Szemestermények tárolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
Advertisements

Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Az SCD Probiotikus technológia a tisztításban
AMIT ÉRDEMES TUDNI A MIKOTOXINOKRÓL
Az anyag és tulajdonságai
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A vitaminok és ásványi sók
Mi a g3? A g3 a méltán elismert, dél-ázsiai gâc szupergyümölcs (kínai keserűuborka) jótékony hatásait kínálja, további három szupergyümölcs mellett. A.
A burgonya.
A védekezés.
Tisztítás, fertőtlenítés
Takarmányismeret 4. Magvak.
Az ásványi anyagok forgalma
BIOBÁNYÁSZAT Thiobacillus ferrooxidans.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Természeti erőforrások védelme
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A takarmányok zsírtartalma
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
Halmazállapot-változások
Mikotoxinok Fonalas gombák által termelt másodlagos anyagcsere-termékek, amelyek szerkezetileg sokféle, kis molekulatömegű, erős biológiai hatású vegyületek.
A lipidek.
A kén Sulphur (S).
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Gránátalma (Punicaceae). A növényről néhány szót Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott édeskés, savanykás húsos mag található. Származási.
Vízszennyezés.
Takarmányozástan.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Szemestakarmányok tárolása
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
TÁMOP „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” „A” (alap) Fizika és kémia a természetben.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
VITAMINOK.
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Növényi rostok Cellulóz
LÉGSZENNYEZŐ ANYAGOK OKOZTA STRESSZ. ÁLTALÁNOS TÜNETEK.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Takarmányok zsírtartalma
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Tápanyagaink.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Prevenciós programok kis és közepes gazdaságokban – amikre eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment Konferencia.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
melléklet: Észterek1 diasor
Szemestakarmányok tárolása
CLOSTRIDIUMOK OKOZTA BETEGSÉGEK
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Mikroelemek.
Takarmányok zsírtartalma
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Híg oldatok tulajdonságai
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Szemestermények tárolása

Szemestermények tárolása 1. A kombájngabona szárítása, tisztítása Tisztítás akkor is, ha nem kell szárítani! 2.Raktározás: zsákosan (kész tápok) ömlesztve a.Horizontálos tárolók (magtár) kukorica b.Silók (vertikális)

Szemestermények tárolása Alapkövetelmény: szellőztetés biztosítása Légzés hő víz = mikrobiális tevékenység toxinok termelése Magtár: szellőzőcsatornák v.rendszeres átforgatás először 2-3 héttel a betárolás után ha a gabona hőmérséklete 4-5C°-kal magasabb, mint a környezet, addig ismételve, amíg a gabona hőmérséklete nem stabilizálódik

Szemestermények tárolása Tárolóterek, silók tisztítása, kártevők elleni védelme: betárolás előtt tisztítás, fertőtlenítés szilárd, vagy gáznemű fertőtlenítő anyagok

Tárolás alatti károsodások Avasodás: oxidatív (peroxidok, hiperoxidok) Zsírsavak, aldehidek keletkeznek: szúrós szag, jellegzetes kellemetlen íz Az állatok nem szívesen fogyasztják Vizes hasmenés Humán vizsgálatok: lipidperoxidok fokozzák a tumoros megbetegedéseket, szív- érrendszeri megbetegedéseket =oxidatív stressz: -sejtmembránokat károsítja -gátolja a membránokban található enzimek működését -megakadályozza több, a szervezetre káros molekula (pl.:lipofukszin) megsemmisítését

Tárolás alatti károsodások Védekezés: -tokoferol csoport -aszkorbinsav -karotinoidok, flavonoidok, retinoidok -fémkötő kelátok:pl. ferritin -glutation Megelőzés: kerülni az avas takarmányok etetését Elősegíteni a szervezet biológiai antioxidáns védőrendszerének működését: E vitamin+Se

Tárolás alatti károsodások Mikrobaszennyezettség -passzív flóra -szaporodó élő csírák = takarmányromlás Feltételei: víz Hőmérséklet növekedése Aerob körülmények Gócokban indul meg a romlási folyamat =organoleptikus tulajdonságok megváltozása: íz- szaghibák (ló, sertés, bfi is jelzi) csökken a β-karotin, E vitamin tartalma, nagy nyersfehérje tartalmú takarmányok: nő a szabad ammónianitrogén tart. pH érték nő nagy keményítő-tartalmú takarmányok: savtartalom nő

Tárolás alatti károsodások Toxikus anyagok keletkezése: Mikotoxinok a magasabb rendű élőlényekre mérgező hatásúak Környezeti hatásokra igen ellenállóak Szántóföldi penészgombás fertőzöttség: 1.Fusarium fajok: Zearalenon (F2 toxin) 2. Trichotecének: T2 toxin, HT2 toxin, nivalenol(NIV), Deoxinivalenol (DON), diacetoxiscirpenol (DAS), fumonizinek

Tárolás alatti károsodások Hatásaik: F2: -petefészek működése jelentősen károsodik, -spermiogenezis zavara, -malacok: lábszétcsúszás, ösztrogészindróma: péra duzzanata -bfi: termékeltlenség növekedése, sőt tojástermelés csökkenése Trichotecének hatásai: T2: csökkenti az étvágyat, visszautasítás Csökkenő súlygyarapodás, Dermatoxikus hatás: elhalásos bőrgyulladás (száj, nyelv, fül) Immunitás csökkenése

Toxinok károsító hatása

Tárolás alatti károsodások DON: csökkenti az étvágyat, takarmány visszautasítás Csökkenő súlygyarapodás, Immunszupresztív hatás DAS: Szemhéjödéma, fülduzzanat, péraduzzanat, bőrvérzések étvágytalanság, makacs hasmenés

Tárolás alatti károsodások Raktári penészgombák: Aflatoxinok: Földimogyoró, gyapotmag, szója, rizs, köles, kukorica Hepatoxikus hatású Étvágytalanság, kimerültség, mozgászavar, veseduzzanat, májelhalás, testszerte vérzések, rákkeltő hatás Ohratoxinok: Étvágytalanság, termelés csökkenése, tömeges elhullás

Védekezés Agyagásványok Észterezett glökomannánok (EGA) Határértékek szigorú betartása Tárolás szabályainak betartása Toxinkotő anyagok használata: Agyagásványok Észterezett glökomannánok (EGA)