A sérült agy működésének vizsgálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
Válaszkészség vizsgálata
Ria Slides Ebben az áruházban a nők kedvükre való férjet vásárolhatnak…
Verbális kommunikáció
A csípőficam.
Szociális beszéd, egocentrikus beszéd, belső beszéd
Képességszintek.
Verbális kommunikáció
4. Kreatív döntéshozatal
Az agy felépítése.
Williams szindróma (WS) diagnosztizálási lehetősége egyszerű kétfülű érthetőség- vizsgálattal Vicsi Klára Beszédakusztikai Laboratórium BME Távközlési.
Női agy, férfi agy Doreen Kimura.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Hormonális betegségek
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A kompozitok szerkezet-képzése (a teríték kialakítása) Mi történik? A gyantával ellátott alkotóelemek xy síkban egymáshoz képest a végleges helyükre kerülnek.
Verbális kommunikáció
Verbális kommunikáció
Kutatás alapja: kb.170 fős minta ebből 65% férfi, 35% nő Megkérdezett ismérvek: neme jobbkezes/balkezes előképzett/nem előképzett Jobbkezesek és balkezesek.
Harmadik előadás.
Bilateralis opercularis szindróma gyermekkorban
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Agyi lebenyek normális funkciói, lebenysérülések tünettana
Készítette:Kottlár Dóra
Az emberi tanulás.
A dysarthria megjelenési formái a spontán beszédben
Magasabbrendű idegtevékenység
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A skizofrénia.
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére

Pszichológiai Ismeretek
A téri orientáció fejlesztése
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
A „diszes” problémák korai jelei
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
Magasabb rendű idegtevékenység
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
AZ AFÁZIÁK TIPOLÓGIAI OSZTÁLYOZÁSA
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Egyedi mérések összegzése
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
Cegléd, június 1. Cegléd, Malom tér 3.
Magasabbrendű idegtevékenység
Magasabb rendű idegtevékenység
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatainak hasznosítása
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Készítette: Pethő Eszter, Rácz Viktória, Tóth Anna Eszter
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
A gyermek biológia fejlődése
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

A sérült agy működésének vizsgálata

Az agy

Kevésbé differenciált- e a női agy? Bizonyítékok lehetnek pl.: agyi „katasztrófák”, daganatok  jól lokalizált sérülések A fentiekből következtethetünk az egyes agyi területek kognitív funkciókban betöltött szerepére.

Affázia = súlyos beszédzavar. Képtelenek egyszerű verbális feladatok végrehajtására (pl: számolás, megnevezés, utasítás követés, …) Balfélteki sérülés után nőknél kevesebb tünet náluk bilateriális módon szerveződik…jobb megoszlás a féltekék között * Jobb félteki affázia: mindkét nemnél nagyon ritka nem lehet következtetéseket levonni… * „Csak” bal féltekén belüli szerveződésbeli különbségekre lehet következtetni.

Anterior régió sérülése  nőknél fellépő affázia Halántéklebeny sérülése  mindkét nemnél egyforma Fali lebeny férfiaknál lép fel az affázia

Szókincspróba Feladat a szavak meghatározása Nőknél a bal és a jobb oldali károsodások is befolyásoltak Férfiak: csak a bal félteke befolyásolta a választ De ebben a feladatban a nők nem teljesítettek jobban

Verbális fluencia Adott idő alatt, milyen sok, egy adott betűvel kezdődő szót tud a k.sz. felsorolni. Elsősorban a bal félteke (és zavara) a befolyásoló. Kritikus terület: érintett félteke/anterior területe Férfiak: leggyengébb eredmény a balfélteki sérülteknél… Nőknél nem volt különbség a bal ill. a jobbfélteki sérültek között! az egészséges nők eredményesebbek voltak, mint az egészséges ffiak

Verbális fluencia nőknél  egyik félteke ant Verbális fluencia nőknél  egyik félteke ant. sérülései sem befolyásolják jelentős mértékben  bilaterális szerveződés

Verbális emlékezet A k.sz.eknek hangosan felolvasott történetekre, ill. hangosan felolvasott szópárokra kellett emlékezniük egy órával a felolvasás után. ~  elsősorban a bal halántéklebeny sérülése okozhat problémákat. nőknél és férfiaknál is kimutatható volt a bal félteki sérülés hatása + a bal halántéklebeny sérülései mindkét nemnél azonosak voltak

Építőtömbök – mentális forgatás Két 3 dimenziós építőtömbről (egymás tükörképei) a k.sz.nek különböző szögekből készített fényképeket mutattak és ezeket kellett térbeli megfelelőjük alá helyezni.  mentális forgatás …  a jobbfélteki sérültek gyengébben oldották meg a feladatot + nők általában rosszabbul teljesítettek + DE ha a férfiaknál aszimmetrikus a szerveződés, akkor ebben az esetben sokkal rosszabbul kellett volna teljesíteniük, viszont nem romlott jelentősen az eredményük…

Egyenesek összehasonlítása Két, a vízszintessel különböző szöget bezáró egyenesnek kellett megtalálni a párját 11 különböző szöget bezáró egyenes között  férfiak sikeresebbek + náluk a jobb félteki károsodás nagyobb mértékben rontja a teljesítményt. Desmond vizsgálata

Geschwind - androgenizáció  ennek köszönhető a férfiak hatékonyabb jobbfélteki működése DE: mélységészlelésben (jobb félteki..) „jobbak a nők”. DE: arckifejezések felismerésében (jobb félteki..) szintén jobbak a nők.

Féltekéken belüli szerveződés Bal félteke: orális és manuális funkciók ellenőrzése Apraxia: Manuális apraxia: kéz/karmozdulatok utánzása okoz nehézséget Orális apraxia: probléma a beszéden kívüli orális mozgás utánzásával.

Mozaikpróba A jobb féltekénél is felfedezhető a különböző cselekvések féltekéken belüli szerveződése. ~ mozaikminták létrehozása – ehhez a kockákat kézzel kell rendezni.. A feladatmegoldás a jobb és balfélteki sérültek esetében is csökken, mert megoldáshoz motoros tervezésre és téri analízisra is szükség van Nőket az ant. Férfiakat a post. Károsodás érinti jobban.

Más - más motoros tevékenységben jók a nők és másban a férfiak A nők: a finommozgásos tevékenységekben jobbak A férfiak: a nagyobb mozgást igénylő tevéknységekben

Dichotikus hallgatási helyzet Beszédhangok megértésének központja… férfiak – jobbfül dominancia Nők – kevésbé aszimetrikus szerveződés, de elképzelhető, hogy a bal féltekén belül máshol van a központ, mint férfiaknál..

Összegzés Nők: a féltekéken dúsabb rosthálózat köti össze  élénkebb kommunikáció Férfiak: hangsúlyosabb az egyes féltekéken belüli differenciáció Ált. erőteljesebb perceptuális aszimmetriák Nők: affázia inkább baloldali ant. Károsodás után lép fel Férfiak. Inkább post.

Testi asszimetria és kognitív mintázat

Androgén elmélet Androgének eltérő hatása a féltekékre androgén elmélet  Nőknél a bal láb, ffiaknál a jobb a nagyobb, mint a másik Férfiak: a jobb oldali herék nagyobb méretűek Mittwoch és Mahadevaiah: hermafroditák: petefészkek általában a bel, míg a herék a jobb oldalon…

Aszimmetriák A gonádok a vérbe juttatják a nemi hormonokat egyformán hatnak az egyes részekre De a bal oldali gonád a bal oldali hippotalamuszra, a jobb oldali gonád a jobb oldalira hat nagyobb mértékben + a hipotalamusz is visszahat ->jobb és bal petefészek eltérő működése emlők aszimmetriája

Hallgatókkal végzett vizsgálatok Kísérlet egyetemistákkal: saját mellük ill. heréjük méretének vizsgálata  ffiak: jobb here, nők: bal mell volt a nagyobb Ugyanezekkel a hallgatókkal kognitív vizsgálatok: Bal oldalon nagyobb csoport  feminin feladatokban jobbak Jobb oldalon nagyobb csoport  maszkulin feladatokban jobbak (Patkányokkal végzett kisérletek is ezeket az eredményeket bizonyítják.)

Barázdák Jobb kezünkön több a barázda, mint a bal kezünkön A férfiaknak több barázdájuk van. összefüggés a kromoszómákkal, XY kisebbek, ugyanakkor több barázdával járnak együtt. Turner szindrómás betegek vizsgálata: egyetlen X kromoszóma barázdák száma nagyobb mint a férfiaké, pedig ujjaik kisebbek

Ujjbarázdák és nemi orientáció Az ujjlenyomat kb. a terhesség negyedik hónapjában alakul ki. Általában a jobb kézen több a barázda Nőknél gyakoribb a bal oldali dominancia Homoszexuális férfiaknál szintén valószínűbb a bal dominancia.

Jobb oldali dominancia  maszkulin feladatokban teljesítettek jobban Bal oldali csoport a femininekben Sanders, G. és munkatársai – Anglia – 8-9 éves gyerekeknél is hasonló eredményeket talált (fiúknak: célzókészség, lányoknak: szögtábla teszt) Hall: bel oldali dominanciával rendelkező homoszexuális férfiaknál dichotikus hallgatási helyzetben, kisebb jobbfül előny figyelhető meg

Saucier és a szerző vizsgálatának következtetése: bal kéz barázdáinak száma kapcsolatban álla beszédfunkciók balfélteki laterizációjával több barázda gyengébb laterizáció

Összegzés Androgének hatása Ujj barázdák Beszéd félteki laterizációja