Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tankönyvben a 45-49.oldalon. Szervetlen kémia Szervetlen kémia szervetlen vegyületek szervetlen vegyületek Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tankönyvben a 45-49.oldalon. Szervetlen kémia Szervetlen kémia szervetlen vegyületek szervetlen vegyületek Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl."— Előadás másolata:

1 A tankönyvben a 45-49.oldalon

2 Szervetlen kémia Szervetlen kémia szervetlen vegyületek szervetlen vegyületek Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl. kalcium-karbonát) Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl. kalcium-karbonát) Szerves kémia Szerves kémia szerves vegyületek Alacsonyabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl. cukor) KÉMIA

3 A szén szervetlen vegyületei: A szén szervetlen vegyületei: CO, CO 2 (oxidjai) CO, CO 2 (oxidjai) H 2 CO 3 (szénsav) H 2 CO 3 (szénsav) (karbonátok) pl. K 2 CO 3 (karbonátok) pl. K 2 CO 3 (hidrogénkarbonátok) pl. NaHCO 3 (hidrogénkarbonátok) pl. NaHCO 3 A szén szerves vegyületei: A szén szerves vegyületei: több, mint 20 millió Pl. a szénhidrogének, alkoholok, cukrok, fehérjék, vitaminok stb.

4

5 Szerves kémia - A szénvegyületek kémiája 1828-ban Friedrich Wöhler német vegyész volt az első, aki szervetlen vegyületből szerves vegyületet állított elő (az ureát) 1828-ban Friedrich Wöhler német vegyész volt az első, aki szervetlen vegyületből szerves vegyületet állított elő (az ureát) előtte azt hitték, hogy csak az élő szervezet tud szerves anyagot előállítani előtte azt hitték, hogy csak az élő szervezet tud szerves anyagot előállítani azóta már nagyszámú szénvegyületet (szerves vegyületet) állítottak elő: gyógyszereket, műszálakat, műanyagokat, festékeket, növényvédőszereket, mosószereket stb. azóta már nagyszámú szénvegyületet (szerves vegyületet) állítottak elő: gyógyszereket, műszálakat, műanyagokat, festékeket, növényvédőszereket, mosószereket stb.

6 A szénatom tulajdonságai a szerves vegyületeket kevés elem alkotja: a szerves vegyületeket kevés elem alkotja: főleg: C, H, N, O, P, S főleg: C, H, N, O, P, S mindegyikben van C : mindegyikben van C : IVa csoportban van→ 4 vegyértékelektronja van → 4 kovalens kötést alakít ki IVa csoportban van→ 4 vegyértékelektronja van → 4 kovalens kötést alakít ki Tetraéderes szerkezet

7 A szénatomok más szénatomokkal is kapcsolódhatnak, hosszú láncokat is kialakítva. Ezek a láncok elágazóak is lehetnek és gyűrűket is tartalmazhatnak. A szénatomok más szénatomokkal is kapcsolódhatnak, hosszú láncokat is kialakítva. Ezek a láncok elágazóak is lehetnek és gyűrűket is tartalmazhatnak. ezzel magyarázható a szénvegyületek óriási száma ezzel magyarázható a szénvegyületek óriási száma

8

9 HÁZI FELADAT Tankönyv 8.osztályos 49.oldal : Ellenőrizzétek tudásotokat!


Letölteni ppt "A tankönyvben a 45-49.oldalon. Szervetlen kémia Szervetlen kémia szervetlen vegyületek szervetlen vegyületek Magasabb hőmérsékleten bomlanak szét (pl."

Hasonló előadás


Google Hirdetések