1 A technológia megközelítése a társadalmi összeütközések felől 2006. 11. 13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A konfliktusok és kezelésük
Érzelmek és kultúra összefüggései
Márkaépítés – Hitelesség
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
Tudás, közösség, hatalom
2. előadás.
FLARM: Levegőben történő összeütközés elkerülése
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
A béke az élet alapfeltétele
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A gazdasági fejlettség mutatói
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Napocska Napköziotthon
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
Szocializáció2. Boreczky Ágnes. Szocializáció2. Boreczky Ágnes.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
A mentális betegségek osztályozása,
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Észak Dél ellen.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Március órától út 114-ben (óra helyett)
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Jogviszony és jogi felelősség
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
A konfliktusok és elhárításuk
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Egyéni döntések a szervezetben
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
Kulturális antropológia II.. Evolucionizmus* Evolúció = Változás? Fejlődés? Rendezőelv? Integráció ~ differenciálódás Szociáldarwinizmus * Teoretikus.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Elméleti közgazdaságtan
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
Konfliktuskezelés - mediációval
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Ideológiák.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Neorealizmus és neoidealizmus
Az innováció következményei. A., A következmények vizsgálata – az eddigiek során igen kevés figyelmet fordítottak rá I. Az ügynökök véleménye II. A hagyományos.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Hol használjuk? küldő jel csatorna fogadó Partner háttérismeretei Partnerrel való viszonyunk Partner motivációja Kiegészítő mechanizmusa Hely Idő.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Kognitív és emotív jelentés
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
6. A szerep fogalma a szociálpszichológiában
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

1 A technológia megközelítése a társadalmi összeütközések felől

2 Megjelenő fogalmak Társadalmi összeütközés Kooperáció, harmónia – élesedő verseny Társadalmi konstruktivizmus Funkcionalizmus Szimbolikus interakció Variáció, szelekció, lezárás (closure) cselekvő – struktúra kettőssége

3 Az ember hatalma a természet felett gyakran átfordul azzá, hogy néhány ember hatalmat gyakorol mások felett a természet mint eszköz segítségével ( C. S. Lewis)

4 Mi az, hogy technika, technológia?

5 Létező elgondolások harmónia és kooperáció ideája Szociál konstruktivista felfogás a lezáródó és stabil. folyamatok interpretációját célozzák, konszenzusra törekvően Funkció felőli leírás Funkcionalista megközelítés

6 Mi más? A technika ellentétes érdekek története Technika --- társadalmi csoportok számára fenntartja vagy újrarendezi a társadalmi viszonyokat Milyen viszonyokat? Mitől rendezi újra?

7 Szimbolikus interakció Társadalmi különbségek kifejeződhetnek a technikában? Hogyan? Példák: - Indiai vasút - Long Island-i híd - fémbalta története az aboriginal törzseknél

8 Eredet vagy következmények? Általában a tech. következményeit, hatásait nézik a társadalomra, holott a társadalom a tech. változások eredete is (lehet) Ellentétes álláspont: társadalmi összeütközések mint az innováció oka, terjesztése transzferje, alkalmazása ellentétben a folyamat eredményeként felfogott állásponttal

9 Ezek helyett tech,. és tech változást az egyes csoportok a társ.i kapcsolatok megőrzésére vagy megváltoztatására használják társ.i konflikt. megközelítés felülemelkedhet az cselekvő- struktúra dichotómián Új diskurzus régiek fölött (alap-alkalmazott, húzás- nyomás…) Techológia lényeges csoportok érdekei és fogalmai által irányított

10 A szociotech. rendszer harmonikus világa Strukturalita és funkcionalista megközelítésmód Állandósítja a tech változás önszabályozó elképzelését Tulajdonképpen ideologikus igazolás a domináns csoportok érdekei számára

11 Szoctech rendszer elhelyezkedése Technikai rendszer összekapcsolt termékek összessége, melyhez számos társadalmi és természeti esemény adódik hozzá Miből áll az elektronikus rendszer?

12 A szociál konstruktivisták konszenzus orientációja Pinch és Bijker (konfliktus perspektíva az innovációban de hiányzik a hatalom, osztályozás és hierarchia diskurzusa….pl.) Variációk Szelekció Lezáródás Pl. bicikli

13 Szociotechnológiai rendszer mint vaskalitka Hogy szét ne robbanjon a rendszer Nincs hely a kritika és a kilépés számára Fel lehet fedezni a nem várt aspektusait a technológiának, de lehetetlen alternatív víziót felvázolni

14 Technológia: „Az összeütközések során megformálódó társadalmi csoportok következménye” A tech-t társ.i csoportok formálják az összeütközések során és a tech változás sosem egy társadalmilag természetes folyamat Csoportok közti összeütközések a kooperáció és megértés bizonyos szintjét is előidézi Összeütközés a társ. alapvető karakterisztikája, a társadalom disztribucionista elképzelését és heterogén voltát feltételezi

15 Változás és konfliktus Magasan bürokratizált társ-ban a változások kevéssé elvártak Csoportok közti összeütk. Szükségszerű a társadalmi dinamikához Egy konflikt – free társ. stagnáló volna A technológiai változás szintje alacsony volna egy olyan társ.-ban amely a konszenzust privilegizálja Habár összeütk. Ált pozitív nem jelenti a „zéróra kihozott játékot”

16 Konfliktusok fajtái Antagonisztikus/egyesítő Intergráló/nem integráló (pl cd) Manifesztálódott /látens tudatos(tudatalatti) Közvetett/közvetlen

17 Helyszínek (Arenas) Piac, Nemzetközi kapcsolatok Iroda Otthon Media … (USA illusztrálja a konfliktus multidimenzionális karakterét)

18 WTC -- Szeptember 11 Miért? Mivel? Innováció és „anti-technika”