Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bőr öregedésével járó elváltozások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bőr öregedésével járó elváltozások"— Előadás másolata:

1 A bőr öregedésével járó elváltozások

2 A szervezet öregedésével a bőrön számos olyan elváltozás jön létre, amelyek kisebb-nagyobb foltokban minden 70. életéven túl levő egyénen megtalálhatók, sőt sokszor jóval előbb jelentkeznek. Ezek fiziológiásnak tekinthető jelenségek. Vannak továbbá olyan bőrbetegségek, melyek csaknem kizárólag idősebb korban fordulnak elő.

3 Bőrsorvadás (Atrophia)
Atrophia cutis senilis A hám és az irha elvékonyodik. A bőr sima, fénylő, finoman ráncolható, cigarettapapírszerűen elvékonyodott. Fiziológiásnak tekinthető, mindennapos jelenség. A bőr víztartalma nagymértékben csökken. A verejték-elválasztás csökken, a bőrfelszín száraz, néha finoman korpázva hámló. A száraz bőr kínzóan viszket (pruritus senilis), ez télen száraz levegőjű szobában fokozódik. A száraz bőr alól a vénák jól előtűnnek, sokszor kötélszerűek. Purpurák kis traumára könnyen kialakulhatnak. Gyakoriak a pigmentzavarok: körülírt vagy diffúz, hiperpigmentált vagy depigmentált foltok váltakoznak, főleg kézháton vagy az alkaron. A szőrzet erősen megritkul vagy teljesen ki is hullhat.

4

5 Szövettanilag: a hám néhány sejtsornyira elvékonyodott, a paillák laposak, a rugalmas rostrendszer megritkul, a kollagénrostok elvékonyodnak, hullámos lefutásúak, a faggyúmirigyek és a follikulusok atrophiásak vagy hiányzanak.

6 II. Öregkori daganatok Verruca seborrhoica (Verruca senilis, öregkori szemölcs) 1-5 cm átmérőjű, halványbarna- fekete, lapos papilomatosus, éles szélű, hiperkeratotikus felszínű, ártalmatlan növedékek, sokszor kocsányszerű keskenyebb nyéllel ülnek a bőrön. Gyulladásos udvar általában nem övezi a jelenséget. 50. életév körül kezdenek fokozatosan megjelenni és szaporodni, nagyon gyakori. Ritkán szinte az egész törzs bőrét ellepik. Szövettani képe acanthosist, papilomatosist, mérsékelt hiperketathosist mutat.

7

8 Keratosis senilis (Keratoma senile)
Az élet folyamán elszenvedett krónikus napfénykárosodás hatására létrejött praecancerosus körülírt hám-hyperplasia. Egy vagy több 0,5-3 cm átmérőjű, halványvörös vagy sárgásbarna, kerek vagy ovális, lapos, mérsékelten éles szélű, kissé kiemelkedő, tömött tapintatú, egyenetlen, hyperkeratotikus felszínű papula. Az epidermis alsó részében atípusos sejtproliferációt figyelhetünk meg. Megtalálhatók a homlokon, fejtetőn, orrháton, fülkagylón, orcák, nyakkivágás, dekoltázs, kézháton.

9

10

11 Cornu cutaneum Praecancerosus állapot.
Az ép bőr felszínéből kiemelkedő 2-3 cm keratotikus növedék (az állatok szarvára emlékeztet, innen a neve). Fő előfordulási területek: fülek, fejtető, kézfejek. Szövettanilag hyperkeratózis és parakeratózis jellemzi, az epdermisz megvastagodott, atípiás sejteket tartalmaz. Sokszor squamosus sejtproliferáció figyelhető meg a hámban.

12

13 Keratoacanthoma (molluscum sebaceum)
Praecancerosis állapot. 1-2 cm átmérőjű, gyorsan növő, félgömbszerűen kiemelkedő, közepén kráter módjára besüppedt, szarumasszát tartalmazó tumor, rendszerint szoliter. Mindig fedetlen testrészen fordul elő. 10-20 %-uk átalakul carcinomává. A szarucsapot körülvevő bőrlebeny hegesedése révén, 4-6 héten belül spontán is gyógyulhat. Kezelése: sebészi kimetszés.

14

15 Naevus sebaceus senilis
Többszörös, 0,5 cm átmérőjű, enyhén kiemelkedő, középen behúzódott sárga színű göbcsék. Szeborrhoeás idősebb (60 év feletti) férfiak homlokán gyakori.

16 Angiomák (érdaganatok)
Rubin naevus (angioma senile) Főleg idősebb korban leggyakrabban a törzsön nagyobb számban kialakuló rubinpiros képletek. Éles határú, 1-3 mm átmérőjű, mérsékelten kiemelkedő, sima felszínű tumorocskák. Tág kapillárisokból kialakult vérrel telt üregek. Májbetegséghez is társulhat.

17

18 Seprűvénák (csillag alakú vénák)
Egy középső tágultabb, felületes bőr-vénába csillag alakban összefutó hajszálvékony bőr-vénácskák. Tulajdonképpen apró varixok, főleg a lábszáron és a combon helyezkednek el. Öregkorban főleg nőkön jellemzőek, nincs jelentőségük. A naevus araneusnál nagyobbak és kék színűek.

19

20 Elastosisok Elastosis cystica et comedonica
A szemhéjakon és periorbitálisan nagyszámú fekete comedo alakul ki, köztük néhány sárgásan áttűnő faggyú-cysta. A bőr ezeken a területeken megvastagodott, egyenetlen felszínű. Acne ezeket a comedokat soha nem kíséri. Az élet folyamán a bőrt ért UV sugárzás késői következményeként fellépő degeneratív elváltozás.

21

22

23


Letölteni ppt "A bőr öregedésével járó elváltozások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések