1810. 11. 07 1893. 06. 15.. A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kolozsvár, december 15. – Marosvásárhely, január 27
Advertisements

Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
Híres épületek a Reformkorban
Liszt Ferenc
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Készítette: Bátóczki Barbara 5.b
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Petőfi Sándor
ADY ENDRE ( ).
Ady Endre
Petőfi Sándor / / Kovács Zsuzsanna.
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
A NEMZET KÖLTŐJE PETŐFI SÁNDOR ÉLETE.
Feldolgozás gondolattérkép segítségével
Arany János Élete és munkássága Csapatnév: Toldimiklos
Kölcsey Ferenc Készítette: Bakay Bea.
Zeneszerzők.
Egy tartalmas, szép ívű művészi pálya dokumentumaiból
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
A MAGYAR NYELV ÜGYE NEMZETI KULTÚRÁNK MEGÚJULÁSA
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Hamburg, február 3. – november 4. Lipcse.
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Petőfi Sándor Élete és műve.
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Fekete István január 25. – június 23..
Liszt Ferenc 26/C.
„A magyar nép géniusza a tudomány területén legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet.” (Szentágothai Já nos) Bolyai János ( ) M INDMÁIG.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
Erkel Ferenc Kora Zenész Kortársai Magyar író kortársai.
Készítette: Staberecz Dóra
Rajna Zoltán: Mátyás ifjúkora
A Bánk bán operaváltozata
Bolyai János.
Charles Augustin de Coulomb
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei.
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Horthy Miklós.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Magyar zeneszerzők Bartók Béla Kodály Zoltán Liszt Ferenc.
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Erkel Ferenc Életrajzi adatok
Arany János.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Charles-Augustin de Coulomb
Készítette: Tündéék csapata
Kazinczy Ferenc
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Wolfgang Amadeus Mozart
Életműve Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Készítette: Rubik László és Horváth Gábor 5.C Forrás wikipádia
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Előadás másolata:

A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja és nagyapja is jól képzett zenész volt. Ferenc ügyesen zongorázott és a tudományát be is mutatta a gyulai közönségnek. Magánélete is átalakulóban volt ben házasságot kötött Adler Adéllal, 9 gyermekük született. Negyedik fia Sándor kora egyik legnagyobb karmestere lett. Zenész fiakat nevelt, a zenéért élt és tett is, amit tehetett június 15-én hunyt el. Szülővárosában szobrot állítottak emlékére től karnagyi állást vállalt a Budai Magyar Színjátszó Társulatnál. 25 évesen már operát is vezényelt. Következő évben átszerződött a pesti Német Színházhoz, onnan viszont áthívták az időközben felépült Pesti Magyar Színházhoz tól már ott dolgozott karmesterként.

Nagyváradon, majd a pozsonyi bencéseknél végezte gimnáziumi tanulmányait. 18 évesen Csáky Kálmán grófnál Kolozsvárott zongoratanár lett, közben folyamatosan tanított és fejlesztette magát ben bemutatta zongoratudását a pesti Nemzeti Kaszinóban, igen pozitív kritikákat, kifejezetten dicsérő szavakat kapott előadása től karnagyi állást vállalt a Budai Magyar Színjátszó Társulatnál. 25 évesen már operát is vezényelt. Következő évben átszerződött a pesti Német Színházhoz, onnan viszont áthívták az időközben felépült Pesti Magyar Színházhoz tól már ott dolgozott karmesterként.

Református lelkész édesapja ismertette meg a zene szépségével. Tudását folyamatosan gyarapította: komolyabb zenei tanulmányokat folytatott, zeneelmélettel foglalkozott, nyelveket tanult, hangját pedig még Itáliában is képezte. A Nemzeti Színházban bariton szerepeket játszott. Erkel Ferenc szövegkönyveihez Egressy komponálta Bátori Mária, Hunyadi László és Bánk bán című operáit. Az elhatalmasodó tüdőbetegség egy gazdag életút végét jelentette. Egressy Béni ben 37 éves korában hunyt el Pesten től rendszeresen komponált. Petőfi- verseket is megzenésített. Pályaművével elnyerte a Szózat megzenésítésére kiírt pályadíjat. Nemcsak fordított színdarabokat és zenés darabokat, hanem ő maga is írt librettókat.

A szülők figyelmet fordítottak a kis Franci nevelésére. Első zongoraleckéit édesapja adta, aki maga is több hangszeren játszott, és csellista volt egykor a kismartoni zenekarban májusában először lépett fel Pesten. Ősszel a Luigi Cherubini vezette párizsi Conservatoire-ban és így magánúton, folytatta tanulmányait. Többek közt Ferdinando Paer zeneszerzést tanított az ifjú Lisztnek. Magánélete is átalakulóban volt. Marie d'Agoult-val Svájcba költöztek. Három gyermekük született. Liszt sokszor hónapokig távol volt családjától koncertkörútjai miatt.

Bolyai Jánost lesújtotta a válasz, egészsége is megrendült, malária- és a kolerafertőzésen esett át. János visszavonult a domáldi birtokra, együtt élt Kibédi Orbán Rozáliával, akivel csak 1849-ben törvényesíthette házasságát. Két gyermekük született. Bolyai János élete végén ideje nagy részét az Üdvtan megírására fordította. Mindmáig legnagyobb matematikusunk, az abszolút geometria megalkotója. A matematikustanár apa korán felfigyelt fia különös éleselméjűségére, matematikai tehetségére. Bolyai János 1818-ban a bécsi katonai akadémiára került, ott 1823-ban kitűnő eredménnyel végzett, hadmérnöki képesítést szerzett ben jelent meg Tentamen című könyvének függelékeként az Appendix. Ennek másolatát elküldte 1831-ben Gaussnak, aki azt válaszolta, hogy ő ezt már régen ismeri, és ha ezt dicsérné olyan lenne mintha magát istenítené.

Készítette: Szűcs Dorina 8.c