személyes menedzsment munkamódszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
A design szerepe Végvári Imre, kreatív igazgató Online Marketing - Keresőmarketing, Linkmarketing és Egyéb technikák.
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
Többet ésszel, mint erővel
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
2. előadás.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Forrás: Infografika Forrás:
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
4. Kreatív döntéshozatal
A képzőművészet-terápia
É P Í T É S B E R U H Á Z Á S I II III IV Rostás Zoltán ÉPÍTÉSZETI PROGRAM GYAKORLAT.
Tartalom mindmap tézis mottó az előadás címe 113/07/2014 Rostás Zoltán Az építészeti program tartalma.
BME-Építészmérnöki Kar – Építéskivitelezési Tanszék
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Informatika.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Soft skills.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Digitális világ – interaktív táblán
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
SIKERES KAMPÁNYSTRATÉGIÁK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA REKLÁMOK ÉS PSZICHOLÓGIA Kincsesné Vajda Beáta Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
BERUHÁZÁSI KÖLTSÉGEK BECSLÉSE
Az építésgazdaságtan rendszere BERUHÁZÁSTERVEZÉS, ÉPÍTÉSGAZDASÁGTAN ÉS -MENEDZSMENT ROSTÁS ZOLTÁN Bemutatás négy céllal: 1.A szépirodalom szakmai.
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Á B R Á Z O L Á S T E C H N I K A ábrázolási módszerek és vizuális alátámasztási technikák az építési projekt menedzsmentben Összeállította: Vidovszky.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
TÖBBET? JOBBAN. hatékonyságnövelő módszerek KIV2 GYAKORLAT 2016 Rostás Zoltán.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A Károly József Irenaeus Fizika és Találmányi Verseny képekben és számokban Bogdan Károly, Ady Endre Líceum, Nagyvárad.
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
A 99,4 SUNSHINE FM BEMUTATÁSA, FELÉPÍTÉSE
A képzőművészet-terápia
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Programjaink fizikából a es tanévben
Előadás másolata:

személyes menedzsment munkamódszerek TÖBBET? JOBBAN. személyes menedzsment munkamódszerek KIVITEL 2 GYAKORLAT 2014 Rostás Zoltán

Tudnak Önök dolgozni? … AKKOR EZ ITT ÖN?

És élvezik is?

A simább út… Amit az ember átlátni s megismerni fáradság nélkül nem tud, azt közönségesen inkább azon oknak tulajdonítja, mely apárúl fiúra, mint valamely igazság, axiómaképp ment át; mintsem annak józan s egészséges létét vagy nemlétét önerejével vizsgálná meg; inkább a régi szokás göröncsös útján izzad élte fogytáig, mintsem pillantatokig eszét fárasztaná egy kissé jobb szisztéma és simább út feltalálása végett. Gr. Széchenyi István

személyes munka elemei Online kommunikáció Célok és eszközök kezelése Olvasási készség növelése Íráskészség fejlesztése Hatékony jegyzetelés Adatbányászat Kreativitás fejlesztése Hatékony feladatmegoldás IDŐGAZDÁLKODÁS komplexitás

A mai gyakorlat célja segítséget adni a korszerű személyes munkavégzéshez bemutatni néhány azonnal használható módszert és szoftvert ezekkel a módszerekkel és szoftverekkel előkészíteni a félév gyakorlatait

1. teszt: Mi volt az üzenete az előző oldalon bemutatott képletnek? (a lényeglátás fontossága)

LISTÁK FELADATLISTÁK TÁRHELYEK Első rész

Mutasd a listád, megmondom ki vagy! Kérem, vegyék elő a listáikat…

Az állatok különféle fajtái „Jóravaló Ismeretek Mennyei Gyűjteménye” kínai enciklopédiából: a) a császár állatai, b) balzsamozottak, c) idomítottak, d) malacok, e) szirének, f) mesebeliek, g) kóbor kutyák, h) olyanok amelyek ebben az osztályozásban szerepelnek, i) őrülten rázkódók, j) megszámlálhatatlanok, k) olyanok, akiket a legfinomabb teveszőr ecsettel festettek, l) másfajták, m) olyanok, akik az imént törtek össze egy vázát, n) olyanok akik távolról légynek tűnnek. Umberto Eco: A lista mámora in. Ellenséget alkotni és más alkalmi írások - Európa, Budapest 2011 – 153.o.

Idő-feladat-fontosság listák FELADATLISTÁK A NETEN egy- és többszereplős importálható összekapcsolható (mail, tel, laptop) Todoist (Web-Based, Free) Tom's Planner (Web-Based, Free) Monkey mGSD (Web-Based, Free)

amit én használtam… ide mindenki tegye be a sajátját, ha van

amit én használok… ide mindenki tegye be a sajátját, ha van

Információ tárolás és kezelés naplók, weboldalak, stb.

Információ tárolás és kezelés online tárhelyek

ALKOTÓ MÓDSZEREK SEGÉDSZOFTVEREK Második rész

Hogyan döntünk… Elméletileg: bal agyfélteke (racionalitás, tudás, infomrációk…) Megfigyelések alapján: a jobb oldallal (érzelmek, lelkesedés, hitek, stb.) Az oldalt látható „kuoros” a Metropolitan Museum-ban látható. Vajon valódi?

A racionális döntés elmélete Descartes és felvilágosodás kora Herbert Simon és az Egyetemes Problémamegoldó Modell James G. March és az elégtelen figyelem elmélete Matematikai modellezés és szoftvertámogatás

Az emocionális döntéselmélet Túlélők, szemtanúk elbeszélései alapján tudósok kutatják az emberi viselkedést váratlan (veszélyes) helyzetekben Malcolm Gladwell és Johann Lehner könyvei (kutatásai) egyfajta „oral history” módszerrel ilyen helyzeteket átélt embereket szólaltatnak meg

A vizuális döntés történeti távlata A vizualitás fontossága: háborúk, harcmezők döntései városok tűztornyai hajózás a part mentén tömegoktatás: Biblia a templomok üvegein, falain, a kapukon… stb.

Tudósok a vizualistásról „…az emberek jóval inkább gondolkodnak előbb képekben, csak azután szavakban. " (Nyiri Kristóf tudományfilozófus) „A gesztikulálás, mutogatás képei jóval a szóbeli kommunikáció előtt életre hívták már a csoport döntéseket, és lényegi szerepet játszottak az emberi fejlődésben.” (Csányi Vilmos, etológus)

Az Altamira-i barlangfestmény Az első csoportmenedzsment foglalkozás (csoportépítő tréning) amely vizuálisan oktatta a tagokat, hogyan kell egy bölényt EGYÜTT elejteni.

a mai gyakorlaton… mandala mindmap … szeretnénk megismertetni Önökkel négy, az Építészkaron (és később is) jól használható kreatív, gondolkodást serkentő módszert. ötletmátrix infografika

2/első módszercsoport I II III IV mindmap

Alapfogalmak Gondolattérképnek nevezzük azokat a grafikus megoldásokat, amelyek láthatóvá teszik azt, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz bizonyos tények, jelenségek, felvetések. Ezen belül megkülönböztethető a fa-struktúrákat alkalmazó modellek (mindmap), valamint a hálózati struktúrákat kialakító modellek (concept map) családja. a D-day magyarázó ábrája

a FM és a minőségbiztosítás kapcsolata – egy tudományos dolgozatból

könyvelemzés mindmap használatával

Mindmap készítése Központi gondolat Gondolati elemek, részek felírása Hierarchia, fontossági sorrend, időbeli sorrend kialakítása A térkép átrendezése, a gondolati elemek átszervezése

Mindmap szoftverek freeplane Xmind Cmap tools Jövő órán szükségük lesz legalább az egyik programra, (ajánlott az első kettő) ezért kérjük szíveskejdenek letölteni és elkezdeni használni őket.

2/második módszer I II III IV mandala

a mandala módszer egy strukturált, szabályozott és nagyon egyszerű eszközökkel operáló, bonyolult problémákat is kezelni képes vizuális gondolkodási módszer – egy szabályozott mindmap

inspiráció: a tibeti mandalák (meditációs gyakorlatok színes homokkal)

a módszer lényege egy középponti gondolat (téma) köré épül a probléma teljes „körbejárására” alkalmas több szintű – a teljes képtől a részletekig egyszerre vizuális, asszociatív és strukturált segíti a részek közötti összefüggések feltárását Példa: egy cikk összefoglalója (8 fejezettel) http://www.activegarage.com/wordpress/wp-content/uploads/SAMURAI-WALK-Concept.png

példa: életpálya - tervezés

mindmap vs. mandala tetszőleges mélységbe hatoló, az egyes ágakon kiegyensúlyozatlan, kifejezetten aszimmetrikus szabad rendszer strukturált mindig 4-8 elemet továbbfejlesztő, egyensúlyra törekvő kötött rendszer

mandala térkép készítése a központi „mag” – gondolat, probléma a központi „kör” – a legfontosabb 8 gondolat a külső kör „magjai” – a 8 központi gondolat a külső körök „magjaivá” válik a külső körök magjai köré újabb 8 gondolat, szempont, adalék, információ, érték, stb. Ha betelt a lap, akkor a külső magok körüli gondolatokat egy újabb lap középponti magjaivá tehetjük.

Ingatlanfejlesztés mandalatérképe

2/harmadik módszer I II III IV ötletmátrix

AZ ÖTLETMÁTRIX 1. Határozzuk meg az ötletelés célját. Írjuk fel vízszintesen a lehetséges értékelési szempontokat. Az egyes tényezőkhöz függőlegesen írjuk fel a ötletek variációit. Keressünk lehetséges kombinációkat úgy, hogy minden oszlopból és sorból kezdetben több, a végén pedig csak egy ötletet választunk ki.

Az ötletelés aranybányája: A NŐI TÁSKA

helyiségkapcsolati diagram

2/negyedik módszer I II III IV INFOGRAFIKA webes források:

INFOGRAFIKA Az infografika alkalmazott grafikai terület, a rajz, fénykép és a szöveg együttes alkalmazása, mindezen területek formanyelvének felhasználásával létrejött illusztráció. Több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető.

Találja ki ennek az infografikának a műfaját (címét)! Dustin Thorldson építész szakmai önéletrajza

Ugyan az a műfaj – másik tervező, más stílus, más cél…

a Kari oktatás rendszerterve ezt a módszert a 8 kérdéssel még fogjuk alkalmazni máshol is…

USA DIÁKOK IDŐBEOSZTÁSA KÜLÖNFÉLE EGYETEMI INFOGRAFIKÁK Diákok szokásainak feltérképezése Diákok teljesítménymérese adatokkal USA DIÁKOK IDŐBEOSZTÁSA (alvásidőn kívül) A KÖRDIAGRAM ÉRDEKESSÉGE: A VÉGE 110% … szép, DE

ésszerű használat esztétikai értékek ♠ ♥ ♠ MÚZEUMOK ♥ MŰKÖDÉSI ♣ MODELLJE ♦ hatalmi /szabályozási környezet intézményi/kulturális környezet INTÉZMÉNY GAZDASÁGI hatalmi/kulturális reprezentáció ideológiai megerősítés nemzetközi hírnév szabályozási (jogi) és költségvetési lobby kulturális politika média, sajtólobby viták és támpontok értelmezés, reflexió kulturális küldetés értékmentés és értékközvetítés oktatás, képzés tudományos teljesítmény használat üzemeltetés gazdálkodás fejlesztés értékközvetítés oktatás, nevelés tájékoztatás szórakoztatás kiszolgálás gyűjtés, kutatás feldolgozás tud. közzététel állagmegóvás tárolás, őrzés szervezés, vezetés szolgáltatás, kommunikáció TEVÉKENYSÉGEK TEVÉKENYSÉGEK szakmai tevékenységek biztonsági, kényelmi szolgáltatások ésszerű használat esztétikai értékek interakció közvetítés befogadás reflexió, hatás gazdálkodás KÖZÖNSÉG intézmények fenntartók szponzorok működtetés technológiai megoldásai kényelmi / kereskedelmi berendezések energetika, kibocsájtás építészeti reprezentáció megközelítés, helyi védelem, épített körny. árpolitika fund-raising reklám, szponzoráció partnerség, pályázatok költségvetési lobby hasznosítási bevételek hatékony gazdálkodás gazdasági admin. INFRA- STRUK- TÚRA GYŰJTE- MÉNY manipuláció raktározás, védelem kezelés eszközei infotechnológia technológiai/anyagi környezet gazd./pénzügyi környezet ♣ ♦ KÖRNYEZET -- PARTNEREK – ERŐFORRÁSOK – TEVÉKENYSÉGEK

EZ PEDIG EGY INFOGRAFIKA AZ IDEI TANANYAGBÓL

… ÉS AMI KIMARADT (3. rész) INFORMÁCIÓGAZDÁLKODÁS ELŐADÁSTECHNIKA, PREZENTÁCIÓ … ÉS AMI KIMARADT (3. rész)

információgazdálkodás

ami kimaradt… előadástechnika – most nincs rá idő, de megtalálják (külön file-ban) Öveges József professzor a fizika Steve Jobs-a

Á B R Á Z O L Á S T E C H N I K A külön diasorozat ábrázolási módszerek és vizuális alátámasztási technikák az építési projekt menedzsmentben külön diasorozat Összeállította: Vidovszky István PhD

gyakorlati feladat negyedik rész

HÁZI FELADATOK 1. A hatályos tervpályázatokra vonatkozó kormányrendelet letöltése és tanulmányozása. (megtalálható a honlapon a segédletek között) http://mono.eik.bme.hu/~zrostas/index.html 2. A következő órára szíveskedjenek számítógépet hozni. Akinek nincs laptopja (nekem sem volt egyetemista koromban), az úgy válasszon csoportot, hogy abban legalább egy gép legyen.

gyakorlati feladat a legnehezebb: alakítsanak 4 fős csoportokat – figyelem, egész félévben ebben a csoportban fognak dolgozni… Feladat: Ön (miután elolvasta a kötelező olvasmányt a kreativitásról) feltalálta a vízben oldódó csónakot*. (Ez többsíkú probléma lehet az Ön esetében, de most maradjuk a technikai részleteknél.) Terápiás jellegű, de hatékony csoportmunkában rajzolják meg a vízben oldódó csónak funkciósémáját MINDMAP segítségével ábrázolják egy INFOGRAFIKÁN ennek működését és helyes használatát Az óra végén adják be, nevekkel és a csoport nevével. (MEGOLDÁSI IDŐ: 15-20 PERC. ÉRTÉKELÉSI SZEMPONT: tartalom és forma egysége, és az Építészeti Minőség…) * copyright: dr. Török Ferenc az Európai Szabadalmi Ügyvivői Kamara (epi) jogérvényesítési bizottságának elnökhelyettese, Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara Elnöke

AJÁNLOTT IRODALOM: Herbert Simon – összes műve Pólya György: A gondolkodás iskolája (Akkord, 2000) Kaszás György: Gondolkodjunk, mert vagyunk! (HVG könyvek, 2011) Csíkszentmihályi Mihály: Kreativitás (kötelező olvasmány) webes források: http://www.studygs.net/shared/mgmnt.htm http://www.activegarage.com/flexible-focus-67-achart-bchart http://www.daijob.com/en/columns/williamreed/article/2526 http://www.apkzoom.com/Tools/Mandala9-67796.html#.USDCsKU03Qg http://s3images.coroflot.com/user_files/individual_files https://lh6.googleusercontent.com

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !