A TANULÁS BELSŐ FELTÉTELEI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy kreatív tanulási eszköz
Advertisements

A VILLÁMOLVASÁS TITKAI
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Komplex Instrukciós Program
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
EZ A MUNKA ÜZLETI LÉPÉSEK. Elvisszük a hírt mindenkinek, mert keressük azokat, akik: •Változtatni akarnak (a körülményeiken) •Ambiciózusak (tesznek érte)
B EFOGADÓ MUNKAER Ő PIACI POLITIKÁK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK Krémer Balázs
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
Hagyományos szemléltető eszközök
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Információ feldolgozása
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Készítette: Fergéné Mészáros Éva Törökné Beke Ida
AZ EMBERI MEMORIA.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A GONDOLATTÉRKÉP.
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
Nyolcadik előadás.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Az emberi tanulás.
A kommunikáció Az emlékezet
A motiváció.
Emlékezés, tanulás, felejtés, butulás
Speciális tanulási nehézségek
A szövegértés tanítása II.
Motiváltság elérésében
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A pedagógus.
Az emberi magatartást kialakító tényezők
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A kompetencia alapú oktatásról
TÁMOP /A Önismeret, öndefiníció, önértékelés.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A szövegértési feladatok összeállítása
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
DIGITÁLIS KULTÚRA ÉS MÉDIAOKTATÁS – Amit a TÁMOP kutatási eredményei üzennek Készítette: Jakab György Budapest december 6.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Módszerek 5/5.
A nélkülözhetetlen kellékek 5/11. Előkészület – tanár Beszédművelés papírt kinyomtatni Az érdeklődési tesztet kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Agykontrollos továbbképző éveseknek
Az elemi mozgásminták fejlődése kisgyermekkorban
Gyakorló óra 5/12.
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Tanórai szokásaim 5/14.
Jegyzetkészítés 5/17.
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
Építs a külföldi szakmai gyakorlatra álláskereséskor!
Csúszógyűrűs aszinkronmotor három fokozatú ellenállásos indítása
Előadás másolata:

A TANULÁS BELSŐ FELTÉTELEI

A tanulás belső feltételei Önismeret Önbizalom Kíváncsiság Érdeklődés Tudásvágy Célok Akarat

Önismeret Reális önismeret = tisztán látom képességeim és lehetőségeim határát Nem becsülöm túl magam, de túl alacsonyra sem teszem mércét. Meg kell szerezni a kudarctűrés képességét. (Bátran próbálkozz! Ha nem sikerül valami, azaz kudarc és, nem tragédia.)

Motiváció A cselekvéseink mozgatórugója Elsődleges motiváció: önmagáért végzett cselekvés Jellemzője: a cselekvés öröme (azért tanulok mert szeretem, érdekel) Másodlagos motiváció: a cselekvés egy cél elérésének eszköze (távlati célok eléréséhez szükséges pl. felvételihez)

Nézz szembe saját motivációddal, tisztázd milyen motiváció vezérel a tanulásban! Van-e ami motiválni tud?

Kíváncsiság, érdeklődés, tudásvágy Legerősebb ösztönző hatás a tanulásban az ÉRDEKLŐDÉS! A tanulás ne legyen kényszer! Kérdésekkel, kíváncsisággal tekints minden új dologra! Az unalom a fáradtság érzetét kelti. Az érdeklődéssel végzett munka nem vagy csak kevésbé fáraszt.

Cél A cél serkentő hatással lehet a tanulásra. Gondoljuk végig milyen céljaink vannak a tanulással! Örömet okozó célok: nagyobb műveltség, szélesebb látókör, elismerés, sikerélmény, kitűnési vágy, örömszerzés a szülőknek… Távlati célok: jó bizonyítvány, felvételi, jó kereset

Akaraterő Az a képességünk, amelynek a segítségével egy cél érdekében külső vagy belső akadályokba ütköző cselekvéseket viszünk végbe. Nem velünk született, nem öröklött tulajdonság. Magunknak kell kifejlesztenünk magunkban! Elsősorban a tanulás, a munka elkezdésekor van rá szükségünk.

Hogyan fejleszthető az akarat? Jót tesz az akaratod fejlődésének, ha időnként nemszeretem dolgokat is végzel. Az ilyen dolgokat tedd ellenszegülés, morgolódás vagy szitkozódás nélkül! Jó akaratpróba a türelem fejlesztése is. Várakozás, sorban állás közben is légy türelmes!

Az emlékezet Emlékezet= régi tudattartalmak felidézése Az emlékezetfolyamat részei: Bevésés Megőrzés Felidézés

Az emlékezés fajtái A megjegyzés időtartama: Ultrarövid (20 mp) Rövid (20 perc) Tartós (akár élethosszig tartó) A megértés segíti az emlékezést. Ne magolj be értelmetlen dolgokat!

Emlékezési típusok Vizuális típus: minden ismeretet látás útján fogad be. Segítségére van a vázlat, ábrák, grafikonok, jegyzetek. Auditív típus: a hallottakra – hangos olvasás, előadás, tanári magyarázat – emlékszik leginkább. Hangok, ritmusok, szótagok ragadnak meg az emlékezetében.

Módszerek az emlékezet segítésére Pihent, friss állapot, egészségi helyzet. Aktív viszony, szándék, törekvés a bevésésre. Erőteljesebb a bevésés, ha többoldalú érzékszervi behatásra támaszkodik. (pl. látás, hallás, tapintás) Az érzelmi állapot befolyásolja a bevésés hatásfokát. Fontos a bevésendő anyag mennyisége.

6. Eddigi ismereteink hatással vannak a bevésés sikerére. 7. A bevésés ereje függ az ingerhatás idejétől, erejétől. 8. Logikai kapcsolatok, asszociációk. 9. A bevésendő tárgy természete, valamint a tanuló és a bevésendő anyag kapcsolata is hatással van a bevésésre.

A bevésés segítői A tudatos rögzítésnél 65 %-ra nőtt az emléknyom. A jegyzetelés haszna: aktivizál gondolkodtat rögzít képpé alakít segít a megőrzésben 1. Lépés átfogó képet nyerni az egészről.

A bevésés formái bejelölés, aláhúzás (ez a legegyszerűbb) Szabályok: Más könyvét kíméljük Ceruza használata Csak a lényeget emeljük ki Egyszerű jelek használata Óvatosan a színekkel (Ha mindent aláhúzunk pirossal, semmit sem ér!)

2. Az írott jegyzet: jobban késztet az aktivitásra Ne másoljunk! Önálló megfogalmazásra törekedjünk! Saját gondolatainkat is jelöljük! Megfelelő bőségű szöveg! Ne féljünk az ítéletalkotástól!

3. Kulcsszavak: Kevés szó, nagy jelentéstömeg Szolgálja a felidézést A lényegre utaljon Kövesse a szöveg logikáját Fontos a képi megjelenés 4. Vázlat: A jegyzetelés legcélszerűbb formája Hasonlít a tartalomjegyzékre

Gyakorlatok az emlékezet fejlesztésére Vers, próza tanulása Képek készítése (gondolatban, valósan a szöveg részeiről) Szavak, mondatok aláhúzása Kulcsszóvázlat készítése Vázlat készítése Gondolattérkép készítése Emlékeztető (órák után készülnek) készítése Tanítva tanulás (mondd el a barátodnak)

Memotechnikai gyakorlat (A megjegyzendő információt egy magunk kialakította képi „fogasra” akasztjuk föl. Minden számhoz /0-9/ egy képet társítunk és ehhez kapcsoljuk a megtanulni valót. Magas szintű asszociációt igényel.) Egy mondatban megfogalmazás (szöveg tömörítése)

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Csobothné Hegedűs Mária