Természeti törvény és magyarázat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

Informatikai tudásleképezés paradigmái és problémái Szekeres András Márk.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Matematika a filozófiában
A fizika világ- és Isten-képe
Gondolatok a barátságról
I S A A C N E W T O N.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Görög filozófia.
A hit ideje, a „most” Folk Iván. Róma 10:10 Márk 5:36 A szívünkkel hiszünk.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Műveletek logaritmussal
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Logika Érettségi követelmények:
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
Newton mechanikája gravitációs elmélete
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Albert Einstein idézetek.
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben I
Buddhista logika és paradoxonok
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Einstein és a relativitáselmélet
Isaac Newton.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A csillagászat keletkezése
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Tudományos magyarázat
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
A tudományos forradalom 2. Newton-kurzus,
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Isaac Newton ( ) Newton elődei:Newton elődei: –René Descartes ( ) – mozgó anyag, mechanikai kölcsönhatás, a matematika alkalmazása –Pierre.
Fogalom Kérdezz! Felelek.
Issac Newton Gravitáció
Bölcsességek, aforizmák
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
Darwin egy megtervezett bolygón Tények és tévhitek.
Isaac Newton Principia
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Az ókori kultúrák.
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
A fizika mint természettudomány
Atomi mondatok Nevek Predikátum
III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A teremtő és gondviselő Atya
Előadás másolata:

Természeti törvény és magyarázat Elméletek, modellek 2. Természeti törvény és magyarázat

A „természeti törvény” fogalma Valamiféle szükségszerű kapcsolatok a természetben (illetve ezek nyelvi kifejezése) Miért pont „törvény”? Legalább két dolog sántít: a) törvényhozó? Hiszen a törvény konvenció, amit valaki valamikor meghozott b) törvény betartója? A törvény konvenció, amit szabad akarat alapján tartunk be - vagy nem tartunk be: törvényszegés??? Mennyire természetes így gondolni a természetre?

A fogalom gyökerei 1.: a Biblia zsidó vallás: Isten mint törvényhozó ezen a területen korábban: Gilgames-eposz: Marduk napisten a csillagok törvényhozója Isten kb. 10 helyen ad parancsot a természeti létezőknek, hogy megfékezze őket, pl: „Mikor felveté a tengernek határait, hogy a vizek át ne hágják az ő parancsolatját…” (Példabeszédek 8,29) chok: 1. határ (terminus); 2. törvény (lex)

A fogalom gyökerei 2.: a görögök I. klasszikus görögség: bár a tudományos vállalkozás létrejön, nincs „törvény”-fogalmuk (elvek, tételek) nomosz: törvény mint az ember társas viselkedésének elve  konvenció logosz: a világ szükségszerű, ésszerű elrendeződése II. Kései görögség, sztoicizmus: az isteni elrendezésben való hit a kettőt összemossa: „A logosz a természet nomosza” (egy helyütt Khrüszipposz), de nem foglalkoznak a logosz rendjének feltárásával (kivéve pl.: „asztronómia”)

A fogalom gyökerei 3.: a Corpus Iuris Római Birodalom terjeszkedése, „kozmopolitizmus”: elkülönül a helyi szokások és konvenciók által meghatározott pozitív jog a minden népre egyetemesen érvényes természetjogtól. (kb 3. sz) Corpus Iuris (6. sz): „A természetjog az, amit a természet tanít meg minden élőlénynek, s ez nemcsak az emberi nem sajátja, hanem közös minden állatra is… Ebből ered férfi és nő egysülése, amit házasságnak nevezünk, s vele a gyermekek nemzése és gondozása, és valóban azt találjuk, hogy minden állatra, még az igen vad állatokra is jellemző ennek a törvénynek az ismerete.”

A fogalom gyökerei 4.: a kereszténység természetjog = sztoikus harmónia = Isten parancsa = keresztény erkölcsiség ha valaki v. valami megszegi (mert megszeghető!), büntetni kell, pl.: a) embereket megtámadó állatok (disznók kivégzése) b) rovarok és madarak megátkozása pestis idején c) természetellenesen viselkedő állatok elleni perek pl. 1474, Bázel: egy tojást rakó kakast máglyára küldenek

A modern fogalom kialakulása A „természeti törvény” modern értelemben kb. egyidős a modern tudománnyal: 17. sz. „Az olyan dolgok, melyek nélkülözik az észt, sem a törvényre, sem az engedelmességre nem képesek. Ezeknél az isteni hatalom működése és a természet szükségszerűsége csak metaforikusan neveztetik törvénynek.” (Suarez, Tractatus de Legibus, 1612) Mégis: ekkor virágzanak az abszolutista államok  a természetet egy olyan ideális államhoz hasonlítják, ahol Isten az abszolút hatalmú törvényhozó: innentől kezdve egy metaforaként szerepel

A fogalom legfőbb modern forrásai 1. R. Descartes (1596-1650) „… felfedeztem néhány törvényt, amelyeket Isten olyanképpen állapított meg a természetben, amelyeknek olyan fogalmait véste lelkünkbe, hogy kellő megfontolás után nem tarthatjuk kétségesnek pontos érvényesülésüket mindabban, ami van vagy történik a világban.” (Értekezés a módszerről, V.) ha Isten több világot teremtett volna, ezek mindben érvényesek lennének a mechanikai viselkedés alapszabályai „törvények” (vagy „szabályok”), néha matematikai formában is! (vagy: fénytörés törvénye)

A fogalom legfőbb modern forrásai 2. Isaac Newton (1643-1727) Principia Mathematica Philosophiae Naturalis: mozgástörvények + a gravitáció törvénye a törvények matematikai összefüggésekként törvények, nem „metafizikailag” (lásd gravitáció törvénye)  matematika és törvény házassága Newton nyomán a tudományos szótár egyik alapfogalma lesz: a tudós a természet törvényeit tárja fel

Mennyire természetes a fogalom? „Egy misszionárius elbeszélése szerint a kínai ateisták nem fogékonyabbak a Gondviselés iránt sem, mint a Teremtés iránt. Amikor azt tanítjuk nekik, hogy Isten, aki a semmiből megteremtette a világegyetemet, végtelen bölcsességéhez méltó egyetemes törvényekkel kormányozza azt, amelyeknek minden teremtmény bámulatra méltó szabályossággal engedelmeskedik, akkor azt válaszolják, hogy ezek fennkölten hangzó szavak, amelyekhez azonban ők semmiféle elképzelést nem tudnak kapcsolni…” (d’Argens, 1737) Kellettek-e a középkori kakasperek a modern tudomány születéséhez?

Mit csinál egy törvény? Kepler: a fizikai világ egyszerű (és a törvények is) Klasszikus nézet: magyarázatot ad C.G. Hempel Scientific explanation. 1965 Egy empirikus tartalommal rendelkező mondat (Hőmérő higanyszál változása): explanandum Magyarázata kétféle más mondattal Előfeltételek (C1, C2, C3, …Ck) Általános törvények (L1, L2, L3, …Lk) explanans Mikor adekvát egy magyarázat?

Adekvátság logikai feltételei Az explanandumnak az explanans logikai következményének kell lennie. Az explanansnak általános törvényeket (is) kell tartalmaznia. (De nem kell feltétlenül nem-törvény jellegű mondatokat tartalmaznia) Az explanansnak empirikus tartalommal kell rendelkeznie (így tesztelhetőnek kell lennie)

Az adekvátság empirikus feltétele Az explananst alkotó mondatoknak igazaknak kell lenniük. „Erős konfirmáltság” nem elég! T1 időben sok érv szólt amellett, hogy létezik flogiszton – T2 időben azonban nem. Így azt kellene mondanunk, hogy T1 időben jó (igaz) volt a magyarázat, T2 időben nem. C1, C2, C3, …Ck) (L1, L2, L3, …Lk)  logikai dedukció E (empirikus jelenség leírása) Az előrejelzés uú. működik, mint a magyarázat

A fedőtörvények (covering law) Cél kielégítő oksági magyarázatot adni Az előfeltevések a fedőtörvényekkel együtt (A statisztikus magyarázatokra egyelőre nem működik) A magyarázatoknak különböző szintjei lesznek Kepler törvények Gravitáció általános elmélete … Nem minden szint tud minden jelenségre kielégítő magyarázatot adni (emergencia) Víz miért átlátszó és miért oltja a szomjat? Mekkora egy téglafal térfogata?

A problémák Mitől lesz egy törvény általános? Minden almvas piros Almvas = vagy alma k-ban t-kor, vagy vasoxid Hogyan garantáljuk, hogy univerzális állításokat tegyünk? (zöld, női, OK?) Aszimmetria: Inga hosszával magyarázhatjuk az inga periódusát, de a periódusából nem a hosszát

Véletlen általánosítás Irrelevancia Véletlen általánosítás KG okos, mert minden módszertan-tanár okos (esetleges a magyarázat) Hibás egyesítés Kepler törvényei + Boyle törvénye magyarázata Kepler törvényeinek… Minden törvényünket egyesíthetjük és abból minden következik – ez jó magyarázat?

Kitcher – magyarázó egyesítés Ami igazi magyarázat, az nem a deriválhatóság adott fedőtörvényekből, Hanem a jelenségeket leginkább egyesítő mondatok megtalálása A cél egyre jobban érteni világunkat Meg szeretnénk érteni, hogy a tudományos magyarázat hogyan érteti meg velünk a világot

A magyarázandó mondatok (konzisztens) összességéből indulunk ki (K) A magyarázat E(K) a K-t lehető legjobban egyesítő mondatok összessége (vagy a K-t legjobban szisztematizáló mondatok) Newtoni dinamikus korpuszkuláris modell – néhány alapfeltevéssel fizikai, optikai, kémiai jelenségek magyarázata Darwin evolúciós elmélete – a fajok kialakulásának vázlata Sikeres érvelési minták

Margaret Morrison 2000 Bevett nézet: HA egy elmélet egyesít, AKKOR magyaráz Az egyesítő elméletek (gyakran) nem magyaráznak! A legtöbb kvantitatív törvény nem tekinthető oksági magyarázatnak

Példa 1 (ZG) - Szigetbiogeográfia S = C Az S fajszám C konstans (taxonra jell.) A terület Z állandó log S = log C + zlogA Új-Guinea körüli szigetek madárfajai (Fajszám távolságtól is függ)

Island 1917 1968 Extinctions Immigrations %turnover Los Coronados 11 11 4 4 36 San Nicholas 11 11 6 6 50 San Clemente 28 24 9 5 25 Santa Catalina 30 34 6 10 24 Santa Barbara 10 6 7 3 62 San Miguel 11 15 4 8 46 Santa Cruz 36 37 6 7 17 Anacapa 15 14 5 4 31

Példa 2-4 (MM) Newton Principia: nem ad mechanikus magyarázatot! Maxwell – eredetileg éterörvény modell – fizikai magyarázat (is) Darwini és mendeli modell egyesítése: minden nagyon jó, de hogyan is működik a dolog?

Egyesítés módjai Reduktív egyesítés: két jelenséget azonosnak tekintünk (pl. elektromágneses és optikai jelenségek) Tényleg ugyanaz, vagy csak ua. az absztrakt matematikai modellel leírhatók? Szintetikus egyesítés: két folyamat vagy jelenségcsoport integrálása

Kitcher, Philip (1981), ‘Explanatory Unification’, Philosophy of Science 48, 507-531. Kitcher, Philip (1985), ‘Two Approaches to Explanation’, The Journal of Philosophy, pp. 632-639. Salmon, Wesley (1984), Scientific Explanation and the Causal Structure of the World, Princeton: Princeton University Press. Schurz, Gerard (1999), ‘Explanation as Unification’, Synthese 120, 94-114. Margaret Morrison (2000) Unifying Scientific Theories, Cambridge UP http://zeus.uwindsor.ca/courses/biology/macisaac/55-437/lecture9.htm Zilsel, E.: „A fizikai törvény fogalmának keletkezése” Filozófiai figyelő 1986/?. Needham, J.: „Az emberi törvény és a természeti törvények” Filozófiai figyelő 1984/3. Ropolyi L., Szegedi P. (szerk.): A tudományos gondolkodás története. Eötvös kiadó, 2000. – III/D. fejezet: „Egy hosszú történet: a természeti törvény fogalmának kialakulása” Hempel, C. G., P. Oppenheim, "A tudományos magyarázat logikája" http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/tudfil/ktar/forr_ed/Hempel1.htm