Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vírusok okozta elváltozások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vírusok okozta elváltozások"— Előadás másolata:

1 Vírusok okozta elváltozások

2 A fertőző vírusbetegségek nagy része jellegzetes bőrtünetekkel jár.
A bőrre pathogén vírusok legnagyobbrészt : Poxvírusok Herpesvírusok Papovavírusok Picornavírusok csoportjába tartoznak.

3 Poxvírus okozta megbetegedések
Molluscum contagiosum (uszoda szemölcs) Szemölcsszerű hámszaporulat, melynél 1-3 mm átmérőjű, gyöngyszemszerű, a bőr színével megegyező, csoportos vagy izolált papulákat láthatunk. Közepük jellegzetesen behúzódott, melyen keresztül nyomásra fehér, sűrű, törmelékes massza ürül. Leggyakrabban az arcon és nyakon fordul elő. Hosszú ideig, kontroll nélkül használt lokális szteroid krémek után is halmozottan fordul elő.

4

5

6 Herpesvírus okozta betegségek
Gyerekkorban elszenvedett heveny vírusfertőzést egy életen át követi a vírus szervezeten belüli lappangása és kialakul a vírushordozás. Egyes adatok szerint ebbe a csoportba tartozik a teljes populáció 80%-a. Valamilyen provokáló tényező hatására (mely csökkenti az egész szervezet immunitását) fellobban a betegség. Ilyen provokáló tényezők lehetnek: Lázas betegségek Mechanikus és pszihés traumák Menstruáció Időskor Daganatos és vérképző szerveket érintő malignus betegségek Diabetes

7 Herpes simplex Az elsődleges herpesvírus fertőzést követően gyerekkorban heveny lázzal, nagyszámú, lepedékkel fedett erosióval járó megbetegedés. A regionális nyirokcsomók megnagyobbodtak. A betegség 1-2 hét alatt spontán gyógyul. Csecsemőkön lezajló fertőzés gyakran az anyai ellenanyagok hatására tünetmentesen is lefolyhat. Különösen veszélyes megbetegedést okozhat atópiás gyerekekben. A bőrtünetek generalizáltak, testszerte vesiculák, erosiók figyelhetők meg. A vesiculák gyakran lázt követően pustulákká alakulnak át.

8

9

10

11 A primer fertőzés után a vírus hosszú évekig lappanghat a szervezetben, majd provokáló faktorok hatására viszonylag enyhe tünetekkel járó recidívákat okoz. A recidívákat az esetek nagy részében bizsergő, égő, csípő érzések előzik meg. Ezeket követően jelennek meg a jellegzetes falú hólyagok. Bennékük 2-3 nap alatt gennyessé válik, majd megpattannak és helyükön fájdalmas erosiók alakulnak ki. A fertőzés kb. két hét alatt spontán gyógyul, de sokszor, bizonyos idő múlva azon a helyen ismételt recidíva figyelhető meg (herpes simplex recidívans).

12 Varicella Gyakori gyermekbetegség. A herpesvírus fertőzés a varicellával történő elsődleges találkozást követően alakul ki. Lappangási idő nap, majd 2-3 napos lázas periódust követően először vörös foltok jelennek meg, amelyek néhány órán belül papulákká alakulnak. A papullák átmennek vesiculába, majd pusztulába, melyek közepe a vírusos fertőzésre jellemzően behúzódott. Ezek pörkösödnek majd a pörk lehullása után heg nélkül gyógyulnak. A varicella erősen fertőző a pörkök leeséséig. Ezek az elemi elváltozások nem egymásután, hanem egyszerre figyelhetők meg, mivel az elváltozások egymást követő rohamokban jelentkeznek. Az elváltozások erősen viszketnek, elvakarásuk heges gyógyulást eredményezhet. A bárányhimlő lezajlása után a vírus a spinális ganglionokban látens állapotban fennmarad. A betegséget követő immunitás megakadályozza a tünetek újraindulását.

13

14

15 Herpes zoster (övsömör)
A bárányhimlő lezajlása után a vírus a spinális ganglionokban marad latens formában. Ha a szervezet ellenálló képessége valamilyen okból lecsökken, az alapimmunitás elégtelenné válik és a vírus aktiválódva jellegzetes tüneteket okoz. A tünetek a spinális ganglion ellátási területében, szegmentálisan, az esetek nagy részében övszerűen jelentkeznek vesicula csoport formájában, erős neuralgiás fájdalmakkal. Megjelennek a csoportos 2-3 mm átmérőjű, behúzódott közepű, jellegzetes vesiculák. A jelenségek mindig féloldaliak, a középvonalat nem lépik át.

16 Enyhén rossz közérzet, közepes erősségű láz követi a hólyagok megjelenését, melyek megpattannak, pörkösödnek és ha nem fertőződnek felül, néhány nap alatt heg nélkül gyógyulnak. A trigeminus területén kialakuló zoster corneafekélyt okozhat. Vérképzőszervi betegségek esetén gyakori a zoster testszerte szóródó formája , ami életveszélyes állapotot eredményezhet. A zoster kevésbé fertőző.

17

18

19

20 Humán papilomavírus (HPV) fertőzések
Verruca vulgaris A vírusfertőzés emberről emberre terjedhet. Lappangási ideje 2- 8 hónap. Főleg gyerekeken, elsősorban a kézháton, ujjakon, térdeken, lábszárakon előforduló egyenetlen felszínű hyperkeratotikus epidermális papulák. Előfordulhatnak a talpon, körömlemez alatt (fájdalmasak). A talpon lévők hátterében sokszor ortopédiai rendellenesség található. Főleg a nyomásnak kitett területeken alakul ki. Ha több verruca egymás mellett jelentkezik, jellegzetes mozaikrajzolatot képezhet.

21

22

23 Verruca plana juvenilis (fiatalkori szemölcs)
Gyerekeken, fiatal nőkön gyakran előforduló lapos, kerek, sárgásbőrszínű papulák. Leggyakrabban az arcon és nyakon fordulnak elő. Gyakran kozmetikus terjeszti a megbetegedést. A csoportokba rendezett papulák néha a vakarás irányát követik, ennek oka az autoinoculatio (önbeoltás).

24

25

26


Letölteni ppt "Vírusok okozta elváltozások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések