Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás Szállodák és vendéglátó egységek beruházásának folyamata A beruházás előkészületei 1. előadás
A szállodatelepítés három jelentős fázisa Előkészítés Megvalósítás Üzembe helyezési eljárás 1. előadás
A szállodai beruházás előkészületei Piackutatás Üzemeltetési előterv Kereskedelmi terv Gazdasági terv (Pénzügyi Terv, Kereskedelmi terv) 1. előadás
Piackutatás, marketing Előzetes piackutatás idő Döntés a beruházásról üzembe helyezés Piackutatás, marketing Makroszint Mikroszint 1. előadás
A majdani üzemeltetés célja és érdeke eredményesség gazdaságosság Marketing-munka piacképes kínálat megteremtése megfelelő helykiválasztás Szekunder piackutatás A környezetben működő intézmények által végzett felmérések adatainak felhasználása. Primer piackutatás A terület turisztikai vonzáskörzetként való vizsgálata és a specialitások figyelembevétele. 1. előadás
Szekunder információs csatorna Információgyűjtés a fizetőképes keresletről, a konkurencia piaci pozíciójáról, tevékenységéről, vendégforgal-máról, az árviszonyokról, a szabályozó rendszerekről, (törvények, rendeletek, szakhatósági előírások, piaci etika) az infrastruktúráról. A statisztikai adatok tartalma belföldi-külföldi turistaforgalom aránya a turizmus régión belüli jellemző szálláshely kínálati szegmense fizetőképes kereslet jellemző tartózkodási idő pénzköltési szokások 1. előadás
Primer információs csatorna A turisztikai vonzáskörzet elemeinek vizsgálata természeti adottságok (városi üres telek beépítése, szabadon álló terület fekvése, élővizek, hegyvidék közelsége, termálforrás közelsége, rendkívüli természeti képződmények) ember és társadalom alkotta adottságok (környezet infrastruktúrája, az épület közmű csatlakozási lehetőségei) történelmi, művészettörténeti emlékek (programlehetőségek megteremtése) A terület tulajdonviszonyainak ismerete (Földhivatalból beszerzett tulajdoni lap) megvásárolható bérelhető Talajmechanikai szakvélemény a terület földjének szilárdságtani vizsgálata 1. előadás
A beruházási döntés első lépcsője szekunder információs csatorna primer információs csatorna TÁMPONT rendeltetés kapcsolódó szolgáltatások köre megfelelő telepítési hely osztályba sorolás szálláshely rendeltetése 1. előadás
Az üzemeltetési előtervek céljai üzemeltetési, gazdasági, esztétikai (!) szempontok építési szerkezet – nagyság – munkafelhasználás termelő, értékesítő, szolgáltató helyek elhelyezése, arányaik gépek, berendezések kapacitása, kiképzése, elhelyezése – üzemeltetési elképzelések technológiai leírás – tervező részére Üzemterv, kereskedelmi terv, gazdasági terv 1. előadás
Üzemterv Üzemfelépítési terv Üzemeltetési program Munkakapcsolati terv üzemrészek kapacitása, arányai funkcionális kapcsolatok termelési technológiai jellemzők munkaköri leírások munkafolyamatok jellegzetességei építészeti és üzemeltető igények egyeztetése 1. előadás
Üzemfelépítési terv 1. Szállodai üzemrész szobák megoszlása, alapterülete, típus és nagyság szerint munkaterületek (alap és kiegészítő funkció) száma, nagysága, elhelyezésük közös helyiségek száma, funkciói, kapcsolatuk a szolgáltató és ellátó üzemrészekkel 1. előadás
Vendéglátóipari értékesítő helyek Üzemfelépítési terv 2. Vendéglátóipari értékesítő helyek vendéglátó üzletek típus-, befogadóképesség szerinti megoszlása termelőhelyek jellemző paraméterei raktárak elhelyezése, kapcsolataik áruátvétellel kapcsolatos igények különtermek száma, méretei, funkciói, kapcsolatuk a szállodai üzemrésszel „+” egyéb szolgáltató üzemrészek meghatározása alapfunkció kívüli helységek alapterülete, kapcsolatai igazgatás, adminisztráció területi- és elhelyezkedési igényei 1. előadás
Üzemeltetési program A szállodai, szolgáltató és vendéglátó üzemrészek munkaerő-szükséglete és beosztása munkaköri leírások, feladatok időrendi bontása a munkafolyamatok végzésének módja a számviteli ellenőrzési rendszer vázolása az üzemrészek ügyrendi felépítése A vendéglátó áruforgalom jellemzői, értékesítési módok szerint alkalmazni kívánt technológia főbb jellemzői raktározási, gépesítési igények vendéglátó üzletek nyitvatartási rendje az áru útjának megtervezése, ügyrendi felépítés Egyéb szolgáltató üzemrészek munkaköri meghatározása szolgáltatási specifikumok ügyviteli kapcsolatok 1. előadás
Munkakapcsolati terv Tartalma: üzemrészeken belüli és az üzemrészek közötti munkakapcsolati leírás munkakapcsolatok tartalmi kibontása részletes munkafolyamat és munkakapcsolat – vizsgálat a munkakapcsolat tartásának megkívánt módja és műszaki berendezés-igényei 1. előadás
Kereskedelmi terv A beruházás gazdaságossága a tervszerű kereskedelmi tevékenységtől függ! Koncepciók kidolgozása! Az értékesítési tevékenységek rendszerbe foglalása! 1. előadás
A kereskedelmi terv tartalma üzletpolitikai elvek értékesítés irányai, módszerei árpolitika áruk és szolgáltatások köre értékesítési szervezet felépítése, funkciói folyamatos piackutatás rendszere, szervezete reklám és PR módszerei, eszközei 1. előadás
Gazdasági terv A szállodai beruházásra vonatkozó döntés gazdasági előkészítése, megalapozása elsőrendű fontosságú. A döntés-előkészítés alapja: a létesítmény beruházás-oldaláról történő megítélése, az üzemeltetés gazdaságosságának vizsgálata. 1. előadás
Beruházási költségek 1. Beruházást megelőző költségek helyszínelemzés, kapacitástervezés, jutalék Ingatlanköltségek fekvés, ingatlanpiac, örökös haszonbérlet (?) Építési költségek köbméterre kalkulálva helységkoncepció 1. előadás
Beruházási költségek 2. Berendezési költségek Nyitás előtti költségek kategóriától függő energiatakarékos technika számítógépes információtechnika Nyitás előtti költségek nyitás előtti bérköltségek, munkaerő toborzás energiaköltség igazgatási és marketing-költség raktárak első feltöltése készpénz biztosítása (pénztárak, kassza) 1. előadás
Pénzügyi tervezés 1. Return of Investment Tőkemegtérülési idő (év) hány év üzemelés után fedezi a befektetett tőkét a bevétel (a forgalom) a nyereség (adózás utáni eredmény) befektetett tőke bevétel adózás utáni eredmény Return of Investment 1. előadás
Pénzügyi tervezés 2. Return on Investment A forgalom jövedelmezősége NOP = Net Operating Profit A forgalom jövedelmezősége Beruházás jövedelmezősége (hozam-mutató) NOP Forgalom Return on Investment ROI % NOP Forgalom × befektetett tőke NOP+ kamatok 1. előadás
Pénzügyi tervezés 3. Return on Equity A tőke jövedelmezősége NOP ROE % saját tőke 1. előadás
A beruházás gazdaságossága Az üzemeltetett létesítmény akkor tekinthető gazdaságosnak, ha az árbevétel adózás utáni tiszta eredménye fedezetet nyújt a befektetett tőke hiteltörlesztésére és a kamatokra, valamint tisztességes nyereség biztosítására. 1. előadás
A beruházási döntés A szálloda beruházás megvalósítására a döntést mindig a piaci kockázatot viselő vállalkozó hozza meg. 1. előadás
A szakmailag megalapozott döntés feltételei a következők: Tulajdonjogilag tisztázott terület biztosítása. Előzetes hatósági, szakhatósági állásfoglalások. Műszaki – gazdasági tervek. Beruházási program, melynek része az üzleti terv. Pénzügyi fedezet biztosítása. Ütemezés a beruházás három fázisára vonatkozóan – előkészítés, megvalósítás, üzembe helyezés. 1. előadás
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, viszontlátásra! 1. előadás