Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdaság és nemzetállam

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdaság és nemzetállam"— Előadás másolata:

1 Gazdaság és nemzetállam
Makroökonómia Gazdaság és nemzetállam

2 100 pontos MCT (feleletválasztós teszt)
Orosz Gábor (OG) ( ) 100 pontos MCT (feleletválasztós teszt) 50, 60, 70, 80 Két ábra a beugró a vizsgára Misz József: A makroökonómia alapjai feladatgyűjtemény Előadásanyagok

3 „A kormányzat expanzív monetáris intézkedései növelték éves szinten a kibocsátást, csökkentve ezzel az inflációs várakozásokból eredő nominálkamat növekményt” „Recesszió idején visszaesnek a befizetett adók, s nőnek a kifizetett transzferek, ennélfogva csökken az állam adóbevétele. A jövedelemtől függő adók automatikus gazdaságstabilizáló szerepet töltenek be, recesszió esetén csökkentik a visszaesés mértékét…”

4 w/p L Ls Ld Y(L) Le Yd p Yp Ys Y

5 Közgazdaságtan Társadalomtudomány Elméleti Mikroökonómia Makroökonómia
Nemzetközi Gazdaságtan Elmélettörténet Összehasonlító Gazdaságtan Politikai Gazdaságtan

6 Közgazdaságtan Alkalmazott Alkalmazott II. Vállalat-gazdaságtan
Stratégiai menedzsment Vezetés és szervezetfejlesztés Pénzügytan (+MVP) Számvitel (alapok) Marketing Alkalmazott II. Fogyasztói Magatartás Számvitel Befektetések Banküzemtan Stb.

7 Mivel foglalkozik a makroökonómia?
Az egyes gazdasági szereplők helyett a gazdaság egészére koncentrál. John M. Keynes Főbb vizsgált területei: gazdaság összteljesítménye (GDP) foglalkoztatottság / munkanélküliség infláció külkereskedelmi-mérleg, fizetési mérleg, valutaárfolyamok

8 Állam makroökonómiai politikájának (gazdaságpolitika) fő céljai:
Gazdaságpolitika - makroökonómia / 1 Állam makroökonómiai politikájának (gazdaságpolitika) fő céljai: Hosszú távú cél: a potenciális kibocsátás növekedésének elősegítése Rövid távú cél: a gazdasági ingadozások mérséklése NÖVEKEDÉSI POLITIKA STABILIZÁCIÓS POLITIKA

9 GDP Potenciális kibocs. Tényleges kibocs. t

10 a potenciális kibocsátás növekedésének elősegítése
Gazdaságpolitika - makroökonómia / 2 Hosszú távú cél: a potenciális kibocsátás növekedésének elősegítése NÖVEKEDÉSI POLITIKA Fő eszközei: - oktatás fejlesztése (HR) - S és I ösztönzése (Fiz. Tőkeáll.) - K+F ösztönzése (tech. fejlődés) - jogi és pol. stabilitás megteremtése

11 Rövid távú cél: a gazdasági ingadozások mérséklése
Gazdaságpolitika - makroökonómia / 3 Rövid távú cél: a gazdasági ingadozások mérséklése STABILIZÁCIÓS POLITIKA Fiskális politika: döntések a G és a T nagyságáról - Expanzív fisk. pol.: +G és/vagy -T (gazdaságélénkítés) - Restriktív fisk. pol.: -G és/vagy +T (a gazdaság visszafogása) Monetáris politika: döntések a hazai pénzmennyiségről (M) és a kamatlábról (i vagy r) - Expanzív mon. pol.: +M és/vagy - i (gazdaságélénkítés) - Restriktív mon. pol.: -M és/vagy +i (a gazdaság visszafogása)

12 MUNKAPIAC munka HÁZTARTÁSOK VÁLLALATOK - náluk van a munka (L)
A makroökonómiai körforgás / 1 MUNKAPIAC munka HÁZTARTÁSOK VÁLLALATOK - náluk van a munka (L) - munkát vásárolnak munkabér Állam, mint harmadik szereplő: - munkát vásárol és bért fizet érte (pl. állami alkalmazott egy minisztériumban)

13 TŐKEPIAC bank tőke HÁZTARTÁSOK VÁLLALATOK bank kamat osztalék
A makroökonómiai körforgás / 2 TŐKEPIAC Közvetlen tőkebefektetés: (saját váll.alapítása, vagy részvényvásárlás) bank tőke HÁZTARTÁSOK VÁLLALATOK - náluk van a tőke (magán-megtakarítások : S) - (ők a vállalatok tulajdonosai is). - tőkét vásárolnak - (tulajdonosaik a háztartások) bank kamat osztalék (Megjegyzés): a fenn vázolt alapeseteken túl a természetesen a vállalatok is lehetnek hitelezők, hiszen szabad pénztőkéjüket ők is bankban tartják, valamint a háztatások is ehetnek hitel-felvevők, hiszen léteznek lakossági kölcsönök is. Állam, mint harmadik szereplő: - hitelt vehet fel a háztartásoktól (ált. bankon keresztül) - hitelt vehet fel a vállalatoktól (ált. bankon keresztül) - hitelt nyújthat a háztartásoknak (pl. lakásépítési kölcsön) - hitelt nyújthat a vállalatoknak (pl. beruházási kölcsön kölcsön)

14 ÁRUPIAC VÁLLALATOK HÁZTARTÁSOK - ŐK TERMELNEK
A makroökonómiai körforgás /3 ÁRUPIAC áru VÁLLALATOK HÁZTARTÁSOK - ŐK TERMELNEK - náluk van a munka (L) pénz Állam, mint harmadik szereplő: - a vállalattól árut vásárol és fizet érte (pl. útépítési szolgáltatást vásárol egy építővállalattól)

15 Deflátor, CPI Év 2000 2007 2007-es termelés 2000 árakon Q(1) 50 60
23 p(1) 32 40 p(2) 15 17 Termelés 1900 2791 2265 CPI 1,2315


Letölteni ppt "Gazdaság és nemzetállam"

Hasonló előadás


Google Hirdetések