A bőrön található elemi elváltozások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZIVÁRVÁNY.
Advertisements

ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK.
Bőrelváltozások.
A mozgásrendszer elváltozásai
P S O R I A S I S D R D É R E R C E C I L IA BŐRGYÓGYÁSZ HOMEOPATA
Auto immun betegségek.
HARTMANN-RICO HUNGÁRIA KFT.
Gastroenterológiai betegségek homeopátiás kezelése
Kültakaró.
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Táplálkozási allergiák
A szervezet és a környezet határán
13. Tétel.
Sebek kezelése Lemosás ( tiszta csapvízzel )
A test mélyebb rétegeiben
Alkoholizmus.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
Vírusok okozta elváltozások
Daganatok.
A bőr öregedésével járó elváltozások
A bőr funkciói.
A bőr változásai az életkorok szerint
Vér.
Rosacea.
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Bőrfertőzések Tóth Dorina.
Bőrbetegségek Lőrincz Nikoletta 10.b.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A bőr betegségei.
Bőrfertőzések Zsadony Dorina.
Immunrendszer Betegségei.
A szem betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Az egész testünket izmok sokasága építi föl. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző mozgásokra legyünk képesek. Ezek működését többféle kisebb- nagyobb.
Az agyhártyagyulladás a porckorongsérv és az idegbecsípődés
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Megyeri Istvánné – Dr. Nagy Imre: Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác
A nyirokkeringés zavarai
Horváth Krisztián A Vitamin.
A vérkeringés szerepe.
ÚJ. A cellulit gödröcskék formájában megjelenő zsírlerakódás a bőr felszín alatt. Általában a hason, az alsó végtagokon, a medencetájékon megjelenő elváltozások,
Crohn-betegségben előforduló szemészeti tünetek
2013. ÉV KÉTÉLTŰJE: A BARNA ÁSÓBÉKA.
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
A szervezet és a környezet határán
Élősködők okozta bőrbetegségek
Légzőszervrendszer betegségei
Törések (Fractura).
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
Korai fejlesztés a gyermekneurológus szemszögéből Készítette: Dr. Darvas Éva március 24.
HERBA GOLD AKTÍV BALZSAM Gyógyír a bőrnek. HATÓANYAGOK KERESÉSE: SEJTREGENERÁLÓ, ANTIOXIDÁNS HATÁSÚ MEGÓVJÁK A KÖTŐSZÖVET ÉS AZ IZOMZAT EGÉSZSÉGÉT HELYREÁLLÍTJÁK.
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
rendellenességei, betegségei
KHEIR - KÉZ ERGÖ - MUNKA Kheirourgia Chiurgie Surgien.
A bőr.
Klimax kozmetikai problémái
BŐR.
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
Bőrgyógyász szakorvos
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Golyva. Pajzsmirigy tumorok.
Klimax kozmetikai problémái
A pata részei: szegély, limbus = bőr-pata határ párta, corona
rendellenességei, betegségei
Előadás másolata:

A bőrön található elemi elváltozások

Elemi jelenségek A megfelelő elemi jelenségek csak a beteg figyelmes vizsgálata alapján ismerhetők fel. A betegnek mindig le kell teljesen vetkőznie, mert a bőrgyógyásznak a legrejtettebb testtájékokat is meg kell vizsgálnia. 5-10X-es nagyítású kézinagyító használatával, látásunk határát tudjuk kiterjeszteni. Nagyon fontos az elváltozások színének pontos rögzítése, ezért a vizsgálatot jól megvilágított helyiségben, lehetőleg természetes világításnál célszerű elvégezni. Lényeges a tapintási lelet pontos értékelése. Ujjunkkal finoman megtapintva szinte belelátunk a szöveti rétegekbe, és megállapíthatjuk azok mélységbeli elhelyezkedéseit.

Az elemi jelenségek olyan szakkifejezések, amelyek segítségével az elváltozás jellegét, kiterjedését és a bőr rétegeihez viszonyított elhelyezkedését le tudjuk írni. elsődleges elemi jelenségeknek nevezzük a kórfolyamat közvetlen, első bőrelváltozásait másodlagos elemi jelenségek az elsődlegesekből keletkeznek, ezek az idő függvényében, vagy a terápia következtében módosulhatnak és, alakulhatnak át.

Elsődleges elemi jelenségek Macula (folt) A bőr síkjában lévő – 1-2 cm vagy kisebb kiterjedésű - elváltozás, mely az ép epidermisztől csak színében tér el. Megtapintva a beszűrődést, keménységet nem érzünk. Leggyakrabban a bőrnél sötétebb folt képében jelentkezik, melyet létrehozhat gyulladás utáni pigmentszaporulat (hyperpigmentáció). Lehet a macula a bőrnél világosabb folt is, ennek oka lehet a melanin-képzés hiánya (leukoderma). Foltot (maculát) eredményezhet vérfesték kikerülése is a bőr rétegei közé. A gyulladásokban résztvevő mediátorok hatására kialakuló kapilláris vasodilatatio piros foltja is ebbe a csoportba tartozik.

Papula (göbcse) Sejtes beszűrődés a dermis papilláris rétegében. A bőrt megtapintva apró kiemelkedéseket érzünk, melyek átmérője néhány milliméter, de fél centiméternél nem nagyobb. A közönséges szemölcs ún. futószemölcs göbcse.

Tuber (göb) A sejtes beszűrődés a bőr mélyebb rétegeire is kiterjed, és nagysága meghaladja a fél centimétert. A bőrből kiemelkedő, kemény tapintású, a bőrrel elmozdítható csomó, amely gyulladásos folyamatok kísérője. Az acne egyes fajtái (pl. foglalkozási-, és gyógyszer acne) göbök formájában jelenik meg.

Nodus (csomó) Itt a beszűrődés még mélyebbre lokalizálódik. 2-3 cm átmérőjű a bőrrel nem vagy alig elmozdítható, abból alig kiemelkedő elváltozás. Ez az elemi jelenség figyelhető meg a subcutisban elhelyezkedő csomós bőrelváltozásoknál (pl. kelések).

Urtica (csalángöb) Az irhában a kapillárisok megnövekedett permeabilitása következtében kikerülő és felszaporodó szövetnedvgyülem. Oka legtöbbször allergiás túlérzékenységi reakció. A bőr egyenetlen felszínű, feszes, meleg, rugalmas tapintatú, viszkető, pirosas színű. Rovarcsípés, allergiás folyamatok kísérője.

Vesicula (hólyagcsa) Körülírt folyadékgyülem a bőr tüskés rétegében. Az elváltozás feszes, kemény tapintatú. Kismértékű, nagysága nem haladja meg a fél centimétert, és ezért fluktuációt nem mutat. A közönséges száj körüli herpesz kis savós hólyagocskák tömege.

Bulla (hólyag) A víztiszta folyadékgyülem a hólyagcsánál nagyobb méretű. A bulla lokalizálódhat a hám rétegei közé, és ekkor intraepidermális elhelyezkedésűnek mondjuk, vagy elhelyezkedhet a hám-kötőszöveti határon és ekkor subepidermálisnak nevezzük. A bulla lokalizációja bizonyos betegségekben kórjelző lehet. Az intraepidermális bulla (pl. pemphigusban) puha, vékony falú, vándoroltatható, fluktuációt mutat, míg a subepidermális (pl. pemphigoidban) vastagabb falú, kemény tapintatú és feszes. Égési és mechanikai sérülések kísérője.

Pusztula (gennyhólyag) A folyadékgyülem nem víztiszta, hanem zavaros, mert gyulladásos eredetű fehér vérsejteket tartalmaz. A hám rétegei között elhelyezkedő gennygyülem. A szőrtüszőgyulladás kísérője.

Ciszta (cysta) A bőrből kiemelkedő, sárgás, sárgásfehér színű, rugalmas tapintású üreges elváltozás. Savót, mirigyváladékot, sejttörmeléket tartalmaz. Nem ritkán kötőszöveti tok veszi körül. A milium (gríz), az atheroma ciszta.

Tumor (daganat) Ebben az esetben a cutis vagy subcutis sejtes vagy kötőszövetes elemei felszaporodnak, és nagyságuk meghaladhatja a folyamat előrehaladásától, illetve kiterjedésétől függően a több centimétert is. Attól függően, hogy szöveti képében, milyen szövetalkotók jelennek meg, lehet: Jóindulatú daganat (benignus) – szövetalkotói normál körülmények között is jelen vannak. Rosszindulatú daganat (malignus)- szövetalkotói normál körülmények között nincsenek jelen.

Másodlagos elemi jelenségek Az elsődleges elemi bőrelváltozások különböző behatásokra módosulhatnak és jellegzetes morfológiai képük, megváltozhat. Ezek a behatások az alábbiak lehetnek: Maga az idő, melynek során az akut folyamat krónikussá válik Mechanikus traumák Vakarás hámkárosító hatása Bakteriális, gombás felülfertőzés Váladékürülés, bevérzés Hegesedés, sebgyógyulás Az ezekre a behatásokra módosult elemi jelenségeket másodlagos elemi jelenségeknek nevezzük. Ezek a következők:

Squama (pikkely) Részben mechanikus trauma, részben a kialakult speciális bőrbetegség tüneteként az epidermis elszarusodott sejtjei felhalmozódnak, megvastagodnak. A mechanikus igénybevétel hatására a szaru normál szerkezetű marad, csak erősen megvastagszik (ezt hyperkeratózisnak nevezzük). Bizonyos betegségekben, például psoriasis vulgarisban (pikkelysömör) a meggyorsult szaruképződést követően a sejtek megtartott szerkezettel összetapadva megvastagodnak, elfajulnak (ezt parakeratosisnak nevezzük).

Excoriatio (hámhorzsolás) és erosio (hámfoszlás) Erősen viszkető bőrelváltozásoknál a krónikus vakarás (excoratio) következményeként a felhám sérül és kisebb-nagyobb hámfosztott, erősen nedvedző felületek (erosio) alakulnak ki.

Fissura (repedés) A beszűrődött irhába terjedő repedés révén létrejött fájdalmas folytonossághiány. Főleg a testnyílások körül vagy hyperkeratotikus tenyéren keletkezik. Vonalas heggel gyógyul.

Exulceratio, ulcus (fekély) A felhám pusztulása a bőr mélyebb rétegeibe, esetleg az irhába is terjed. Olykor a subcutis, esetleg a csontok is érintettek. Elhanyagolt visszérbetegségek kísérője, heggel gyógyul.

Fistula (sipoly) A felszín és a mélyebb szövetek között szövetszétesés vagy fejlődési rendellenesség következtében keletkező csőszerű összeköttetés.

Crusta (pörk) Erodált vagy kifekélyesedett bőrön képződik a váladék beszáradása következtében. Állhat beszáradt vérből sérülés után (var) vagy leukocytákat, szövettörmelékeket, gennyet tartalmazó beszáradt savóból, esetleg elhalt szövetből (pörk). A var feketésvörös, a beszáradt savóból képződött pörk barnássárga, a gennyből képződött zöldessárga színű. A pörk a hajas fejbőrön a hajszálakat összetapasztja, több rétegből áll és ezért vaskos. Attól függően, hogy a pörk képződéséhez vezető folyamat a bőr melyik rétegében játszódott le, gyógyulása lehet nyom nélküli vagy heggel gyógyuló.

Cicatrix (heg) Fekélynek vagy az irhát roncsoló egyéb folyamatnak a következménye. Már a papilláris réteget roncsoló minden betegség heggel gyógyul. Ez lehet felületes, pigmentveszteséggel, vagy mélyebb, a járulékos szerveknek és a bőrmirigyeknek a pusztulásával.

A heg lehet sima felszínű, a bőr felszínével megegyező vagy annál mélyebb, esetenként magasabb fekvésű attól függően, hogy milyen folyamat következményeként jött létre, ill. milyen az egyén gyógyulási hajlama. Fajtái: Atrophia (sorvadás)- felszíne mélyebb fekvésű, mint az ép bőrfelületé. A bőr sima, fénylő, oldalnyomáskor finoman ráncolható. A hám és az irha elvékonyodik, a kollagén és az elasztikus rostok száma lecsökkent, a kötőszövetes papillák elsimulnak. Atrophiás heggel gyógyulnak egyes aknék.

Hipertrophia – a heg felszíne enyhén kiemelkedik a bőrből. Keloid- a heg felszíne a bőrből kiemelkedik, hegdaganat jön létre. A heg a bőr mélyebb rétegeire is kiterjedő szövethiányokat is pótolja. A műtéti hegek, oltások helyei pontos információkat nyújtanak az egyén sebgyógyulási hajlamára.

Lichenificatio Krónikus gyulladás folytán kifejezettebb bőrrajzolat. A bőr durva, megvastagodott, rajzolata az utcakövezetéhez hasonlít, színe barnásvörös. Gyakran az állandó vakarás következménye.