Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás."— Előadás másolata:

1 A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás időben állandósult (stacionárius) állapotra A hullámfüggvény sajátságai A hullámfügvény és a mérhető mennyiségek kapcsolata

2 Előzmények A mozgásmennyiség: de Broglie összefüggés:

3 A hullámmozgást leíró differenciálegyenlet
ahol,

4 Állandósult állapotban:
Mivel

5 A (x,y,z) hullámfüggvény sajátságai:
A hely folytonos és egyértelmű függvénye - = c11+c22 (szuperpozíció elve)

6 Mi a hullámfüggvény „fizikai tartalma”?
A hullámfügvény és a mérhető mennyiségek kapcsolata Mi a hullámfüggvény „fizikai tartalma”?

7 kinetikus energia + potenciális energia = teljes energia , ,

8 H = E Az egyenlet megoldásai:
(x,y,z)i sajátfüggvények és Ei sajátértékek Az energia várható értéke, ha ismerjük az adott mikroobjektum állapotát leíró hullámfüggvényt és az energia operátorát, a H-t:

9 A kvantumelmélet alkalmazása egyszerű modellekre
1. A „szabad elektron” állapotának leírása Az elektron egyenesvonalú egyenletes mozgással halad zérus potenciáltérben: (x) V(x)=0

10 Az elektron mozgásmennyiségét pontosan ismerjük!
Az egyenlet általános megoldása: Az elektron mozgásmennyiségét pontosan ismerjük! Mit tudunk mondani a helyéről?

11 a Ebből következik, hogy az elektron tartózkodási valószínűsége az egyenes mentén bármely x értéknél 1/2a! Mivel azonban a  , ez zérushoz tart.

12 Vizsgáljuk meg most ugyanezt a problémát úgy, hogy “elrontjuk” a mozgásmennyiség “pontosságát”! Keressük most a megoldást A=B feltétellel. Ekkor a hullámfüggvény valós, azaz: A mozgásmennyiség azonban még mindig; Ezért keressük a sajátfüggvényt a következő alakban:

13 Következtetések: 1. Az impulzus pontos ismerete esetén az elektron helye „teljesen” bizonytalan! 2. Ha a p bizonytalanságát növeljük az elektron helyének bizonytalansága csökken! Az eredmények összhangban vannak a Heisenberg-féle bizonytalansági relációval!


Letölteni ppt "A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések