375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője 2010. március 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Értékelés a pedagógiában
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
Vegyész és kémiatanár mesterképzések
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KÉPZÉSEI A képzések szakmai felelőse: a Környezettudományi Intézet Fő feladata a tudomány területek közötti.
Tisztelt Bíráló Bizottság!. Mi, a fiatal generáció nagy a csábítást érezünk arra, hogy a jövőt kutatva jóslatokba bocsátkozzunk, hogyan alakul az emberiség.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Természeti erőforrások védelme
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Az emberi természet természettudományos vizsgálata
Környezettan alapszak (BSc)
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A vidéki tér sikertényezői
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Minőség menedzsment 6.előadás
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Zentai László, tanszékvezető TTK Nyílt nap, I. 27. Földtudományi alapszak - térképész szakirány A térképész.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
A fenntarthatatlan világ
Az ELTE-TTK BSc szakjai, szakirányai, tervezett mesterszakok
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A környezettudományi képzés az ELTE-n, együttműködési lehetőségek
Beszámoló a projekt megvalósításának tapasztalatairól.
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
PANNON EGYETEM MÉRNÖKI KAR Bemutatkozik a Mérnöki Kar szeptember 2. Mérnöki Kar Minőség és Elismertség.
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
A szakiskola jelene és jövője
LEADER, Identitás, Sport
PANNON EGYETEM KÉMIA ALAPSZAK.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Professzor Ujvárosi Miklós életútja és munkásságának hatása
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
Vajon mi motiválja a munkavállalót?
Én miért választottam a BME Villamosmérnöki szakát?!
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Előadás másolata:

375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Önök, akik a Természettudományi Kar intézeteinek eddigi beszámolóit végighallgatták, érdemben a TTK minden munka- társának, tehát a mi beszámolónkat is meghallgatták. Most ugyanis egy olyan szervezet, a Környezettudományi Centrum számol be, amelynek minden munkatársa egyúttal egy intézet- hez tartozik. A Centrum mátrixszervezet, amelyet a környezet- tudomány oktatási feladatainak és kutatási munkájának koordinálására hoztunk létre. Ez a különleges helyzet megen- gedi, hogy a problémákat többször személyes stílusban tárgyaljam, az előadásba személyes mozzanatokat is említsek. Az előadásom célja az, hogy meggyőzzem Önöket a Környezettudomány, mint tudományág önállóságáról, oktatásának és művelésének fontosságáról, arról, hogy ezen a téren a TTK-nak nagy és egyre növekvő súlyú feladatai vannak és lesznek is a jövőben.

Van-e környezettudomány? Van! Az elmúlt 50 évben alakult a Földre, természeti és alkotott alrendszerei jellemzőire, azok összefüggéseire, megőrzésére, változásai előrejelzésére, alakí- tásukra szolgáló önálló tudomány Elkülönülés: kérdésfelvetés, megkö- zelítés, módszer jellegzetességei

→ A tárgy a Föld

Környezet: az embert (egyed, csoport) körülvevő tényezők összessége Milyen ma a környezetük? Szép, vagy elkeserítő? Mindenki maga döntheti el! Környezetünket nagyon sokoldalúan lehet jellemezni Egyik lehetőség: képeim

 természeti környezet

Minden eleme természeti, de gondozott környezetben vannak!

Megművelt terület, pár lépésre a Tiszától

 mesterséges, épített környezet

A levegőszennyezés egyik fő forrása a szénerőművek működése

A kép egy különben színvonalas szálloda ablakából készült

A szénerőművek Nyugaton is növelik a légszennyezést

Dunakilitinél teljesen felépített műtárgyak rozsdásodnak

 társadalmi, mentális környezet Munkahelyi mindennapjaink az egyetemen

Az embertömeg nyaralásunk alatt is környezetünk része

Környezetünknek számos más, képben ki nem fejezhető mozzanata is van Hogyan kell leírnunk a környezetet? Melyek a legfontosabb paraméterei? Mi alakítja? Válasz: környezettudomány!

A jelenből a jövőre következtetni: látszanak a globális kihívások Népességrobbanás Energiaellátás Klímaváltozás Vízbiztosítás Élelmiszerellátás A környezet degradációja Terrorizmus, háború

A válaszok helyi, regionális, kontinentális és globális szinten az emberiség sorskérdéseit jelentik A válaszokat, teendőket csak a tudomány irányításával lehet megtalálni

A világ természetileg, etnikailag, kulturálisan, szervezettségben, politikailag tagolt, a nézetek drámaian eltérnek egymástól → a kihívásokra bizonyosan nincs közös válasz Fenntarthatóság: úgy elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy nem veszélyezteti a jövő generációkét

Környezettudomány: multidiszciplináris, interdiszcip- lináris, transzdiszciplináris Rendszerszemlélet a legfontosabb követelmény: új megközelítés! a TTK-n minden szakterület a legmagasabb szinten képviselve: együttműködéssel az oktatásért

Oktatás: 1997-től környezettan tanári szak környezettudomány szak környezettan alapszak környezettudomány mesterszak Környezettudományi Doktori Iskola A TTK-n erre nem jött létre intézet!

2006-tól: két-ciklusú rendszer

Környezettudományi kutatások: A klasszikus természettudomá- nyos diszciplinákhoz képest más megközelítést, kérdésfeltevést, válaszolási módokat igényel Milyen lesz a jövőbeni környezet? Biztos: a jövő természettudományos oktatási és kutatási feladatainak jelentős része e felé irányul!

Ez egy új szemléletet követel! Számos más példa képviseletében: Környezeti ásványtan bemutatása Köszönöm a figyelmet!