Makroökonómia Árupiaci egyensúly.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
A keynesiánus makromodell
Makroökonómia gyakorlat
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Makroökonómia 4. előadás.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Munkakínálat Szabadidő vs Munka.
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Vállalat kínálati magatartása
Kereslet és kínálat alakulása
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Fogalma, összefüggések
Piaci korlátok.
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Mi a makroökonómia? Az egyes gazdasági szereplők helyett
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Neoklasszikus szintézis
Új klasszikus makroökonómia
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Piaci kereslet és kínálat
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Gazdaság és nemzetállam
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
A makrogazdaság piacai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Elmélettörténet Monetarizmus.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Kereslet-rugalmassági számítások
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A keynesiánus munkapiac
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
Mikroökonómia gyakorlat
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›KAPITALIZMUS – KOMMUNIZMUS –Koordinációs mechanizmusok –Kapitalizmus ›Piacgazdaságtan lényege –Piaci.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Közgazdaságtan alapjai II. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti.
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Gyakorló feladatok zh-ra
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Előadás másolata:

Makroökonómia Árupiaci egyensúly

C = CA + c * DI c + s = 100% =1 S = - CA + s * DI Fogyasztási és megtakarítási kereslet DI = adózott jövedelem Ha nincs adózás : DI = Y Ha fix összegű (jövedelemtől független) adó van : DI = Y — Tfix C = CA + c * DI Fogyasztási határhajlandóság: Megmutatja, hogy a fogyasztók egységnyi többletjövedelemből mennyit fordítanak fogyasztásra. ΔC ΔDI c = C, S Megtakarítási határhajlandóság: Megmutatja, hogy a fogyasztók egységnyi többletjövedelemből mennyit nem fordítanak fogyasztásra. vagyis mennyit takarítanak meg. ΔS ΔDI s = C c + s = 100% =1 S = - CA + s * DI c S CA DI — CA s

A fogyasztási függvény változásai C CA C DI c C C’ c Tfix - c * CA DI Egyösszegű (fix) adót növelik (c.p.) Megtermelt reáljövedelem növekszik (c.p.) C C C’ C C C’ c ’ c c CA CA DI DI Bestseller lesz az „Élj a mának, ne törődj a holnappal” című könyv (c.p.) A fogyasztók hosszú távon várható reáljövedelmük csökkenésére számítanak

Beruházási - és kormányzati kereslet A beruházási függvény jobbra tolódik a következő esetekben: javuló profitvárakozások technológiai fejlődés új állami támogatások / adókedvezmények Beruházási függvény I Ha a reálkamatláb csökken, a beruházások nőnek, mivel olcsóbbá vált a beruházások finanszírozása. (Ilyenkor változatlan beruházási függvény mentén mozdulunk lefelé.)

A beruházási kereslet rövid távon nem függ a megtermelt jövedelemtől. Függ-e a beruházási kereslet a megtermelt jövedelemtől? (RT) A beruházási kereslet rövid távon nem függ a megtermelt jövedelemtől. I Csökkenő reálkamatláb, vagy javuló profitvárakozások, vagy technológiai fejlődés, vagy új állami támogatások / adókedvezmények hatására a beruházások nőnek. I2 I1 Y

A kormányzati kereslet rövid távon nem függ a megtermelt jövedelemtől. Függ-e a kormányzati kereslet a megtermelt jövedelemtől? (RT) A kormányzati kereslet rövid távon nem függ a megtermelt jövedelemtől. G G Y

A keynesi kereszt E=C+I+G E=C(Y-T)+I+G C=C(Y-T) I=Ī G=G T=T Azaz a kiadás a jövedelem és az exogén tervezett beruházás, és exogén fiskális politikai változók függvénye

A keynesi kereszt Egyensúly E=Y A tervezett kiadás a jövedelemtől függ A kiadásgörbe meredeksége (MPC) a fogyasztási határhajlandóság

Jövedelem-kiadási modell: tervezett kiadások görbéje E = C+I+G Y CA+I+G E Y = Y E = C+I+G Túlkínálat E = Y Túlkereslet 45° Y Ye Egyensúlyi jövedelem Túlkereslet Túlkínálat

Y = C + I + G Kiadási - és adómultiplikátor /1 KÍNÁLATI oldal KERESLETI oldal Y = C + I + G Ha egy jövedelem-független pótlólagos keresleti tényező ( I, vagy G) adódik a keresleti oldalhoz: + 100 ( I,vagy G) Akkor első körben a kínálat (jövedelem) is ugyanannyival nő. +100 De a jövedelem (kínálat) megnövekedésével a jövedelem-függő fogyasztás is megnő; nem a teljes növekményt költjük el, hanem csak a fogyasztási határhajlandóság-szorosát. (+Y*c) Megint nőtt tehát a keresleti oldal, a fogyasztással (C): +80 (ha c=0.8) A következő körben a kínálat (jövedelem) ismét „utánamegy” a kereslet növekedésének. +80 De az ismételt jövedelem-növekedés c - szeresével ismét tovább nő a keresleti oldalon is a fogyasztási kereslet. +64 A következő körben a kínálat (jövedelem) ismét „utánamegy” a kereslet növekedésének. +64 De az ismételt jövedelem-növekedés c - szeresével ismét tovább nő a keresleti oldalon is a fogyasztási kereslet. +51.2 És így tovább . . . Az egyensúlyi jövedelem az eredeti kereslet - növekedésnél sokkal nagyobb mértékben nőtt az ismételt kínálat (jövedelem)-növekedések   az ezáltal kiváltott (jövedelem-függő) fogyasztás-növekedések  és az ehhez újra felnövekedő kínálat (jövedelem-növekedések következtében. A kiadási multiplikátor által tehát a pótlólagos (I-, vagy G-) kereslet önmagát meghaladó mértékű jövedelem-növekedést eredményez. Az adó-multiplikátor pont e folyamat fordítottját indítja be: az adó emelése csökkenti a fogyasztási keresletet, az így beinduló „negatív spirál” az adó emelésénél nagyobb mértékben csökkenti az egyensúlyi jövedelmet.

Kiadási - és adómultiplikátor /2 E E Kiadási multiplikátor Adómultiplikátor E = Y E = Y E E’ E’ E +ΔG -cΔT Y Y Y’e Ye Ye Y’e ΔY =ΔT*(-c)/(1-c) +ΔY=ΔG*1/(1-c)

Feladat A gazdaságban a fogyasztás 500-ról 600-ra emelkedett két időszakban, míg a megtakarítási határhajlandóság 0,25. Mekkora rendelkezésre álló jövedelem változása, ha a fix adó 100, és a kormányzati vásárlásokat 300 egységgel növeljük? 1c=1-s=0,75 2ΔY= ΔG*(1/(1-c)) ΔY=300*(1/0,25)=1200= ΔDI=Y(2)-T-(Y(1)-T)

Feladat Mekkora a gazdaságban az adónövelés/csökkentés mértéke, ha annak hatására az egyensúlyi jövedelem 900-ról 450-re csökkent és s=0,1? ΔY=Y(2)-Y(1)=450-900=-450 ΔY= ΔT*(-c/(1-c))= ΔT*(-0,9/0,1) -450= ΔT*(-9) ΔT=50, tehát T(2)-T(1)=50 azaz 50 egységgel növeltük a kivetett adót. (Ez természetesen csökkentette a rendelkezésre álló jövedelmet)

Feladat Egy gazdaságban ΔG= ΔT. Hogyan változtatja ez az Y-t? ΔY= ΔG*(1/(1-c)); ΔY= ΔT*(-c/(1-c)) ΔY= ΔG*(1/(1-c))+ΔT*(-c/(1-c)) Specifikusan most: ΔY= ΔG*(1/(1-c))+ΔG*(-c/(1-c)) ΔY= ΔG/(1-c)+-c*ΔG/(1-c) azaz ΔY= ΔG=ΔT

IS-görbe Az IS-görbe az árupiaci egyensúlyi pontok halmaza a reálkamatláb / jövedelem koordináta-rendszerben. (r, Y) Az IS-görbe negatív meredekségű, mert a reálkamatláb csökkenésével emelkedik a beruházási kereslet, s így a multiplikátor-hatáson keresztül nő az egyensúlyi jövedelem. Ennélfogva az IS görbe mentén alacsonyabb reálkamatlábhoz nagyobb egyensúlyi jövedelem tartozik. A reálkamatláb csökkenésével pedig azért emelkedik a beruházási kereslet, mert így a beruházások finanszírozása olcsóbbá válik. Ha a reálkamatláb változik, az IS görbe nem változik, csupán az eredeti IS görbe mentén történik elmozdulás.

Y E 3 4 1 5 IS Y’ Y Y = Y E = Y r r I I E=C(Y-T)+I(r(1))+G 2

IS-görbe reálkamatláb változik (Δr ), az IS görbe nem változik, csupán az eredeti IS görbe mentén történik elmozdulás. r IS Y

IS-görbe Az IS görbe jobbra tolódik, vagyis változatlan reálkamatlábhoz nagyobb egyensúlyi jövedelem tartozik az alábbi esetekben: A kormányzati vásárlások emelkedése (+G) Az adók csökkentése (-T) A fogyasztási és a beruházási kereslet egzogén növekedése (például kedvező profitkilátások a beruházások esetében, vagy „élj a mának” mozgalom népszerűsítése a fogyasztás esetében). (I egz. C egz.) r Y IS IS’ - Ha G nő - Ha T csökken - Ha Iegz. Nő - Ha Cegz. nő Exp. Fisk. Pol.

Fiskális politika döntések a G és a T nagyságáról Expanzív fisk. pol.: +G és/vagy -T (gazdaságélénkítés) Restriktív fisk. pol.: -G és/vagy +T (a gazdaság visszafogása)

IS 1. +ΔG 2. tervezett kiadás 3. jövedelem (+ΔG/(1-MPC)) Az IS görbe (+ΔG/(1-MPC)-vel tolódik IS IS’ -ΔT -MPC/(1-MPC) Y

Lineáris IS Y=C+I+G C=a+b*(Y-T) I=c-d*r Y-b*Y=a+c+G-b*T-d*r

Jean-Baptiste Say „Mivel a javak előállítói azok eladása révén pénzt, jövedelmet szereznek, és ezt más javak vásárlására fordítják, összgazdasági szinten az áruk (ide értve a termelési tényezőket, köztük a munkaerőt is) kereslete és kínálata egyenlő kell hogy legyen.” Igaz-e a Say dogma? Az összes jövedelem szükségszerűen megegyezik az összes kibocsátással, de az összkereslet nem szükségszerűen egyezik meg az összkibocsátással.