Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Klimax kozmetikai problémái

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Klimax kozmetikai problémái"— Előadás másolata:

1 Klimax kozmetikai problémái
Kezelésük

2 A climax (climacterium) a gonad-működések élettani alkonya, amely a szexualis érettségtől az öregkorig tart, és kb évet foglal magában. A menstruációs ciklusok megszűnése rendszerint fokozatosan következik be; csak a nők kis hányadánál marad ki egyszerre a vérzés. A változás korát vagy klimaxot időben a legjobban a menopausával lehet jellemezni. Menopausa alatt értjük a menstruációs vérzés kimaradását legalább 1 év időtartamra. Ez éves kor közt bármikor jelentkezhet, európai átlagban az 51 éves életkorra esik.

3 A climax létrejöttének mechanizmusa nem teljesen tisztázott:
a többség perifériás eredetűnek tartja (a primer, fejlődőképes tüszők csökkenésével, majd eltűnésével magyarázzák), mások inkább a központi szabályozásnak tulajdonítanak benne szerepet (a hypothalamo-hypophysealis mechanizmusok elégtelensége váltaná ki) Valószínűleg mindkét mechanizmus szerepel kialakulásában. A menopausa primer élettani petefészek-elégtelenség következménye, ami a nemi hormonok csökkenésére és a gonadotropinok secretiójának fokozódására vezet. Menopausában az FSH sokkal jobban emelkedik, mint az LH. Másik ok: a hypothalamicus gonadotropin-oscillator involuciója, mely már nem képes cyclikus LHRH-secretio biztosítására.

4 Menopausáról akkor beszélünk, ha a ciklus legalább egy évre kimaradt.
Menopausa Menopausáról akkor beszélünk, ha a ciklus legalább egy évre kimaradt. Létrejötte arra utal, hogy az ösztrogén-szekréció is megszűnőben van. Jellemző tünetei: hőhullámok, amelyek az arc és a törzs szintjén hirtelen kialakuló értágulat következményei, és izzadással, szív-ritmuszavarokkal járnak. Feltételezik, hogy a hőhullámok a nemi hormonok – elsősorban az ösztrogének – hiánya miatt jönnek létre, valószínűleg direkt hypothalamicus mechanizmus útján, vagy indirekt módon, a központi idegrendszeri struktúrákon keresztül. vazomotoros és idegrendszeri zavarok, így éjszakai izzadás, szívdobogás, fejfájás, ingerlékenység, szorongás, depresszió is jelentkezhet. Pruritusz Mindezek a tünetek jól válaszolnak ösztrogén-kezelésre, ezért az első választandó terápia a hormonpótló-kezelés és nem a trankvillánsok (nyugtatók) vagy antidepresszív szerek.

5 Postmenopausa Az ösztrogén-hiány miatt:
az emlők, a méh, a méhnyak, a hüvely visszafejlődése következik be. Szőrnövési rendellenesség alakul ki, a mellékvesekéreg androgénjeinek túlsúlya révén. Pubertásban a szőrszálakra jellemző: Klimaxban a szőrszálakra jellemző: hossza, színe megváltozik megvastagszik végtagokon alakul ki változás bajusz, szakáll vonalában alakul ki változás a rendellenesség átmeneti jellegű a rendellenesség állandósul szőkítés javasolt depiláció és epiláció javasolt

6 Hajrendellenességek alakulnak ki:
Őszülés (canities) Hajvégek töredezése (Trichoptilosis) Hajszálak sorvadása Hajhullás Pigmentrendellenességek Öregkori szeplő (ephelides senile) a szervezet disszimilációs anyagcsere-folyamatainak túlsúlyba jutásával magyarázható. A sötétebb foltok felett a hám sorvadása (atrophia) figyelhető meg.

7 Chloasma (májfolt) - különböző okokra visszavezethető, szimmetrikusan az arcon jelentkező összefolyásra hajlamos barnás foltok, melyek nyáron a fokozott UV sugárzás miatt sötétednek. A betegség oka a melanociták fokozott pigment-termelése. Melanózisok – a vegyi hatások által okozott pigment-rendellenességek. Létrejöttét minden esetben enyhébb vagy súlyosabb mértékű bőrgyulladás előzheti meg.

8 A bőr daganatos elváltozásai
Az ösztrogén hormonok jelenléte a szervezetben bizonyítottan a daganatok képződésének lehetőségeit csökkenti. Klimaxban azonban az ösztrogének termelődése folyamatosan csökken, majd megszűnik, ezért a daganatos elváltozások veszélye is folyamatosan növekedhet. Fibroma (rostdaganat) Fibroma durum (kemény fibroma) - megvastagodott kollagén nyalábok által alkotott, tömött tapintású félgömbszerű daganat. Fibroma pedulum (lágy fibroma) – kötőszövetes sejtekből és kollagén rostokból áll, puha tapintású, gyakran kocsányon lógó kötőszöveti burjánzások.

9

10 Lipoma A zsírszövetének körülírt daganata. 2-5 cm átmérőjű kerek, tömött tapintatú, elmozdítható, szoliter vagy többszörös csomók. Xanthelesma palpebrarum A szemhéjakon kialakuló, sokszor szimmetrikus, a bőrfelszínből laposan kiemelkedő, sárgásfehér színű puha tapintatú plaque. A év közötti személyeknél gyakran alakul ki, akiknek 50%-ában emelkedett lipoprotein szérumszint mutatható ki. Sokszor súlyos érbetegség jele lehet, míg máskor nincs mögötte koleszterinanyagcsere-zavar.

11 Atheroma (faggyúciszta)
Különböző méretű, néha 2-3 cm átmérőjű, sárgás színű, puha tapintású, rugalmas képletek. Közepükön rendszerint comedo található. Ritkán érik el a csecsemőökölnyi nagyságot, a felettük lévő bőr atrphiás és a hajszálak rendszerint nincsenek felettük. A szőrtüsző külső gyökérhüvelyéből indul ki. Előfordul: szeborrhoeás testtájakon, hajas fejbőrön, halántéktájon, herezacskó és pénisz tövének bőrén A faggyúmirigy kivezető csövének végleges elzáródása miatt jön létre.

12 Keratosis senilis (Keratoma senile)
Az élet folyamán elszenvedett krónikus napfénykárosodás hatására létrejött praecancerosus körülírt hám-hyperplasia. Egy vagy több 0,5-3 cm átmérőjű, halványvörös vagy sárgásbarna, kerek vagy ovális, lapos, mérsékelten éles szélű, kissé kiemelkedő, tömött tapintatú, egyenetlen, hyperkeratotikus felszínű papula.

13 Verruca seborrhoica (Verruca senilis, öregkori szemölcs)
1-5 cm átmérőjű, halványbarna- fekete, lapos papilomatosus, éles szélű, hiperkeratotikus felszínű, ártalmatlan növedékek, sokszor kocsányszerű keskenyebb nyéllel ülnek a bőrön. Gyulladásos udvar általában nem övezi a jelenséget. 50. életév körül kezdenek fokozatosan megjelenni és szaporodni, nagyon gyakori. Ritkán szinte az egész törzs bőrét ellepik. Szövettani képe acanthosist, papilomatosist, mérsékelt hiperketathosist mutat.

14 Klimaxban a szeborrhoea és az acne nagyon ritka.
A lebontó anyagcsere-folyamatok túlsúlyba kerülése miatt a faggyúmirigy tevékenysége is csökken. A bőr zsírhiányossá válik. Szembetűnő a szemkörnyék zsírhiánya, amely gyakran párosul mélyrétegi vízhiánnyal. A faggyúkiválasztás csökkenése a szeborrhoeás bőrtípúsoknál is észrevehető, gyakran a klimaxban – zsírtartalom szempontjából- normalizálódik.

15 Bőrelváltozások is bekövetkeznek az öregedési folyamatok miatt:
a bőr atrophiás és száraz, a csökkent hidratáció a bőr rugalmasságának, turgorának csökkenésében is megmutatkozik csökken a kollagén és az elasztikus rostok mennyisége csökken az alapállomány PG és GAG molekuláinak mennyisége a dehidratáció a papillák ellaposodását, a hám degenerációját okozza a szaruréteg megvastagszik, a hám alsó rétegei elvékonyodnak degenerációs ráncok alakulnak ki, a mimikai ráncok mélyülésével, az életkor előrehaladtával (leghamarabb a nyakon jelentkeznek)

16

17

18 Mimikai ráncok Azok a barázdák, amelyek a mimikai izmok átlagosnál erőteljesebb és többszöri összehúzódására keletkeznek. Okai: Élénk arcjáték Szertelen nevetés Titkolt rövidlátás Erős fényhatás Már fiatal korban megjelennek és fokozatosan mélyülnek. Kezelés: Túlzott arcjáték mellőzése Masszázs Feszesítő pakolás Pl. paraffin pakolás, lifting, gipsz maszk

19 Degenerációs ráncok Azok a ráncok, amelyek a bőr katabolikus folyamatai során alakulnak ki. Okai: Elasztikus rostok elfajulása Irha papilláinak elsimulása Sejtes és sejtközötti állomány dehidratációja Izomtónus csökkenése Zsírszövet lebomlása Idősebb korban alakulnak ki az öregedés jeleként. Kezelésük: Masszázs Bőrtápláló regeneráló anyagok

20

21 Andropausán (férfi climax) értjük a hereműködés fokozatos csökkenését, majd megszűnését, melyet a here élettani involutiója okoz, az életkor előrehaladása folytán. Átmeneti időszakot képez az érett felnőttkor és az időskor között. A gametogenesis és a tesztoszteron- termelés megszűnése fokozatosan, néha több évtized leforgása alatt következik be, és nem köthető egy biztos dátumhoz, mint a menopausa. Kezdete éves korra tehető.


Letölteni ppt "Klimax kozmetikai problémái"

Hasonló előadás


Google Hirdetések