Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI"— Előadás másolata:

1 A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI

2 1700-ban Rákóczi XIV. Lajos francia uralkodó támogatását kérte
1700-ban Rákóczi XIV. Lajos francia uralkodó támogatását kérte. Levelei azonban a császáriak kezébe jutottak, őt elfogták, s a bécsújhelyi börtönbe zárták. Innen megszökött, s Lengyelországba menekült.

3 Spanyol örökösödési háború (1701-1714)
Az 1701-ben kitört a spanyol örökösödési háború, amely szembeállította a franciákat a Habsburgokkal. A harcok helyszínei: Spanyolország, Spanyol-Németalföld, a Német- római Birodalom és Észak-Itália Mivel emiatt nem tudták a Habsburgok erőiket Magyarországra koncentrálni, ez jó lehetőség volt a szabadságharc kirobbantásához. XIV. Lajos kész volt támogatni minden Habsburg-ellenes mozgalmat, így a magyarok törekvéseit is.

4 A franciák 1704-es höchstadti veresége fordulópontot jelentett.
XIV. Lajos háborúi következtében kimerült Franciaország nem bírta tovább a terheket. A magyarok helyzete romlásnak indult, melynek okai: a francia támogatás csökkenése majd eltűnése, és a császár ismét magyar területekre összpontosíthatta hadseregét. Ezután a szabadságharc reális célja már csak a rendi jogok biztosítása lehetett. A pénzügyi alapot egyre nehezebb volt előteremteni és a XVI. Lajos által folyósított havi tallér elenyészően kis összegnek bizonyult.

5 Az 1709-es malplaquet-i francia vereség után XIV
Az 1709-es malplaquet-i francia vereség után XIV. Lajos nyíltan tudatta Rákóczival, hogy békét köt a Habsburgokkal, s beszünteti a magyar mozgalom támogatását. Ezzel a francia segély végleg elapadt. Az utrechti békeszerződést április 11-én kötötte meg a Habsburg birodalom és Franciaország. Rákóczi próbálkozott megnyerni más országokat. Követei tárgyaltak porosz, dán, svéd és lengyel vezetőkkel, de hiába. Az orosz kapcsolatok jelentősége azonban megnőtt, s a fejedelem még ben, Varsóban szerződést kötött. I. Péter cárral. Az oroszoknak viszont nem állt érdekükben új frontot nyitni a Habsburg birodalommal szemben, s a svédek újabb támadása Oroszország ellen végképp tárgytalanná tette a szerződést.

6


Letölteni ppt "A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések