Anyagszerkezeti szintek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
2013/ félév. Katalógus mindig!(előadás/gyakorlat) Katalógus mindig!(előadás/gyakorlat) Jelenlét igazolásához diákigazolvány kellhet! Jelenlét igazolásához.
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Mikrovezérlők, perifériák laboratóriumi gyakorlat
Előadók: Nagy László Balogh Miklós
Felszíni víz monitoring
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Mingesz Róbert 1. óra szeptember 5., 7.
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat Kovács Tamás & Mingesz Róbert 1. óra február 6., 9.
A mesterséges intelligencia alapjai
E-learning alapú távoktatásos képzés
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
Operátorok a Quantummechanikában
Az anyagok közötti kötések
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
A GÉPELEMEK, GÉPSZERKEZETEK II. TÁRGY ÁLTALÁNOS JELLMZÉSE
Kőműves anyagismeret Agyagtermékek.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet ● Magyar Tudományos Akadémia MFA Nyári Iskola ● Csillebérc (Bp) június 27.- július 1. ● „Tanuljunk.
Felszíni víz monitoring
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
A STATISZTIKA 1 TANTÁRGY EXCELLEL TÖRTÉNŐ TANÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Anyagtudomány és Technológia Tanszék ANYAGTUDOMÁNY tárgy 2004/2005. I. félév. 1.– 7. tankör.
Az informatika logikai alapjai
A kvantum rendszer.
Nyomdaipari Gépek Szerkezettana
Az atommag alapvető tulajdonságai
VÍZ- ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. Követelmények.
Villamosipari anyagismeret
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
1 Általános tudnivalók Balthazár Zsolt főiskolai adjunktus Természettudományi Tanszék Természetismeret és környezetvédelem elmélet és gyakorlat.
Tájékoztató a 2016/17. tanév 1. félévétől a IV. éven életbe lépő új struktúrájú órarendről Rózsahegyi Rita Szeged, SZTE ÁOK Tanulmányi Osztály.
Félévközi követelmények HMV hőigények meghatározása Rendszerkialakítások Vízellátás, csatornázás, gázellátás Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika.
Tájékoztató NGM_AK004.
EVA 1 – 5. kurzus Kanyó Kristóf.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A mesterséges intelligencia alapjai
A fizika mint természettudomány
Tájékoztató NGM_AK004.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Vizuális programozás MIN1M1-MIN1M2- MIN6B6IN - MIN6B8IN – MIN4I0N – MIN3H4PFN Követelményrendszer.
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Előadás másolata:

Anyagszerkezeti szintek Előadó: Dr. Koczor Zoltán a műszaki tudományok kandidátusa, főiskolai tanár

A tárgy követelményrendszere ELŐADÁS: Péntek 14:40-16:10, Új épület Aud. max. ELŐADÓK: DR. KOCZOR ZOLTÁN DR. KOVÁCS ZSOLT GREGÁSZ TIBOR az előadások látogatása kötelező minden előadáson számonkérésre kerül az előző előadás ismeretanyaga néhány kérdésre adott rövid válasz formájában a félév során 1 zh a 12. tanítási héten, 1 pótlási lehetőség a szorgalmi időszakban előadás segédletek, prezentációk a DTI honlapján http://dti.rkk.bmf.hu a letöltés Neptunkód + jelszó segítségével lehetséges

A tárgy követelményrendszere GYAKORLAT: a csoportbeosztás szerinti időpontokban a Doberdó utcai vagy a Kiscelli utcai épületek tantermeiben a csoportbeosztás letölthető a DTI honlapjáról valamint megtekinthető a Doberdó utcai és a Kiscelli utcai épület hirdetőtábláin a csoportbeosztáson megtalálható, hogy az egyes heteken melyik téma, melyik tanteremben kerül megtartásra, a téma pontos címe és a gyakorlatvezető neve gyakorlati csoportot cserélni csak írásbeli kérelem alapján és alapos indok esetén lehetséges

A tárgy követelményrendszere a gyakorlatok látogatása kötelező, hiányzást minden esetben pótolni kell pótlási lehetőség: más csoporttal, ahol ugyanaz a téma fut, a témát oktató gyakorlatvezetőtől a gyakorlat előtt legkésőbb 1 nappal erre engedélyt kell kérni gyakorlatok pótlására a szorgalmi időszak utolsó hetében is lehetőség lesz, pótolni max. 3 gyakorlatot lehet a gyakorlatról max. 10 perc késés megengedett, ezután már nem lehet bemenni a gyakorlatra  ez hiányzásnak számít és pótolni kell a gyakorlatokra az adott témához tartozó gyakorlati segédletből fel kell készülni  óra elején rövid számonkérés  ha nem sikerül, nem vehet részt a gyakorlaton  hiányzásnak számít, ezért pótolni kell

A tárgy követelményrendszere gyakorlati segédletek a DTI honlapjáról tölthetők le az előadás-segédletekhez hasonló módon minden gyakorlatról jegyzőkönyvet kell készíteni jegyzőkönyv-formalapok a gyakorlati segédletekben találhatók meg  ezt javasolt a gyakorlatra elvinni gyakorlatokhoz szükséges eszközök: tudományos zsebszámológép, vonalzó, toll, ceruza

A tárgy követelményrendszere A gyakorlati jegyzőkönyvek beadásának rendje: jegyzőkönyvek leadásának helye: a DTI Kiscelli utcai adminisztrációján leadási időpontok: a leadás helyén lévő hirdetőtáblán és a DTI honlapján megtalálható jegyzőkönyvet beadni a gyakorlat napjától számított 2 hétig lehet ezt követően pótlás jelleggel még 2 hétig leadható a jegyzőkönyv különeljárási díj ellenében a jegyzőkönyvek leadását a titkárnő - Zsebe Viktória - aláírásával és dátummal igazolja, csak így érvényes a leadás  a titkárnő asztalára becsempészett jegyzőkönyv nincs beadva!

Anyagszerkezeti szemlélet Az anyag egy modell Térbeli kontinuum, melyet tulajdonságok jellemeznek Természetes anyagok: a természet változatossága (kombinációs lehetőségek, evolúció) A mesterséges és szintetikus anyagok: tudatos komponálás, további jellemzők kialakítása Az anyagjellemzők egymástól eltérő dimenziókat alkotnak, melyek együttesen értékelhetőek A mérnöki gyakorlat a felhasználás szempontjai szerint értékel meglévő, vagy alkot új anyagokat

Az anyag egy modell Az anyag és az energia ekvivalencia alapján a világról alkotott szemléletünk más, mint a klasszikus megközelítésben (görögök, alkimisták, A. Einstein), az anyag az energia sűrűsödése Az anyagok megismerési lehetősége korlátos (pl. A Heisenberg-féle határozatlansági reláció a kvantummechanika egyik elve, mely azt állítja, hogy nem tudjuk egy részecske bizonyos megfigyelhető változóit egyszerre tetszőleges pontossággal megmérni azonos pillanatban, még elvileg sem; például nem mérhető meg egyszerre egy részecske helye és impulzusa tetszőleges pontossággal. Alsó korlátot ad a mérések szórásának szorzatára.)

Tulajdonságok A tulajdonságok megismerésének fontosabb motívumai: Anyag azonosítás (eseményreprodukálás, értelmezés…) Anyagválasztás (természetes és korábban kifejlesztett anyagok választékából választunk egy adott célrendszerhez) Anyagfejlesztés (egy elváráshoz a homogén anyagok modifikálása) Társítás kihasználás (az anyagok kölcsönhatásba hozása, együttes működéseket illesztünk az elvárásokhoz)

A technológiákban használt anyagokkal kapcsolatos elvárások Az anyagjellemzők egymástól eltérő dimenziókat alkotnak, melyek együttesen értékelhetőek Kompromisszum logika: egyoldali, kétoldali határelvárások Gyakran a költséghatékonyság meghatározó jellege A termékek teljes életciklusa szerinti anyagfelhasználás (tervezhetőség, hozzájutási lehetőség, előkészítési és megvalósítási műveletekre való alkalmasság, kezelhetőség, használat közbeni megbízhatóság, tönkremenetel után való visszaforgatás vagy lebomlás)

A szerkezeti szint fogalma Az anyag egymásra épülő modellek rendszere Az anyagszerkezeti szint jellemzőit meghatározza az őt építő építőkövek sajátosságai A rendszer alulról és felülről nyitott A mérnökileg vizsgálandó részek azonban végesek Az anyagok kiválasztása vagy modifikálása az alatta lévő szerkezeti szintek változtatásával történhet

Vályogtégla fal jellemzői A vizsgálat eredményei: A préselt vályogtéglák tömege 7,38-7,89 kg között változik, átlagosan 7,67 kg, szórása 0,151. A téglák tényleges mérete pihentetés után a névleges mérettől max. 5 mm-t tér el. A vályog téglák sűrűsége 1,82-1,94 g/cm3 között változik. A téglák hajlító-húzó szilárdsága 0,26-0,88 N/mm2 között változik. A téglák nyomószilárdsága 2,82-3,75N/mm2 között változik, átlagosan 3,25 N/mm2, szórása 0,2493. Következtetések: A vályogfal a faszerkezetekkel szemben éghetetlen. Jelentős a súlya. Kis nyomó és igen csekély szakítószilárdság van. A zsugorodási hajlandósság (mely a tiszta agyagtartalomtól függ). A szálasanyag tartalom növekedésével fokozható, egyébként nagyjából a téglafaléval egyező hőszigetelőképesség (50 cm vastag vert fal "k" értéke 1,1 kcal/m2C). A téglafalaknál kedvezőbb hőtárolási képesség és hanggátlás. Nagyfokú nedvesség- és (nedves állapotban) fagyérzékenység

Atomi kötések (forrás: Eric Baer)

Néhány polimer (forrás: Eric Baer)

A gyökök egymással alkotott kapcsolódásai (forrás: Eric Baer)

A lineáris láncmolekulák rendszere

Kristályrendszer (forrás: Eric Baer) Amorf és kristályos rendszer

A kristályrendszerek (forrás: Eric Baer) Szferolit

Irányfüggőség

A szerkezet és a külső hatások Kristályrendszer terhelés nélkül és terheléssel

Sodrott szálköteg (forrás: SAUER prospektus)

Lapszerű termék: fonalrendszerként

Egymásra épülő szerkezeti szintek (forrás: SAUER prospektus)