A számítógép alapegységei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Kovácsné Lakatos Szilvia
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
Személyi számítógépek
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Hardver, szoftver A hardver
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
Informatikai eszközök
Számítógép részei.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
BE KI Perifériák Számítógép.
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Perifériák.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Központi feldolgozó egység (CPU)
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Neumann János és elvei.
A személyi számítógép részei:
IT alapismeretek Csíki Gyula.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Hardware: (=kemény áru)
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A számítógép felépítése
Mai számítógép perifériák
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Sz&p prof.
Számítógépek és eszközök
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Számítógépek és eszközök
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Előadás másolata:

A számítógép alapegységei

A számítógép felépítése két részből tevődik össze: Hardver (a számítógép fizikai egységeinek összessége) Szoftver (operációs rendszer, programok, programcsomagok összessége)

CPU (Central Processing Unit): Központi Feldolgozó Egység => Hardver elemek: CPU (Central Processing Unit): Központi Feldolgozó Egység => A számítógép ,,agya’’, amely a gép tevékenységét irányítja. Rajta keresztül kapcsolódik össze a számítógép valamennyi része. A CPU végzi az adatokkal kapcsolatos számítási műveleteket is.

MEMÓRIA: Az információ – adatok és programok – tárolására alkalmas. ROM (Read only Memory): Csak olvasható memória, melyben a gép indulásakor lefutó rendszerprogramok találhatók meg. RAM (Random accress Memory): Olvasható és írható memória, melyben a gépben lefutó felhasználói programok és adatok találhatók meg.

A processzor és a memória ALAPLAP: A számítógép egységeinek összeköttetését biztosító speciális egység. Az alaplapon találhatók a gép legfontosabb elemei: A processzor és a memória

Az alaplapon ezekhez az elemekhez kapcsolódik az adatforgalom számára szükséges ún. buszvonal és a perifériák illesztője. ALAPLAP:

BOOT „BÚTOLÁS”: Az a folyamat, amikor a számítógépet elindítjuk: - operációs rendszer beindítása - ROM-ban lévő program végrehajtása

PERIFÉRIÁK INPUT (bemeneti) egységek: Ezeken keresztül az adat a számítógépbe juthat. Pl.: egér, billentyűzet, scanner… OUTPUT (kimeneti) egységek: Ezeken keresztül az adat a számítógépből a külvilágba juthat. Pl.: nyomtatók, monitorok…

A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok tárolására szolgál. A számítógéppel való kapcsolattartáshoz bemeneti egység (input) és az eredményt kijelző kimeneti egység (output) szükséges.

HÁTTÉRTÁR: Az a memóriaterület, ahol adatainkat tároljuk. Többféle csoportosítása létezik: - hordozható (floppy, CD, DVD) - beépített (winchester) 2. - mágneses rögzítésű (winchester, floppy) - optikai tárolású (CD, DVD)

Winchester = merevlemez - Feladata a sokszor használatos programok illetve adatok tárolása. - S az adtok gyors hozzáférésének biztosítása Ugyanúgy meg kell formázni, mint a hajlékonylemezt (floppyt), de ezt manapság már megformázva vásárolhatók. A formázás során alakulnak ki a sávok és a szektorok. Az adatok ezekben a szektorokban helyezkednek el, melynek visszakereséséről a FAT (File Allocation Table vagyis Fájl Hozzárendelési Tábla) gondoskodik.

FAT: Az operációs rendszerbe beépített rendszer. A FAT-ben tárolódnak az adathordozón lévő fájl nevek, a hozzájuk tartozó attribútumokkal (méret, elhelyezkedés, szabad terület)