Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI"— Előadás másolata:

1 A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
Emberek rendszerint azért csatlakoznak csoportokhoz, hogy néhány személyes szükségletüket kielégítsék. Valaki akkor marad meg vagy csatlakozik egy kiscsoportba, ha a csoport céljait és tevékenységeit vonzónak és megerősítőnek találja . Szívesebben veszünk részt olyan csoportokban, melyekben azonos életkorú, vonzó, azonos atittűdökkel rendelkező, hasonló személyiségű és szükségletű emberek vannak.

2 A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
A teljekörű részvétel a csoportban a csoport méretének a növekedésével csökken. A csoporttagok rendszerint a kisebb csoportokat sokkal kellemesebbeknek ítélik, mint a nagyobb csoportokat. A kisebb a csoport, a nagyobb a vezetésben való részvétel megvalósítása. A fizikai elrendezés amiben a csoporttalálkozók zajlanak hat a csoport attitűdjeire és tevékenységeire, következetesen elősegíti a csoport.

3 A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
A lelkileg érzékeny csoport tag hozzájárul a csoport működéséhez, miközben az általa támasztott igények és tervek elsőbbsége gátolja a csoport működését. . A tagok sokkal motiváltabbak és hatékonybaban teljesítők, ha a csoport világos célokkal és annak megértésével rendelkezik, hogy mit is kell tenni ezeknek a céloknak az elérése érdekében.

4 A személyek közötti kapcsolatok általában sokkal kellemesebbek abban a helyzetben, ahol a célokat kölcsönös egyetértéssel jelölik ki és ahol kölcsönösen elfogadják azokat. A csoportteljesítmény növekedik annak bővülésével, hogyha a tagok egyre szabadabban tudnak a célok elérésével kapcsolatos elégedettségeikről nyíltan számot adni.

5 A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
A leginkább társas és személyes beállítottságú csoporttag járul leginkább hozzá a csoport működéséhez, míg a szabályokhoz nehezen alkalmazkodó és szorongó társa fékezi a csoport működését. Azok akik már jó ideje keresztények nem járulnak sokkal jobban a csoport folyamatok előrehaladásához, mint az új hívők.

6 A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
Azok a csoportok, melyek heterogének a nem és a személyiségtípusok tekintetében sokkal kellemesebbek és hatékonyabban teljesítenek, mint amelyek e tekintetben homogének.

7 A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
Egy magas státusú csoport tag (mint amilyen a pásztor) több kommunikációt kezdeményez, illetve fogad és eltérhet a csoport normájától anélkül, hogy szankcionálnák, ha hozzájárul a csoport munkájához. A csoport normákkal való nagyobb konformitás figyelhető meg olyan csoportokban, ahol a vezetés decentralizált.

8

9

10

11

12


Letölteni ppt "A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések