Zalánkeméni Kakas István

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Az I. világháború
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Erzsébet Amália Eugénia
Az utolsó Árpádok ( ).
Az es szabadságharc.
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
ZICHY MIHÁLY.
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
Az I. Világháború Békekötések.
Kis történet kedves és kedvetlen embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt,
Bocskai István élete.
Utazás Perzsiába, útközben észtek, szamojédok és cseremiszek.
Az olasz természettudós és a dán csillagász
KIRÁLYI KORONÁK, KORONAÉKSZEREK.
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
Kolumbusz Kristóf felfedezései
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Hamburg, február 3. – november 4. Lipcse.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Kis történet kedves embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta.
Gábor Áron élete és kora
Müller Ferenc.
A lánchíd története.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
A három fa. Egy magas hegy tetején volt három fa. Egy szép napon beszélgetni kezdtek vágyaikról, reményeikről, álmaikról.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Daidalosz és Ikarosz története.
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
Korom Tamara: A szatmári béke
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Mikes Kelemen.
Olaszország.
Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.
Mikes Kelemen 22/C.
II. Rákóczi Ferenc.
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Kis történet kedves embereknek!.
Kecskemét az első világháború éveiben
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent István Király.
Horthy Miklós.
MAGNA HUNGÁRIA Dénes Aliz Katalin, Dénes Andrea, Ütő Erik Sándor és Sallai Krisztina Velmentina.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
SIT BACK, RELAX & ENJOY ! Victor Molev 1955-ben Nyizsnyij Novgorodban, Oroszországban született. Építészmérnöki diplomáját 1976-ban megszerezve építészként.
II. József A kalapos király.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Napóleon A császár.
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Sárrétudvari.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként.
Kelet-Európa és a Balkán
Kinizsi pál 1431?-1494.
A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
I. Ferenc József.
Szent Márton.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Előadás másolata:

Zalánkeméni Kakas István Átutazóban a cseremisz-tatárok földjén

Zalánkeméni Kakas István (1559 k.–1603) Kolozsvárott született, a délvidékről menekült gazdag családban A helyi iskolában tanult, neves tanárok alatt (pl. Heltai Gáspár) Bécsben, Padovában,  Bolognában szerzett jogi képesítést

Az Erdélyi fejedelemség szolgálatában Hazatérve Erdélybe, a fejedelmi udvarban kapott hivatalt, előbb kincstartó, majd a fejedelmi ítélőszék bírája Kakas István kolozsvári háza

Zalánkeméni Kakas István

Az erdélyi diplomata Első diplomáciai küldetését 1593-ban teljesítette. Lengyelországba utazott, majd onnan Angliába, Erzsébet királynőhöz. 1599-ben BáthoryAndrás lett Erdély fejedelme, Kakas István az új uralkodó mellett titkárként dolgozott Báthory András (1563–1599)

Új hazában A fejedelem tragikus halála után elhagyta az országot. Tirolba költözött, a ma Olaszországhoz tartozó Bolzanóban, második felesége birtokán telepedett le. Kakas István tiroli háza

Rudolf magyar király és német-római császár (1552–1612) A Habsburg-diplomata Kakas István levelet írt Habsburg Rudolfnak, melyben összefoglalta nézeteit a magyar ügyekről, és felajánlotta diplomáciai szolgálatait Rudolf császár és király a törökök elleni szövetség megtárgyalása ügyében Perzsiába küldte Rudolf magyar király és német-római császár (1552–1612)

A moszkvai Kreml Olearius rajzán  Utazás Perzsiába/1. A küldöttség 1602 augusztusában indult útnak A diplomaták Oroszországot is meg akarták nyerni szövetségesül, ezért először Moszkvába mentek 1602. november 27-én Borisz Godunov cár fogadta a küldötteket A moszkvai Kreml Olearius rajzán   Borisz Godunov (ismeretlen festő műve)

Utazás Perzsiába/1. Szánokon utaztak tovább Kazanyba, Nyizsnyij- Novgorod érintésével 1603 tavaszán hajón indultak délre, előbb a Volgán hajóztak, majd a Kaszpi-tengeren Lenkoránban kötöttek ki. A sah engedélyére várva a követség több tagja is megbetegedett, így Kakas István is . Hordágyon vitték tovább, de az út következő állomásán, Lahidzsán városában október 25-én elhunyt

Georg Tectander: Iter Persicum A küldöttség vezetését Georg Tectander vette át A sah fogadta őket, de a remélt szövetség nem jött létre 1604 őszén érkeztek vissza Prágába Kakas István feljegyzéseit Georg Tectander kiegészítette és publikálta Az Iter Persicumban olvasható, hogy a küldöttség útja során áthaladt a cseremiszek földjén

Az Iter Persicum a cseremiszekről/1. […] Miután már négy hétig várakoztunk Moscawban, december 7-én, mikor is éppúgy, mint az elején, sokféle étellel és itallal ismét 100 személy tisztelt meg bennünket a nagyfejedelem nevében, elindultunk Cassanba, a cseremisz tatárok fővárosába. Ez 200 német mérföldre, azaz ezer orosz versztnyire vagy olasz mérföldre fekszik Moscawtól. Muromból a cseremisz–tatár határon fekvő meglehetősen nagy Nisnáig haladtunk. Ezután a cseremiszek országába léptünk, mely fölöttébb félelmes, barátságtalan.

Az Iter Persicum a cseremiszekről/2. ( [A margón:] Cseremisz–tatár ország.) Vad, csupa mocsaras vidék, ahol sem élelem, sem szállás, sem egyéb egyáltalán nem kapható. Mindent, amire szüksége van az utazónak, magával kell vinnie, s útközben az erdőben kell felütnie sátrát. Itt egyetlen falu sincsen, csak itt-ott néhány tatár kunyhó. Ezek a tatárok kevés gabonát termelnek, kevés szántóföldet is művelnek. Inkább nagy számban tenyésztett lovak és juhok húsából tartják el magukat. Ha [az oroszok] dolgoztatni akarják a [cseremisz- tatár] népet, veréssel kényszerítik őket munkára, hiszen alig különböznek a féktelen állatoktól.

Felhasznált irodalom Klima László: Zalánkeméni Kakas István és az Iter Persicum  http://finnugor.elte.hu/index.php?q=kakas Tectander, Georg: Iter Persicum. Altenburg, 1610. – http://reader.digitale-sammlungen.de/en/fs1/object/ display/bsb10468331_00001.html Dr. Veress Endre: Zalánkeményi Kakas István 1558- 1603. Magyar történeti életrajzok. Bp. 1905. – http://mek.oszk.hu/05600/05652/html/