Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
Nyitott laborok GlobálisLabor? TeleLab?
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Értékelés a pedagógiában
Drajkó László Microsoft Magyarország
Paradigmaváltás az oktatásban
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
A multidiszciplináris e-learning
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
E-learning Kovácspál Eszter.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
A feladatok szerepe Kaposi József.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Térképészet és térinformatika
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Gyermekvilág régen és ma
Utazás a digitális állampolgár koponyája körül Rab Árpád BME-ITTK.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Mire lehet/ne jó az iskola
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
1 A duális képzés illesztése a vállalat tudásmenedzsment rendszerébe Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
A HAGYOMÁNYOS TANÁR- KÉP LEBONTÁSA A HÁLÓZATI TANULÁS SORÁN Fodorné Tóth Krisztina PTE
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Tantervelmélet Kaposi József.
XIX. századi költők a Facebookon
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
SEEM alapok.
Előadás másolata:

Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban

Mi a paradigma? 1. Válasz: Thomas Kuhn: STRUCTURE OF SCIENTIFIC REVOLUTIONS (1962) A paradigma olyan koncepciók, értékek, felfogások és praktikumok együttese, amely a valóság egy jellegzetes vízióját alkotja, és amely segítségével egy közösség önmagát szervezi.

Mi a paradigma? 2. Válasz: Egy mentális modell Egy látásmód Valamely felfogás egy szűrője Referenciák egy kerete Gondolatok és meggyőződések olyan összessége, amelyen kersztül világkép interpretálódik Példa, amely valamely jelenséget definiál Emberek egy csoportjának – például egy diszciplína tudósainak - közös meggyőződése

ICT az oktatásban Első lépés: Távoktatás Hagyományos oktatás –A tanár az ismeretek fő forrása Távoktatás –A tanár szerepe kettéválik Tananyagfejlesztő Tutor – hagyományos tanár - tudásmenedzser

További lépések Nyitott tanulás –Hansúly a tanuláson van –A tanuló nagyfokú szabadságot élvez Forrásközpontú tanulás –A tanuló forrásokat használ –A tanár maga is forrása a tudásnak

Információtechnológia és oktatás (1) Az ICT mint az infomációátadás közege Az ICT mint a tanulók kommunikációjának közege Aszinkron tanulási mechanizmusok ismerete Motivációs megközelítés A környezet megfelelő adaptálása Intézmények közötti szabványos csatornák A tanárok irányítanak, motíválnak, terveznek Felsőoktatási intézmények: kritikus szerep

Információtechnológia és oktatás (2) A virtuális tanulás környezetének aktuális technolóiával való támogatása A technológia teljesítménye 18 havonta duplázódik meg HTML – SGML Együttműködés a nyílt szabványokkal

A környezet kiépítéséhez szükséges technológiai kategóriák Szállítási rendszerek –Helyi hálózat, Internet,... Köztes réteg –Autentikáció, autorizáció, személyre szabhatóság,... Alkotó réteg –Szoftverfejlesztő eszközök, multimédia fejlesztő rendszerek,... Adminisztratív támogatás

ICT-vel támogatott oktatás – hagyományos oktatás A klasszikus oktatás rendszerszemlélete: a tanár szerep változása Az ICT-vel támogatott oktatás hatása: –Professzionalizálódás –Létszámok növekedése –Költségek növekedése –Hatékonyság növekedése

Paradigmaváltás Hagyományos oktatás paradigmája: A tananyag érthetősége, szépsége a tanár és diák interakciója, diákok egymás közti kommunikációja AZ ICT és a távoktatás (és más tényezők) hatására az oktatás mai paradigmája: Hatékonyság mindenek előtt