis: sárga, fehér pigmentek alkalmazása esetén fordul elő. - fotoszenzibilizáció, fototoxicitás

Tetováló színezők beoldására felhasznált oldószerek toxikus hatásai Etil-alkohol: mérgező hatását a bőrön át is kifejti. Hamamelia Leaves: Hamamelis csersav tartalma miatt bőrgyógyászati értékű. Nem toxikus anyag. Liszterin: etilakohol + Peppermit olaj (Borsmenta olaj) Peppermit olaj: toxikus hatása mentol tartalmának tulajdonítható. A bőrön allergiás reakciót okozhat, mutagén. Propilén-glikol: Irritálja a bőrt (allergiás kontakt dermatitiszt okozhat). Glicerin: mutagén, irritál, reprodukciót károsító. Metil-alkohol: mérgező hatását a bőrön át is kifejti. Izopropil alkohol: bőrirritációt okoz, bőrön áthatolva toxikus hatást fejt ki. Etilén glikol: karcinogén, mutagén, irritáló és reprodukciót károsító anyag. Formaldehid: irritálja a bőrt, karcinogén, mutagén, reprodukciót károsító. Glutáraldehid: irritálja a bőrt, karcinogén, mutagén, reprodukciót károsító. Detergensek (ionos és nem ionos):Irritáló hatásuk alkalikus tulajdonságuknak tulajdonítható.

Jogi szabályozás Számos olyan festékanyag használatos a tetováláshoz, melynek kémiai szerkezete, beazonosítása és toxikológiai jellemzése nem teljes, vagy ismeretlen, és amely eleve kizárja a helyes kockázatértékelést. Ezért javasolták a szükséges kémiai és toxikológiai információk összegyűjtését, amelynek segítségével felállítható a jövőbeli EU-szintű jogi szabályozás koncepciója. Jelenleg a tetoválószerek (és testékszerek) egy paradox jogi helyzetben vannak, legalábbis az EU-ban. Kozmetikai célokra használják őket, de a használatuk módja (injektálás, a bőr átütése) kívül helyezi őket a Kozmetikai Előírás (76/768/EEC) hatályán. A tetoválószereket általános fogyasztási cikként kell kezelni, és ezért az Általános Termékbiztonsági Előírás (92/59/EEC), valamint azon előírások hatálya alá kell esniük, amelyek bizonyos veszélyes anyagok és készítmények használatára és értékesítésére vonatkozó korlátozásokkal foglalkoznak.

Ellenjavallatok érvényesülése: Terhes nőkre; Gyerekekre, fiatalokra; Legyengült szervezetű egyénekre; Szívbetegségben szenvedőkre; Bőrbetegségben szenvedőkre; Azokra az egyénekre, akik munkájuk során: nehézfémekkel, illékony szerves szénvegyületekkel, policiklikus aromás szénhidrogénekkel dolgoznak, UV sugárzásnak vannak kitéve.