Közösségfejlesztés és közösségi munka

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
II/3. Működő és a legszegényebbeket elérő szolgáltatások, közösségi akciók Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május
általános főig. helyettes
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Integrált közösségi szolgáltató terek
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Kistérségi Települési Egészségterv Készítette: Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása Dél-alföldi Régió Települési Egészségterv Egyesület.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„Civil ABC Eger térségében”
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
"NYITOTTABB HŐS UTCÁT" KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSSEL A SZEGREGÁTUMBAN ÉLŐK HÁTRÁNYAINAK MÉRSÉKLÉSÉÉRT PROJEKTBEMUTATÓ.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Szécsény Kistérség Gyerekprogram Kaposvár Kistérségi program HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉS KIÉPÍTÉSE SZÜKSÉGLETEK FELMÉRÉSE, MEGVITATÁSA HELYI PRIORITÁSOK.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
A Gyerekesély Program prioritásai a kistérségi kiterjesztések során A szegregátumok közösségi házai Május 25. Settlement konferencia.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
„Út a munkához” program tapasztalatai
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Közösségfejlesztés.
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

Közösségfejlesztés és közösségi munka

Mi a közösségfejlesztés az adott településen élő emberek aktív közreműködésével a rendelkezésre álló erőforrásokból alulról építkező folyamat segít megfogalmazni a települések, kistérségek problémáit, szükségleteit a közösség részvételével keresi a megfogalmazott problémák megoldására, a szükségletek kielégítésére a válaszokat.

Mi a közösségfejlesztés Közösség általi fejlesztés, a szakember csak átmenetileg van jelen Közösségfejlesztés ≠ szervezetfejlesztés Közösségfejlesztés ≠ csoportfejlesztés Lokális fejlesztés, vagyis célterülete a szomszédságok (városrész), települések, kistérségek, megyék, régiók Célja: A lakosság kezdeményezővé váljon Társadalmi részvétel erősítése, az emberek vegyenek részt életük alakításában

Hogyan történik ez a valóságban? a településeken élő embereket megszólítjuk leültetjük őket egy asztalhoz beszélgetni feltárják és kimondják a problémákat, szükségleteiket megoldásokat keresnek megtervezett programok megvalósítása, vagyis elkezdenek cselekedni fontos a tenni akarás, amely változásokat akar elérni

Közösségi megoldások A közösségfejlesztés közösség meghatározása a helybeliséghez, lokalitáshoz kötődik. A felmerülő igényekre, problémákra közösségi megoldásokat keres. Hatékonyabbak a közösségi megoldások, mert komplexek, minden szereplőre épít és közösségi hálózatokat hoz létre. Jellemzője: bevonás, bizalom építés

Képessé tétel Felelősségvállalás és cselekvőképesség fokozását jelenti A közösségek kezükbe veszik életük irányítását, elérik céljaikat és így képessé válnak saját életkörülményük javításáért dolgozni. A képessé tétel több szinten is megjelenhet: helyi közösség, döntéshozók, intézmények Tudjanak együttműködéseket létrehozni, közösen dolgozni egy közös célért

A közösségben dolgozó szakemberek Közösségfejlesztő: külső, aki szakszerű és szervezett beavatkozásokat kezd. Addig marad, míg a közösség át nem veszi a kezdeményezést, cselekvést. Közösségi munkás: helyi, kezdeményez, információt nyújt, kapcsolatot épít, bátorít, aktivizál. Felismerteti a lehetőségeket, együttműködéseket keres az intézmények szervezetek felé. Segíti a kirekesztett alacsony érdekérvényesítő csoportokat érdekeik felismerésében, megfogalmazásában és érvényesítésében. Hozzájárul konfliktusaik megoldásához.

Hogyan dolgozik a közösségi munkás? végiggondolja a településének a viszonyait, a kulcsszereplőit először megkeresi őket személyesen, és egyéni beszélgetéseket kezdeményezve feltárja a véleményüket leülteti őket egy közös beszélgetésre, ahol a közösségi munkás kérdez, támogat és segíti a beszélgetést, esetleg nagy papírra írja a kulcsmondatokat. Kiemeli a fontos dolgokat, összegez. az itt felmerült problémákra megoldásokat keresnek, melyek megvalósításához partnereket kutat fel, akiket összehoz a helyiekkel.

Milyen tevékenységeket is lehet tervezni közösségi munkaként? az érintettek megszólítása, bevonása rendszeres, szervezett, irányított beszélgetések, ahol az érintettek (közösség tagjai, helyi hatalom képviselői, intézmények) vannak jelen a szükségletek, problémák, értékek és lehetőségek felismertetése a helyi erőforrásokra épülő megoldások kidolgozása, amelyben minden érintett részt vesz közösen megfogalmazott és kidolgozott cselekvések a helyi nyilvánosság biztosításával az elfogadottságot és támogatottságot lehet növelni képzéseken keresztül is képessé tenni az érintetteket az együttműködésre, a közösségi megoldások megkeresésére és megvalósítására jó és tanulságos eseteket, példákat megismerni, meglátogatni