6. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Lestyánné Hricsovinyi Julianna, Krauszné Simon Nóra
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
10. Tétel.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Könyvtári teljesítménymérés
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.
4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, június A RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ SZEMÉLYZET TANÚSÍTÁSÁNAK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI A MAROVISZ.
Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓK KÉPZÉSÉNEK FEJLESZTÉSE
NAK, Szakképzési Igazgatóság
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN.
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Az ISO 9001:2008 MinőségIrányítási Rendszer (MIR) dokumentumai A dokumentáció lehet bármilyen alakú vagy típusú adathordozón.
Pedagógus minősítési vizsgák és eljárások meghatározása
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
Tanúsítási tapasztalatok és változások Stipkovits István információbiztonsági auditor SGS Hungária Kft., 1124 Budapest, Sirály u. 4.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
Biztonsági követelmények a beszállítókkal szemben
Információvédelem Menedzselése XX. Szakmai Fórum
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
A csomagolással összefüggő hazai és nemzetközi szabályozások
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei
Előadás másolata:

6. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban EN ISO SZABVÁNY A RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ SZEMÉLYZET TANÚSÍTÁSÁRÓL SZŰCS PÁL okl.fizikus ORSZAK Bt. 6. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban MAE, Cegléd, 2012. 06. 6 – 8.

A roncsolásmentes vizsgá- latokat végző anyagvizs- gáló személyzet tanúsítá- sára 1994 óta Európában az EN 473 szabványt használ- juk. Az évek óta alakuló ISO 9712 szabvány világ- méretekben egységesíti és elfogadottá teszi a tanúsítás ezen rendszerét. Milyen változások várhatók?

Az MSZ EN 473 szabvány magyar fordításban is elér- hető, az EN ISO 9712 csak FDIS (final draft) változat- ban hozzáférhető. De érdemi változások már nem történhetnek ebben a fázisban.

Mely eljárásokra terjed ki a tanúsítás? MSZ EN 473 ISO 9712 AT ET - TT LT MT PT RT ST UT VT VAT

Hazánkban van kidolgozott tanúsítás rezgésmé- résre és elemzésre is. Az ISO 9712 szabvány az infravörös hőfényképezés (TT) és a felületi feszültségmérés (ST) tanúsított végzésének lehetőségét is fel fogja kínálni. Ehhez ki kell dol- gozni az oktatási tematikákat, vizsga kérdéseket, megteremteni az oktatás és gyakorlati vizsgázta- tás feltételeit, valamint az eljárást be kell fogad- tatni egy személyzet tanúsítóval.

A két szabvány által javasolt minimális képzési idők:

A megkövetelt előzetes gyakorlat:

Az elméleti vizsga teszt kérdéseinek száma:

Láthattuk, a két szabvány között nincs lényeges eltérés. Az áttérésre az EN ISO 9712 szabvány az első érvényesítés, megújítás (5 év) vagy újra- tanúsítás (10 év) időpontját határozza meg. Tehát nem lesz túl sok idő, és elsősorban a sze- mélyzet tanúsítóknak kell felkészülniük, saját tanúsításuk naprakészre hozásával. Tehát minden rendben van? Semmin sem kell javítanunk? Ülhetünk nyugodtan a babérjainkon?

Vegyük sorra a tanúsítás személyi és tárgyi feltételeit! A tanúsító szervezet nem rendelkezik vizsgáló laborató- riummal, vizsgáló eszközökkel, ellenőrző testekkel. Ezeket a tanúsított (ISO 9001) és akkreditált (FAT) képző intézményektől bérli megbízási szerződés formá- jában. Rendelkeznie kell elkülönített vizsgadarabokkal, amelyek számát az EN 473 szabvány B melléklete, minőségét az MSZ CEN/TS 15053 szabvány határozza meg:

A CEN ISO/TR 25108 a képzők működéséhez ad „ötleteket”, hiszen akkreditáltak a FAT rendszerben. A CEN ISO/TR 25107 az egyes eljárások oktatásához nyújt tipus-tematikák formájában se- gítséget.

Az MSZ CEN/TS 15053 szabvány eljárásonként határozza meg a felismerendő eltérések minimális méretét és számát. Eltérést nem tartalmazó vizsgadarab nem szerepelhet a vizsgán! A törzslap fontosságára a személyi feltételeknél is viszatérünk.

A gyakorlati vizsga osztályozása négy részből áll össze. Ezek közül csak a vizsgálati utasítás pontozható „íróasztal mellett”, a többi vagy személyes jelenlétet (1. és 2. rész), vagy az eltérések helyének, irányultságá- nak, méretének pontos ismeretét feltételezi. Ez a vizsga helyszínén lévő törzslap nélkül nem oldható meg!

Ha nincs a gyakorlati vizsga helyszínén törzslap, ha a vizsgáztató nem vesz részt minden jelölt gyakorlati vizsgáján személyesen, akkor a tanúsí- tás szempontjából fontos (dupla súllyal számolt) gyakorlati vizsgát csak formai, és nem tartalmi szempontok alapján lehet osztályozni. A vizsgáztatást a tanúsító szervezet által felhatal- mazott személy, vizsgáztató vagy vizsgafelügyelő végezheti kizárólag és teljes felelősséggel. Tehát a képző által biztosított műhelyfőnök csak a vagyoni tárgyakra és a feltételek biztosítására ügyelhet, nem osztályozhat. 

A vizsgáztatók évente kötelező továbbképzésen vesznek részt. Ennek keretében kéne oktatni az „új” szabványok tartalmát, egységes értelmezését Oktatni kéne a gyakorlati vizsga osztályzó lapjá- nak használatát, az egyes szempontokért adható pontok elosztását. Meg kéne oldani a vizsgáztatók ellenőrzését, ami nemcsak a megjelenésükre, de a végzett munka minőségére is vonatkozna. 

 Persze az utánpótlásról is gondoskodni kéne! Társadalmi munkában ma már nem oldható meg a vizsgáztatás. A szabadság, az utazás, a tanúsítások fenntartása mind – mind olyan teher, amit a vizsgáztató egyedül nem biztos hogy vállalni tud. Vagy a szakmai szervezet, vagy a tanúsító az, aki szakmailag és anyagilag fel kell hogy vállalja ezt.

Köszönöm a figyelmet!