Miért és hogyan vált euroszkeptikussá Magyarország?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Készítette: Geszler Nikolett
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A gazdaság helyzete – kampányban
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Észak Dél ellen.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Fordulatok Európában és a magyar gazdaságban Lillafüred, 2013 október 24 Bod Péter Ákos
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Egészségügy, magánegészségügy, biztosításügy makrogazdasági szempontjai Prof. Dr. Bod Péter Ákos, tanszékvezető egyetemi tanár Gazdaságpolitikai Tanszék,
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
 Kutatási kérdés  Euroszkepticizmus – és hogyan kell viszonyulni hozzá   Módszertani probléma: EU-val kapcsolatos attitűdök mérése  pontosan mekkora.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Munkavállalás az Európai Unióban
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Európai Uniós ismeretek
Kempinski Hotel s Január 25.
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

Miért és hogyan vált euroszkeptikussá Magyarország? Tények és percepciók Martin József Péter Budapesti Corvinus Egyetem Republikon Intézet konferenciája Budapest, 2013. december 6.

Tartalom A kontextus: euroszkepszis az EU-ban Rövid elméleti háttér: miért fontos a közvélemény támogatása A magyar euroszkepticizmus komplexitása, okai és következményei Összegző megállapítások

Az EU (uniós) megítélése történelmi mélyponton van Nézzük akkor, hogy a számok tükrében hogyan fest mindez *akik számára az EU megítélése nagyon vagy inkább pozitív Forrás: Eurobarometer, 2003-2013

Nemcsak a „periféria”, hanem a „centrum” is euroszkeptikus *akik számára az EU megítélése nagyon vagy inkább pozitív Forrás: Eurobarometer, 2003-2013

Euroszkepszis, percepció, társadalomtudományok Intézményi közgazdaságtan (D. North) Az emberi fejlődést a társadalmi és gazdasági szereplők percepciója irányítja, a döntések ezek alapján születnek Az intézményi változás egy olyan folyamat, amelynek során a szereplők a döntésük következményeire vonatkozó percepcióik alapján cselekszenek A percepció a szereplők (döntéshozók) mentális konstrukciója, hiedelmei Állandó interakció áll fenn az intézmények és a percepciók között IK: első kettő és utolsó kettő + mia percepció

A közvélemény szerepe az EU-integrációs elméletekben Az EU-integrációt sokáig az elitek által vezérelt folyamatnak tartották; szupranacionális szint megerősödött – a közvéleménynek csak „támogató” funkció jut Maastricht után viszont poszt-funkcionalizmus: megengedő konszenzus helyett korlátozó „disszenzus” (Hooghe and Marks, 2008, Carubba, 2001) – a közvélemény önálló „szereplővé” válik az integrációs folyamatban „Euroclash” (Fligstein, 2008): elitek és az integrációban érdekeltek vs. a lakosság a többi része Demokratikus és legitimációs deficit, szuverenitáselmétek (Follesdal-Hix, 2007 kontra Moravcsik, 2000) Eurobarometer A közvélemény véleménye az EU-ról Az EU-tagság jó /rossz dolog, pozitív /negatív kép az EU-ról, intézményekbe vetett bizalom

Mitől függ, hogy a közvélemény támogatja-e az EU-t? Egyéni szinten Iskolázottság, jövedelmi helyzet, életkor, foglalkozás és identitás Makroszinten – különböző megközelítések Instrumentalista /utilitarista: költség-haszon elemzés Identitás Van-e európai démosz? „Political cueing”: közelítések (proxik) szükségesek, mert komplex, nehezen érthető folyamat Gazdasági, politikai helyzetről alkotott vélemény kivetítése Az elit percepciója Elit és a közvélemény percepciója nem (feltétlenül) esik egybe Az EU jövője nagy részben a tagállami elitek percepciójától függ (Lengyel-Ilonszki, 2010)

A válság nyomán hódít az euroszkepticizmus A politika főáramában és a közvéleményben egyaránt, a centrumban és periférián Kemény vagy puha euroszkepszis ideologikus vs. haszonelvű megfontolások (Szcerbiak-Taggart) Kétdimenziós modell: értékelvű vs. utilitarista viszonyulás az EU-hoz – EU-ellenes, EU-szkeptikus, EU-pragmatikus, Eurorajongó (Kopeczky, Mudde) Miért lényeges? Veszélyezteti a válságkezelést, a gazdasági fejlődést, a politikai integrációt Periférián és válság miatt: puha

Az EU megítélése Magyarországon: tavalyi mélypont Sovány vigasz, h az EU hozzánk romlott Forrás: Eurobarometer, 2004-2013

A magyar lakosság viszonyulása az EU-hoz Forrás: Eurobarometer (2004-2013), Medián, saját számítások

A magyar euroszkepszis komplexitása Negatív attitűdök Az EU-ról alkotott kép történelmi mélyponton van A lakosság harmada ellenségnek tartja az EU-t („szabadságharcot vívna az EU ellen” – Medián) Pozitív attitűdök A tagságot a lakosság közel kétharmada támogatja Az uniós intézményekben jobban bíznak, mint a hazaiakban A válság és az EU-ellenes politikai retorika dacára nőtt a európai identitást magukénak vallók száma *A többség nem akar kilépni, de elégedetlen *Polarizálódó EU-kép Tlérjünk át MO-ra

Magyarországon mitől függ az EU-ról formált vélemény? Identitás? Ellentétes mozgás a megítéléssel Tisztán haszonelvű megfontolások? Magyarország a második az 1 főre jutó támogatásokat illetően Állami beruházások 97 %-a EU-s támogatásból Válság? Igen, de már a válság előtt is csökkent az unió támogatottsága Politika? EU-ellenes kormányzati retorika? Az elit és a társadalom EU-fásultsága? Gazdaság? A gazdasági helyzet megítélése? Vajon ezektől függ. Nem, kivéve a proxikat, azt bontjuk ki a következőn

2010-11 óta kormányzati szintre emelt euroszkepszis Politikai euroszkepticizmus „szabadságharc” „nem leszünk gyarmat” Az EU nem viszonyítási pont, hanem ellenfél vagy ellenség EU-szkepszis a gazdaságpolitikában változó mértékű Nyugat-, kapitalizmus-, globalizáció-ellenesség „keleti szél” Szimbolikus: EU-s zászlók hiánya De: a tagság megkérdőjelezése nélkül!

Társadalom: ignorancia, külső eszköz Az EU nem önálló téma a magyar közgondolkodásban: főleg a belpolitikán keresztül jelenik meg Az EU külső entitásként, civilizátorként vagy bűnbakként szerepel a közbeszédben Az elit inkább az EU gazdasági dimenziójára fogékony mint a politikaira: „pénzadó automatának” és a versenyképesség eszközének tekinti

Nyomós politikai és társadalmi okok – de mi még? Miért nő a csatlakozás óta a kiábrándultság? Van-e együttjárás a gazdasági helyzet (megítélése) és az EU-s megítélés között? Ha van, akkor kivetítik a gazdaságról alkotott véleményt az EU-s attitűdre (proxiként használják a gazdasági helyzetet) Két ország példáján: Magyarország és Lengyelország

Az EU megítélése

A gazdasági helyzet megítélése Forrás: Eurobarometer, 2005-2013

Az EU és a gazdasági helyzet megítélése közötti összefüggés   Magyarország Lengyelország 2005-2013 0,66 2005-2011 0,92 0,61 2008-2013 -0,08 0,7 2010-2013 0,01 0,74 Magyarországon a csatlakozástól 2011-ig erősen korrelál a gazdaságról alkotott kép és az EU-ról formált vélemény 2010 után megszűnik ez az összefüggés Lengyelországban végig korreláció van a két attitűd között. Közép-Európában öt országot és két időpontot (2011 és 2013) figyelembe véve van összefüggés (közepes erősségű) a két viszonyulás között Lengyelországban (és Szlovéniában) működik a leginkább az összefüggés, illetve Magyarországon 2011-ben A skála két végpontja: Lengyelország, illetve Szlovénia és Magyarország (2011) Lengyelországban a gazdaságról alkotott pozitív kép megmutatkozik az EU-ról alkotott pozitív attitűdben Magyarországon (2011) a negatív gazdasági negatív uniós attitűdöt eredményez

Gyors lengyel és lassú magyar konvergencia Forrás: Eurostat

Növekedési szakadék a két ország között 2005-től Forrás: Eurostat

A válság előtt prudens fiskális politika Lengyelországban Forrás: Eurostat

Magyarország és Lengyelország: EU-politikai paradoxon Gazdaságpolitika Sokáig pragmatikus gazdaságpolitika (Győrffy, 2012), az EU keleti sikerállama EU-politika 2007-ig: erősen EU-ellenes kormányzás (Kaczynski-ikrek) Utána: EU-barát kormány (Tusk) Az EU megítélése Tartósan jó Meglepő módon már a Kaczynski-kormány alatt is : EU-politikai paradoxon (ez a gazdasági helyzetre és annak megítélésére vezethető vissza) MAGYARORSZÁG Gazdaságpolitika Az elmúlt bő tíz év: a bizalmatlanság által katalizált ördögi körök rendszere (Muraközy, 2012), éllovasból sereghajtó EU-politika 2010-ig a kikacsintások (gázvezeték-vita) ellenére jobbára EU-párti politikai deklarációk 2010 után feszült EU-magyar viszony Az EU megítélése Tartósan rossz

Az euroszkepticizmus következményei Magyarországon EU-politikai következmények: a közös politikákkal szembeni távolságtartás Euró Plusz, Bankunió Belső következmények Táplálja a közvéleményben az EU-ellenes reflexeket Konzerválja/erősíti a kapitalizmus, tőke-, verseny és piacellenességet Konzerválja/erősíti a külföldellenességet Pedig: az euró és Európa szétesésére nem érdemes apellálni Magyarország az egyik legnagyobb haszonélvezője az EU-nak Magyarország az EU nélkül kétszer csődbe ment volna (2008 és 2011), stb.

Összegzés – tágabb perspektívában Mélyponton az EU megítélése Magyarországon és az unióban is Az EU átlaga, a centrum és a periféria is „hozzánk romlott” A közvélemény fontos tényezővé vált – „nélküle” nem fog menni a válságkezelés és az integráció mélyítése sem A magyar euroszkepszisnek politikai és gazdaságpolitikai okai egyaránt vannak Az EU-politikai paradoxon Közép-Európában még akkor is lehet EU-párti a közvélemény, ha vadul EU-ellenes a kormány, feltéve, ha tartósan sikeres a gazdaságpolitika A növekvő euroszkepticizmus távolítja Magyarországot Európától és a világgazdaság főáramától Köszönöm a figyelmet.