Globalizáció és hatása a gazdaságpolitikára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A gazdaságpolitika alapjai
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Versenyelemzés 8.fejezet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A nemzetközi üzleti élet etikája
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Településmarketing Értékaudit.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
RTM kínálatának alakítása
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
avagy zavar minden szinten
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Az exporthitel biztosítás megnövekedett szerepe a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság körülményei között A kockázat (f)el van vetve….?! Szakács Tibor.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A globalizáció.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
GLOBALIZÁCIÓ, AVAGY AZ ÁRUK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK SZABAD ÁRAMLÁSA
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe. Gazdaságpolitikai irányzatok Jóléti állam (skandináv orsz.) Neoliberalizmus (angolszász orsz.) Szociális piacgazdaság.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az integráció létrejöttének előzményei I.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Európai Uniós ismeretek
21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
A piac és a piacgazdaság
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A nemzetközi tőkeáramlások
A regionális gazdasági integrációk
Gazdaságpolitika 4. ea..
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Globalizáció és hatása a gazdaságpolitikára

Globalizáció Folyamat, amely: Összetett Totális Képlékeny Dinamikus

Fogalma? Mit értünk alatta? A tér- és az idő összezsugorodása Döntően nem államok, hanem vállalatok, elsősorban transznacionális társaságok irányítják. A vállalati szintről kiindulva mozog lefelé és felfelé. Ér- és idegrendszerét hálózatok alkotják Hatása eltérő sebességgel és időben bontakozik ki az egyes területeken Lopakodva terjed Beszűkíti a politika cselekvési tartományát, a nemzeti gazdaságpolitikák autonómiája csökken Részben erodálja, részben és mindenekelőtt erőteljes újraértelmezésre készteti a klasszikus nemzetállami kompetenciákat. Az államnak új szerepköre alakul ki. A befele orientálódó magatartást felváltja az egyre inkább nemzetközi térben mozgó állam a nemzeti értékek hagyományos értéktartalma is jelentősen módosul

Új vagy régi jelenség? Többféle álláspont: Az emberiség története egészében véve globalizáció Az elmúlt évtizedek terméke, mely különösen a bipoláris rendszer felbomlása után i időszakban vált egyértelművé és visszafordíthatatlanná

Globalizációt kiváltó okok: Vonzást kifejtő erők: A protekcionista gazdaságpolitika visszaszorulása A piaci erőkbe vetett bizalom erősödése Az ázsiai és a csendes-óceáni térség fellendülése Földrajzi eltolódás a világ technológiai erőforrásainak terén Az új termékek bevezetésének növekvő költsége A fogyasztói igények globalizálódása

Globalizációt kiváltó okok: A feltételeket megteremtő erők: Technikai újítások megjelenése A szállítási költségek csökkenése Az információs technológiák terjedése, színvonalának emelkedése, költségeinek csökkenése Világméretűvé vált tájékoztatás A tömegtermelés és a tömegtermékkel kereskedők megerősödése Globális pénzpiacok kialakulása

Globalizációt kiváltó okok: Fenyegető erők: Offshore cégek versenye A protekcionizmus nem teljes körű felszámolása A valutaárfolyamok állandósult változékonysága A technológiai újítások gyorsuló üteme Egyre több vállalat alkalmaz globális stratégiát

Jellemzői (Veress József): A világgazdaság egyközpontúvá válása (USA hegemón szerepe a világpolitikában ) Az ország kategória folyamatos relativizálódása A pénzügyi- és a reálgazdaság megváltozott viszonya, az előző dominálja a gazdaságot Információs forradalom, amely kommunikációs forradalommal jár együtt

A világgazdaság alakulása (vásárlóerő paritáson) GDP (milliárd dollár) 2005. 2020. GDP/FŐ (dollár) 2005. 2020. Kína 8 110 19 370 6 200 13 580 Japán 4 008 4 497 31 460 36 420 EU 27 12 816 17 752 26 200 35 640 USA 12 475 19 040 42 120 56 660 Világ 58 858 100 283 9 320 13 500

Export Import Egyenleg EU 25 1071 1177 -106 Kína 477 451 26 Japán 455 366 89 USA 730 1226 -497

Termelékenység alakulása ország % EU 25 100 Japán 92,6 USA 136,1

Négypólusú világ? Négy igazán nagy gazdasági hatalom marad „állva” a következő másfél évtizedet meghatározó globális gazdasági versenyben: Kína, India, EU és USA Kína válhat a legnagyobb gazdasággá A várható négypólusú világban az országok két egymást metsző tengely mentén helyezkednek el: a) demokráciákat és a parancsuralmai rendszereket elválasztó tengely b) másik tengely elválasztja azokat az országokat, amelyek hatalmi egyensúlyokra építenék a világrendet, és azokat, amelyek politikájának rendező elve a nemzetközi jog és a multilaterális intézmények primátusa Forrás: HVG2007. március 24.

A globalizáció gazdasági vetületének főbb jellemzői: Világméretű liberalizáció, amely egyszerre nyit piacot és ugyanakkor szűkítheti a versenyt Kiteljesíti a versenyt és felértékeli a versenyképességet A versenyképességet új elemekkel gazdagítja (gazdasági, politikai, jogi, intézményi összetevők) A verseny torzulása – világméretekben is értelmezhető monopolhelyzetek kialakulása Jelentősen csökken a vállalatok nemzeti jellege. A mai vállalatok egy globális háló részei A transz- és multinacionális vállalatok szerepének és befolyásának növekedése (lobbi erejük nagy, beszállítók kiszolgáltatottsága)

Jellemzői: A tőkeallokációs döntések a világpiac egészének figyelembevételével történnek A gazdasági szereplők jövedelmei is egyre inkább nemzetköziesednek Felértékelődik a tudástőke szerepe Leértékelődik a szakképzetlen munkaerő Új analfabetizmus alakul ki Az alkalmazkodási és adaptációs készségek jelentősége megnő, felértékelődnek a kognitív képességek és a stratégiai gondolkodás

A globalizáció tartalmát alkotó folyamatok: A pénzügyek globalizációja, a nemzeti pénzpiacok deregulációja és a tőkeáramlások nemzetközivé válása A verseny és a vállalatok globalizációja Szabályozó mechanizmusok globalizációja

Hatása Nem univerzális és nem homogén felgyorsult hektikus

A globalizáció kulcsszereplői Nemzetközi pénzügyi intézmények - Világbank - Nemzetközi Valutaalap (IMF) A WTO és regionális kereskedelmi szervezetek, egyezmények - OECD - Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Nemzetek feletti vállalatok

Állam szerepe A globalizáció részben erodálja, részben pedig újraértelmezésre készteti a nemzetállami kompetenciákat. Előtérbe kerülnek: Jövedelemtermelést ösztönző és A keretfeltételeket megteremető feladatok Következő feladatcsoportok: Nemzetközi standardoknak megfelelő gazdaságpolitika folytatása, a támadhatósági pontok és a különböző kockázatok csökkentése Az ország optimális elhelyezése a radikálisan átalakuló termelési és szolgáltatási mezőkben, a technológiai és innovációs előtérben. A súlypontok kijelölése, s ezeknek alárendelni a konkrét gazdaságpolitikai lépéseket. Olyan szektorok, profilok, kutatások menedzselése, támogatása, amelyek a világ élvonalát jelentik, vagy jelenthetik, így az adott ország megkülönböztető jegyeit reprezentálhatják A kormány és az üzleti szféra egy irányba húzásának biztosítása

Globalizáció - régiók A világgazdaságban ma két látszólag ellentétes tendencia figyelhető meg: A nemzeti dimenzió jelentősége csökken, ugyanakkor a régiók jelentősége nő. A regionális együttműködés különféle jellegű és eltérő mélységű formái szaporodnak.

Megítélése Álláspontok: elkerülhetetlen, minden jó és minden gazdagság forrása A globalizációnak pozitív és negatív következményei egyaránt vannak A transznacionális tőke világméretű összeesküvése, amely minden rossz forrása

Dilemmák A gyorsuló átalakulási sebesség és az ezt egyre kevésbé követni tudó alkalmazkodási sebesség közötti ellentmondás Hosszú távú stratégiai döntések szükségessége, ugyanakkor az újratermelődé konfliktusok tűzoltásszerű, kárkorlátozó mechanizmusai közötti ellentmondás A nemzeti gazdaságpolitikák autonómiájának csökkenése, ugyanakkor felelősségének növekedése

„ A napjainkan kibontakozó globalizációs folyamatok egyszerre jelentenek esélyt és veszélyt, kitörési lehetőséget éppúgy, mint végletes és végzetes lemaradást. Azt pontosan tudjuk, hogy aki ebből a folyamatból kimarad az gyakorlatilag kiesik a most születő új világból és kilátástalan helyzetbe kerül. Azt azonban nem ismerjük, hogy hogyan alakul annak a sorsa aki bent marad a főáramban.” Inotai Andrs