Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megvalósíthatósági Terv ellenőrző kérdései
Advertisements

Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Üzleti terv.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Árképzés a vendéglátásban
Árpolitika a turizmusban
Szálláshelyi vendéglátás
Gépelemek II. előadás 6-7.hét
Műszaki ellenőrképzés
TDM Szakmai Nap november 21.
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 5. előadás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Logisztika 6.előadás.
Mekkora készletet tartsunk?
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Szervezet, információs rendszer. Az információs rendszer és a szervezet illeszkedése Mi szervezet? Az egyszerű struktúra Funkcionális felépítés Termék.
Településmarketing Értékaudit.
Szállodavezetés és gazdálkodás I. „Szállodák tevékenységei”
Szállodák eredmény kimutatásának mutatószámai
Fuzzy halmazok. 4. előadás2 3 4 Egy hagyományos halmazEgy Fuzzy halmaz.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Szervezetfejlesztési Program
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Az EEM helye a menedzsmentben
Munkavédelem és controlling
Ipari katasztrófák5. előadás1 Eseménykivizsgálás.
Kockázatelemzés (PSA)
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Turizmus gazdaságtan 3..
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Máté: Orvosi képfeldolgozás6. előadás1 tüdő lép máj Szívizom perfúzió (vérátfolyás) bal kamra jobb kamra A bal kamrai szívizom vérellátásának megítélését.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Osztott adatbázisok.  Gyors ismétlés: teljes redukáló  Teljes redukáló költsége  Természetes összekapcsolások vetítése  Természetes összekapcsolások.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 7. előadás.
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Regisztrációs probléma Geometriai viszony meghatározása képek között. Megnevezései: kép regisztráció (image registration),
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 yy xx Linearitás kalibráció: Ismert geometriájú rács leképezése. Az egyes rácspontok képe nem az elméletileg.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Tűzvédelmi Szabályzat
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Üzleti terv.
Hungarian Testing Board
Üzleti terv.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás Szállodák és vendéglátó egységek beruházásának folyamata A beruházás előkészületei 1. előadás

A szállodatelepítés három jelentős fázisa Előkészítés Megvalósítás Üzembe helyezési eljárás 1. előadás

A szállodai beruházás előkészületei Piackutatás Üzemeltetési előterv Kereskedelmi terv Gazdasági terv (Pénzügyi Terv, Kereskedelmi terv) 1. előadás

Piackutatás, marketing Előzetes piackutatás idő Döntés a beruházásról üzembe helyezés Piackutatás, marketing Makroszint Mikroszint 1. előadás

A majdani üzemeltetés célja és érdeke eredményesség gazdaságosság Marketing-munka piacképes kínálat megteremtése megfelelő helykiválasztás Szekunder piackutatás A környezetben működő intézmények által végzett felmérések adatainak felhasználása. Primer piackutatás A terület turisztikai vonzáskörzetként való vizsgálata és a specialitások figyelembevétele. 1. előadás

Szekunder információs csatorna Információgyűjtés a fizetőképes keresletről, a konkurencia piaci pozíciójáról, tevékenységéről, vendégforgal-máról, az árviszonyokról, a szabályozó rendszerekről, (törvények, rendeletek, szakhatósági előírások, piaci etika) az infrastruktúráról. A statisztikai adatok tartalma belföldi-külföldi turistaforgalom aránya a turizmus régión belüli jellemző szálláshely kínálati szegmense fizetőképes kereslet jellemző tartózkodási idő pénzköltési szokások 1. előadás

Primer információs csatorna A turisztikai vonzáskörzet elemeinek vizsgálata természeti adottságok (városi üres telek beépítése, szabadon álló terület fekvése, élővizek, hegyvidék közelsége, termálforrás közelsége, rendkívüli természeti képződmények) ember és társadalom alkotta adottságok (környezet infrastruktúrája, az épület közmű csatlakozási lehetőségei) történelmi, művészettörténeti emlékek (programlehetőségek megteremtése) A terület tulajdonviszonyainak ismerete (Földhivatalból beszerzett tulajdoni lap) megvásárolható bérelhető Talajmechanikai szakvélemény a terület földjének szilárdságtani vizsgálata 1. előadás

A beruházási döntés első lépcsője szekunder információs csatorna primer információs csatorna TÁMPONT rendeltetés kapcsolódó szolgáltatások köre megfelelő telepítési hely osztályba sorolás szálláshely rendeltetése 1. előadás

Az üzemeltetési előtervek céljai üzemeltetési, gazdasági, esztétikai (!) szempontok építési szerkezet – nagyság – munkafelhasználás termelő, értékesítő, szolgáltató helyek elhelyezése, arányaik gépek, berendezések kapacitása, kiképzése, elhelyezése – üzemeltetési elképzelések technológiai leírás – tervező részére Üzemterv, kereskedelmi terv, gazdasági terv 1. előadás

Üzemterv Üzemfelépítési terv Üzemeltetési program Munkakapcsolati terv üzemrészek kapacitása, arányai funkcionális kapcsolatok termelési technológiai jellemzők munkaköri leírások munkafolyamatok jellegzetességei építészeti és üzemeltető igények egyeztetése 1. előadás

Üzemfelépítési terv 1. Szállodai üzemrész szobák megoszlása, alapterülete, típus és nagyság szerint munkaterületek (alap és kiegészítő funkció) száma, nagysága, elhelyezésük közös helyiségek száma, funkciói, kapcsolatuk a szolgáltató és ellátó üzemrészekkel 1. előadás

Vendéglátóipari értékesítő helyek Üzemfelépítési terv 2. Vendéglátóipari értékesítő helyek vendéglátó üzletek típus-, befogadóképesség szerinti megoszlása termelőhelyek jellemző paraméterei raktárak elhelyezése, kapcsolataik áruátvétellel kapcsolatos igények különtermek száma, méretei, funkciói, kapcsolatuk a szállodai üzemrésszel „+” egyéb szolgáltató üzemrészek meghatározása alapfunkció kívüli helységek alapterülete, kapcsolatai igazgatás, adminisztráció területi- és elhelyezkedési igényei 1. előadás

Üzemeltetési program A szállodai, szolgáltató és vendéglátó üzemrészek munkaerő-szükséglete és beosztása munkaköri leírások, feladatok időrendi bontása a munkafolyamatok végzésének módja a számviteli ellenőrzési rendszer vázolása az üzemrészek ügyrendi felépítése A vendéglátó áruforgalom jellemzői, értékesítési módok szerint alkalmazni kívánt technológia főbb jellemzői raktározási, gépesítési igények vendéglátó üzletek nyitvatartási rendje az áru útjának megtervezése, ügyrendi felépítés Egyéb szolgáltató üzemrészek munkaköri meghatározása szolgáltatási specifikumok ügyviteli kapcsolatok 1. előadás

Munkakapcsolati terv Tartalma: üzemrészeken belüli és az üzemrészek közötti munkakapcsolati leírás munkakapcsolatok tartalmi kibontása részletes munkafolyamat és munkakapcsolat – vizsgálat a munkakapcsolat tartásának megkívánt módja és műszaki berendezés-igényei 1. előadás

Kereskedelmi terv A beruházás gazdaságossága a tervszerű kereskedelmi tevékenységtől függ! Koncepciók kidolgozása! Az értékesítési tevékenységek rendszerbe foglalása! 1. előadás

A kereskedelmi terv tartalma üzletpolitikai elvek értékesítés irányai, módszerei árpolitika áruk és szolgáltatások köre értékesítési szervezet felépítése, funkciói folyamatos piackutatás rendszere, szervezete reklám és PR módszerei, eszközei 1. előadás

Gazdasági terv A szállodai beruházásra vonatkozó döntés gazdasági előkészítése, megalapozása elsőrendű fontosságú. A döntés-előkészítés alapja: a létesítmény beruházás-oldaláról történő megítélése, az üzemeltetés gazdaságosságának vizsgálata. 1. előadás

Beruházási költségek 1. Beruházást megelőző költségek helyszínelemzés, kapacitástervezés, jutalék Ingatlanköltségek fekvés, ingatlanpiac, örökös haszonbérlet (?) Építési költségek köbméterre kalkulálva helységkoncepció 1. előadás

Beruházási költségek 2. Berendezési költségek Nyitás előtti költségek kategóriától függő energiatakarékos technika számítógépes információtechnika Nyitás előtti költségek nyitás előtti bérköltségek, munkaerő toborzás energiaköltség igazgatási és marketing-költség raktárak első feltöltése készpénz biztosítása (pénztárak, kassza) 1. előadás

Pénzügyi tervezés 1. Return of Investment Tőkemegtérülési idő (év) hány év üzemelés után fedezi a befektetett tőkét a bevétel (a forgalom) a nyereség (adózás utáni eredmény) befektetett tőke bevétel adózás utáni eredmény Return of Investment 1. előadás

Pénzügyi tervezés 2. Return on Investment A forgalom jövedelmezősége NOP = Net Operating Profit A forgalom jövedelmezősége Beruházás jövedelmezősége (hozam-mutató) NOP Forgalom Return on Investment ROI % NOP Forgalom × befektetett tőke NOP+ kamatok 1. előadás

Pénzügyi tervezés 3. Return on Equity A tőke jövedelmezősége NOP ROE % saját tőke 1. előadás

A beruházás gazdaságossága Az üzemeltetett létesítmény akkor tekinthető gazdaságosnak, ha az árbevétel adózás utáni tiszta eredménye fedezetet nyújt a befektetett tőke hiteltörlesztésére és a kamatokra, valamint tisztességes nyereség biztosítására. 1. előadás

A beruházási döntés A szálloda beruházás megvalósítására a döntést mindig a piaci kockázatot viselő vállalkozó hozza meg. 1. előadás

A szakmailag megalapozott döntés feltételei a következők: Tulajdonjogilag tisztázott terület biztosítása. Előzetes hatósági, szakhatósági állásfoglalások. Műszaki – gazdasági tervek. Beruházási program, melynek része az üzleti terv. Pénzügyi fedezet biztosítása. Ütemezés a beruházás három fázisára vonatkozóan – előkészítés, megvalósítás, üzembe helyezés. 1. előadás

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, viszontlátásra! 1. előadás