Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Szalmabála építészet.
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
Mi a WebTÁRSASHÁZ rendszer?
Az új épületenergetikai szabályozás
Fény és hőmérséklet az iskolában Készítette: Kiss Marina 8.c, Tóth Eszter 8.c, Imeli Áron 11.c.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Referenciaházak / Nálam szigetelnek Brassnyó László műszaki tanácsadó február.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Bérlakásépítés és fenntarthatóság
Vázlat tradicionális, kézi gyártású rönkházakról, öko-házakról
E.ON – Versenyben Önökért!
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
A nulla-bázisú költségtervezés
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
Gazdaságos és korszerű létesítmény üzemeltetés. A mindennapi problémák  Energiaár  jelenleg is magas ár  kiszámíthatatlan árnövekedés  nehezen kalkulálható.
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Füles-falszárító patronok a vizes falak ellen
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Készítette: Éles Balázs
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Urbanizáció a fejlődő országokban
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
Passzívház Az Első hivatalos passzívház Németországban került megépítésre.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Előadó: Kopacz Tamás, ügyvezető helyettes - Mapei Kft.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
A hőcserélő nem kér enni…(?)
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai kar Szobakerékpár Tervezése Gépészeti tervezés módszerei feladat Készítette: Pásztor Péter Pásztor.
Készítette: Hendrich Kíra
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
Nulla fűtésköltségű irodaház Előre látható előnyök: Biztonságos üzemelés Alacsony környezetszennyezés Számlák és rezsi csökkenése Felértékelődő ingatlanok.
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Ismerkedés az építészettel
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Barát Müller Péter.
Az internetes keresési módszerek
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
Dr. Gutay Zoltán – ügyvezető Kovács Sándor épültgépész-mérnök
3D Nyomtató Lindner Péter.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Szélenergia.
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
Épületgépész technikus oktatás a Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolájában 4024 Debrecen Varga u. 5.
SERENAD ÉPÍTÉSI RENDSZER Orosz Zsuzsanna Ügyvezető Orosz Zoltán Okl. Gépészmérnök, feltaláló.
Az autópálya mérnökségek története Kovács Attila Fejlesztési és felújítási igazgató
Pókerkártya játék algoritmusa
Bérlakásépítés és fenntarthatóság
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Fenntarthatósági témahét
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Élj ökosan – generációkon át III.
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter Szalmaházak Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter

Bevezetés A szalmaház egy régi-új technológia, mely előtt sokak szerint nagy jövő áll. Ezen épületeknek, lakóházaknak, de kisebb közösségi épületeknek is számos előnyük van. Olcsóságuk elsősorban nem az építkezés során mutatkozik meg, hanem sokkal inkább az üzemeltetés, egész konkrétan a kisebb fűtésigény kapcsán válik nyilvánvalóvá. Mindemellett az időnkénti karbantartási munkálatok költségei is kisebbek, mint egy hagyományos téglaépületé. Ezeken túl számos más ökológiai szempont szerint is energiatakarékosnak, azaz környezetkímélőnek bizonyulnak a szalmaházak.

Szalmaházak eredete Szalmát időtlen-idők óta használnak az építkezésben: tetőnek, rönkházaknál hézagolásnak, szigetelésnek, vályogháznál adalékanyagnak. Azt hogy falazóanyagnak mikor és hol használták először, nem tudjuk. A biztos ismereteink szerint a 19-20. század fordulóján Észak-Amerikában jelent meg ez az építkezési forma, de nehéz elképzelni, hogy korábban ne alkalmazták volna. A legrégebbi, ma is álló szalmaház 1901-ben épült Nebraskában. Ez az adat egyben a technológia tartósságára és időtállóságára is utal. Több, közel hasonló korú épületet megbontottak, és a szalma még "friss", azaz sárga színű, kellemes illatú volt.

Szalmaházak reneszánsza 1980-as évek USA, Kanada, majd Európa több országában is megjelenik. Oka: a környezettudatos szemlélet elterjedése

Amerikai szalmaház

Buzsáki szalmaház

Jogi háttér Magyarországon a szalmaház építési technológiája ÉME engedéllyel rendelkezik, mely tulajdonosa a Ceredom Kft. A lakcímke-energiatanúsítványa A, A+.

Mit is jelent ez? Mit „takar” a szó: Lakcímke? A Lakcímke-kampány az épületek energiatanúsítványának megismertetését, népszerűsítését, előkészítését szolgálja. Mi az épületek energiatanúsítványának a lényege? Megtudható, hogy az adott ingatlan milyen minősítést kapott, amit egy skálán lehet jelölni, ezzel az épület egy energetikai besoroláshoz jut. Ennek a számítási módját Magyarországon is egy rendelet szabályozza majd. Milyen sorrendben követik egymást a minősítő fokozatok? Az „I” betű a legrosszabb, az „A+” a legjobb minősítést jelenti. Összesen tíz különböző betű jelzi egy épület energetikai minősítését.

Technológia A szalmaház építési technológiája egyszerű. Az alapozásra felépítjük a ház favázát, majd a vázat kitöltjük a kötésben felfalazott szalmabálákkal, Egyes szalmabálákat természetszerűleg méretre kell szabni. A falat mindkét oldalán rabichálóval borítjuk, majd több rétegben vályoggal, sárral bevakoljuk. Az épületgépészeti megoldások természetesen a körülményeknek megfelelőek kell hogy legyenek, ezek azonban semmilyen "extra" megoldást nem igényelnek.

Költségek Az építkezés költségei az adott konkrét viszonyoktól, illetve az egyéni igényektől függően lehetnek valamivel olcsóbbak vagy valamivel drágábbak, mint egy ugyanolyan hagyományos épületé. A ház olcsósága elsősorban az üzemeltetés során jelentkezik. A szalmaház fűtési költsége akár a harmadannyi is lehet, mint a jelenlegi szabályozásnak megfelelően épített házaké. Fontos tényező, hogy az ilyen házak alapvetően meleg, természetességet sugárzó, barátságos hangulatú otthonok. Ezen túl a karbantartás költségei is olcsóbbak.

Köszönjük a figyelmet!