Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élj ökosan – generációkon át III.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élj ökosan – generációkon át III."— Előadás másolata:

1 Élj ökosan – generációkon át III.
Mottó: „Az anyagban nincs más energia, Csak az, amit a környezetéből felvesz.” Nikola Tesla (fizikus, mérnök, feltaláló) Készítette: Keszthelyi Zoltán (biológia-földrajz-testnevelés szakos tanár)

2 1. Zöldtető La Corbusier francia építész hitvallása:
“Nem hagyhatjuk, hogy épületeink tetőfelületei csak a palák és a csillagok párbeszédére legyenek fenntartva.”

3 A zöldtető múltja és jelene
A lapos tetőkön kialakított függőkertek már az ókori Keleten megjelentek. Az iráni függőkertek intenzív zöldtetők voltak, mivel a teraszos elrendezésű építményekre fákat ültettek. Főleg a szélsőséges éghajlatú területeken használták. Ez nem véletlen, hiszen hőmérsékletkiegyenlítő hatására már régen rájöttek. Az észak hidegben fűt; délen a melegben hűti a zöldtetők alatt lakókat.

4 észak - európai fűtető Shiraznál lévő függőkertek (Irán)

5 A zöldtető fogalma Olyan növényzettel borított födém ahol szerves egységet alkotnak a kertészeti + a szigetelési rétegek. A födém: az épületek (valamint helyiségeinek) lefedésére, térelhatárolására szolgáló, vízszintes szerkezetek.

6 Feladat: Nézz meg egy kisfilmet a zöldtető előnyeiről (1:56 perc).
Videó címe: 3. A zöldtető előnyei

7 Feladat - önállóan Feladat: Igaz – Hamis játék a Zöldtető előnyeiről
Feladat címe: 3. szmelléklet

8 Ha készen vagytok, a táblánál is oldjátok meg közösen

9 MEGOLDÁSOK

10 X Tegyél X jelet a táblázat megfelelő rovatába!
Tegyél X jelet a táblázat megfelelő rovatába! Szempontsor: a Zöldtető IGAZ HAMIS Csökkenti a csatornahálózat terheltségét. X Véd a melegtől. Csúfítja az épület megjelenését. Csökkenti a tető kihasználtságát. Porosabb lesz miatta a tető. Nem védi meg a tetőt az UV sugárzástól. Kiküszöböli a hőmérséklet ingadozásait. Hangszigeteltebb lesz a ház. Nem pótolja a településeken a zöldfelületeket.

11 „otthoni napsugárzás”
2. Infrafűtés = „otthoni napsugárzás”

12 Feladat: Nézz meg egy kisfilmet az infrafűtés működéséről (1:00 perc).
Videó címe: 4. Az infrafűtés

13 Az infrafűtés működése
Az infrafűtés során az elektromos fűtőtestek az infravörös sugárzás (hősugárzás) kibocsátásával fűtenek. A hősugárzás 15 %-a visszaverődik; 85 %-a elnyelődik a tárgyakban (falak, padló), amelyek lassan felmelegítik a levegőt!

14 Az alábbi kép alapján beszéljétek meg a különbségeket a két fűtési mód között!

15 Feladat - párokban Feladat: Hasonlítsd össze a hagyományos- és az infrafűtést! Írd be a számokat a megfelelő halmazba! Feladat címe: 4. szmelléklet

16 1. 99%-os hatékonysággal dolgozik. 2. Kéménytisztítás. 3
1. 99%-os hatékonysággal dolgozik. 2. Kéménytisztítás. 3. Nincs forgó, mozgó alkatrész. 4. Karbantartását évente végre kell hajtani. 5. Egészségesebb fűtés. 6. Élettartama rövidebb. 7. A keringő levegő felkavarja a port 8. Élettartama szinte korlátlan. 9. Beszerelése összességében olcsóbb. 10. Jellemző a szobában a hőmérséklet különbség (mennyezet, padló). Hagyományos fűtés Infrafűtés

17 Ha készen vagytok, a táblánál is megoldhatjátok közösen

18 MEGOLDÁS

19 1. 99%-os hatékonysággal dolgozik. 2. Kéménytisztítás. 3
1. 99%-os hatékonysággal dolgozik. 2. Kéménytisztítás. 3. Nincs forgó, mozgó alkatrész. 4. Karbantartását évente végre kell hajtani. 5. Egészségesebb fűtés. 6. A keringő levegő felkavarja a port. 7. Élettartama rövidebb. 8. Élettartama szinte korlátlan. 9. Beszerelése összességében olcsóbb. 10. Jellemző a szobában a hőmérséklet különbség (mennyezet, padló). Hagyományos fűtés Infrafűtés 2. 4. 6. 7. 1. 3. 5. 8. 10. 9.

20 Házipraktikák – jó gyakorlatok

21 Otthoni infrafűtés? Mivel az infrapanel nem túl olcsó beruházás
Jó megoldás - az ugyanezen elven működő: Infrafilm 1 perc alatt beüzemelhető, összetekerhető, bárhová bármikor magával tudja vinni. Elsősorban kiegészítő fűtésre ajánlják, de helyileg nagyon jól használható (pl. kanapé, íróasztal mellett a falon). Esztétikus és aránylag olcsó (egy 400 W-os kép kb Ft)

22 3.Iskolán kívüli feladat /szüleid és nagyszüleid bevonásával/

23 Töltsd ki és küldd vissza nekünk az alábbi Fűtés-tesztet!
IKF 3. szmelléklet

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Élj ökosan – generációkon át III."

Hasonló előadás


Google Hirdetések